Η πανδημία της covid-19 είχε πολύπλευρες επιπτώσεις στην παγκόσμια κοινότητα. Τα κράτη υποχρεώθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά από προκλήσεις και δοκιμασίες. Η πίεση που ασκήθηκε στα συστήματα υγείας σ’ ολόκληρο τον κόσμο δεν συνοδεύτηκε μόνο από τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στον χώρο της οικονομίας και τη διαταραχή στις γραμμές παραγωγής και μεταφοράς αγαθών αλλά και από μια πρωτοφανή επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των πολιτών. Η αίσθηση της απειλής, η ανασφάλεια, η απομόνωση λόγω των επιβληθέντων περιοριστικών μέτρων και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και η αγωνία για το αύριο είναι μερικά από τα αίτια της επιβάρυνσης της ψυχικής υγείας των ανθρώπων.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει κατανοήσει απόλυτα την ανάγκη στήριξης της Ψυχικής Υγείας των Ελλήνων. Άλλωστε είναι πρωτοβουλία του ιδίου του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να δημιουργηθεί υφυπουργείο Υγείας με αρμοδιότητες στην Ψυχική Υγεία, Γι’ αυτό καταβάλλεται διαρκής προσπάθεια από την αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας να βρεθούν λύσεις και να δοθούν διέξοδοι σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας λόγω της covid-19. Οι λύσεις αυτές δεν μπορούν να είναι μονόπλευρες ούτε υπάρχει κάποιος φορέας τόσο ισχυρός ώστε μόνος του να ξεπεράσει τα προαναφερθέντα εμπόδια. Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμια συνεργασία – κι αυτό είναι κάτι που προωθεί με συνέπεια η Ελλάδα.
Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα συμμετείχε σε δύο διεθνή συνέδρια, που προώθησαν αποφασιστικά την υπόθεση της ενίσχυσης της Ψυχικής Υγείας των πολιτών. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Συνεδρίου του Π.Ο.Υ. Ευρώπης στις Βρυξέλλες, το οποίο αποτέλεσε την εναρκτήρια εκδήλωση της Πανευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Ψυχική Υγεία, υπό την αιγίδα της Α.Μ. Βασίλισσας του Βελγίου Ματθίλδης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ευρώπης, υπό την ηγεσία του Περιφερειακού Διευθυντή του Π.O.Y. Ευρώπης, Dr. Hans Kluge.
Αυτό το συνέδριο είναι η φυσική συνέχεια του high-level summit που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 22 και23 Ιουλίου 2021, με θέμα «Οι συνέπειες της Covid-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών Υγείας». Το συνέδριο που διοργανώσαμε στο Υπουργείο Υγείας της χώρας μας είναι μέρος μιας διαδοχικής διαβούλευσης μεταξύ των 53 χωρών που υπάγονται στον Π.Ο.Υ. Ευρώπης και είχε ως σκοπό την εκπόνηση ενός κοινού πλαισίου δράσης μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς και τον σχηματισμό του «European Mental Health Coalition», μετά την υπογραφή της «Διακήρυξης των Αθηνών», διακήρυξης που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τις 53 χώρες του ΠΟΥ Ευρώπης.
Η διεθνής συνεργασία για την Ψυχική Υγεία που δοκιμάζεται από τις συνέπειες της πανδημίας ισχυροποιήθηκε και στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την ψυχική υγεία στο Παρίσι στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2021. Εκεί, ο Γάλλος υπουργός Αλληλεγγύης και Υγείας, Ολιβιέ Βεράν φιλοξένησε τις εργασίες της διάσκεψης «Mind Our Rights, Now!». Στο Συνέδριο συναντηθήκαμε με Υπουργούς Υγείας, εκπροσώπους κρατών και διεθνών φορέων, επαγγελματίες υγείας, εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και με εκπροσώπους ιδρυμάτων και ακαδημαϊκούς και εργαστήκαμε από κοινού για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τις υπηρεσίες υγείας στον κόσμο. Μέριμνα όλων των συμμετεχόντων η ενίσχυση της προσπάθειας που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για τις προσπάθειες ενίσχυσης της ψυχικής υγείας.
Η διάθεση από πρόσωπα, κράτη και συλλογικούς φορείς να ενισχυθεί η Ψυχική Υγεία υπάρχει. Αποτελέσματα έχουν ήδη φανεί και αναμένονται μεγαλύτερα. Ενωμένοι και συνεργαζόμενοι μεταξύ μας θα ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση