Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη στο Χ-τύπο

Η μνήμη όχι μόνο διατηρεί πληροφορίες επίκαιρες και προσβάσιμες για γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις αλλά είναι φορέας ζωής. Ό,τι υπάρχει στο νου μας ζει, ως ανάμνηση, ως βιωμένη εμπειρία, ως γνώση. Η λήθη συγγενεύει με το θάνατο και την απώλεια.

Η νόσος Alzheimer’s, ως φορέας της λησμόνιας είναι αναμφίβολα μείζον κοινωνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες, καθώς αφορά ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων λόγω της αύξησης προσδόκιμου ζωής. Γι’ αυτό, η 21η Σεπτεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα Alzheimer’s πρέπει να αποτελεί χρονικό σημείο συνάντησης των προσπαθειών μας εναντίον αυτής της μάστιγας.

Στην Ελλάδα, όπως μαρτυρούν πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, ο πληθυσμός των ανθρώπων με άνοια πλησιάζει το μισό εκατομμύριο. Μάλιστα, αν συνυπολογίσουμε, ότι, για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών- μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα σε 1 εκατομμύριο περίπου Έλληνες πολίτες!

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιδιώκοντας την καίρια αντιμετώπιση του Alzheimer’s, μέσω του υπουργείου Υγείας έχει υλοποιήσει μια σειρά σημαντικών δράσεων. Πρώτα απ’ όλα, με τη δημιουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια 1102 παρέχουμε συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ενημέρωση σε άτομα με προβλήματα μνήμης, στο ευρύ κοινό, στους φροντιστές και οικογένειες ατόμων με άνοια και στους επαγγελματίας υγείας. Από τον Φεβρουάριο 2021 η Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102 έχει δεχθεί περισσότερα από 21.000 τηλεφωνήματα.

Επιπλέον, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, δημιουργούμε 10 Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες για πάσχοντες με άνοια – Alzheimer’s, 3 Ιατρεία Μνήμης, με έμφαση στην τρίτη ηλικία και 8 Οικοτροφεία, για πάσχοντες με άνοια – Alzheimer’s.

Για τους Έλληνες που ζουν σε νησιωτικές περιοχές, όπως η Τήνος, η Σύρος και η Άνδρος, και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως ο Έβρος και η Ξάνθη, και σε ορεινές περιοχές της Αχαΐας έχουμε προωθήσει τη δημιουργία του προγράμματος Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης (σε συνεργασία με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο) για την προαγωγή της ψυχικής υγείας αλλά και την πρόληψη ψυχικών διαταραχών, και κυρίως της κατάθλιψης που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κίνδυνου για την εμφάνιση της άνοιας.

Με συντονισμένες προσπάθειες, πρόγραμμα και εμπιστοσύνη στους ειδικούς, η κοινωνία μας θα αντιμετωπίσει και αυτό το πρόβλημα. Παρότι τα άτομα με Άνοια-Alzheimer’s μπορεί να αδυνατούν να μας θυμηθούν, εμείς ως κοινωνία τους θυμόμαστε και τους στηρίζουμε.

Το σύνθημά μας γίνεται πράξη: Κανένας δεν πρέπει να μένει πίσω, μόνος του!

https://www.xtypos.gr/%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1/%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%89%cf%80%ce%af%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7-%ce%bd%cf%8c%cf%83%ce%bf-alzheimers-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b6%cf%89%ce%ae/