Τα όσα συμβαίνουν στη Μόρια δημιουργούν πρόβλημα στο νησί και τους κατοίκους, που ομολογουμένως έχουν αναλάβει ένα μεγάλο βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Το θέμα είναι ανθρωπιστικό, είναι θέμα υγείας και θέμα εθνικής ασφάλειας, επισημαίνει σε συνέντευξή της στο CNN Greece, η υφυπουργός Υγείας, υπεύθυνη για θέματα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, Ζωή Ράπτη.
Για τις κλειστές δομές, η υφυπουργός Υγείας επεσήμανε πως αποτελούν μια σωστή λύση, καθώς και οι κάτοικοι αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια αλλά και οι μετανάστες – πρόσφυγες διαμένουν υπό αξιοπρεπείς συνθήκες, ενώ στέλνεται το μήνυμα πως όσοι έρχονται στη χώρα μας δεν κυκλοφορούν ελεύθεροι στους δρόμους ούτε επικρατεί ασυδοσία, γίνονται έλεγχοι και όσοι το δικαιούται θα παραμείνουν.
Η κ. Ράπτη σημείωσε πως θα γίνουν μοριακοί έλεγχοι στους μετανάστες – πρόσφυγες αλλά και στους κατοίκους του νησιού, ώστε να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία.
Όσον αφορά στον τομέα ψυχικής υγείας η υφυπουργός υπογράμμισε πως υπάρχει η βούληση για στήριξή του.
Η κ. Ράπτη αναφέρθηκε και στα επικαιροποιημένα αναγκαία προληπτικά μέτρα για τις μονάδες ψυχικής υγείας, αλλά και για τα άτομα που χρήζουν ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
Επίσης ανέφερε πως θα αναβαθμιστεί η γραμμή υποστήριξης 10306, η οποία θα λειτουργεί όλο το 24ωρο για όλους τους πολίτες που πλήττονται από τις επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού.
«Με την πανδημία αντιμετωπίζουμε πολλά ζητήματα. Δύο είναι τα πράγματα που θα κάνουμε. Θα στηρίξουμε τις δομές στα μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία, αλλά και τις ψυχιατρικές μονάδες στα γενικά νοσοκομεία, αλλά και τα κέντρα ημέρας» τονίζει χαρακτηριστικά η ίδια.
Παράλληλα δηλώνει πως υπάρχει έλλειψη σε δομές και προσωπικό στον τομέα ψυχικής υγείας, ενώ απουσιάζει η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών των κέντρων, ώστε να συνεργάζονται μεταξύ τους.
Όπως αποκαλύπτει η κ. Ράπτη θα αναπτυχθούν υπηρεσίες τηλεϊατρικής ώστε να μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με ψυχολόγο ή ακόμα και ψυχίατρο από μακριά.
Επίσης θα αναπτυχθούν προγράμματα απεξάρτησης από το αλκοόλ και το διαδίκτυο, ενώ θα ενισχυθούν οι street workers που βγαίνουν στους δρόμους για να βοηθήσουν τους χρήστες ναρκωτικών.
Πρώτο μέλημα, όπως δηλώνει η υφυπουργός Υγείας, είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού χάρτη για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ώστε ο πολίτης να ξέρει πού θα απευθυνθεί όταν θα έχει κάποιο πρόβλημα.
Επιπλέον η κ. Ράπτη θεωρεί κομβικής σημασίας η αποστιγματοποίηση όσων ανθρώπων χρειάζονται κάποια στιγμή ψυχολογική υποστήριξη.
Για την εξέλιξη της πανδημίας επεσήμανε πως λόγω του καλοκαιριού υπήρξε χαλάρωση και αυτό οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων.
«Η διασπορά σταδιακά θα περιοριστεί και το κρίσιμο είναι να μείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων και κυρίως να κάνουμε χρήση της μάσκας που είναι το πιο ασφαλές εργαλείο», προσθέτει.
Για το εμβόλιο εκτίμησε πως θα έρθει αρχές του έτους αλλά πρώτα θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, οπότε θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.