Στις επερχόμενες ευρωεκλογές η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με ένα απ΄τά μεγαλύτερα στοιχήματα της ιστορίας της. Μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, οι λαοί χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Στην Ελλάδα, Η άνοδος ακροδεξιών κι ακροαριστερών κομμάτων, είναι σοβαρή ένδειξη της έντασης του ευρωσκεπτικισμού και της πεποίθησης πως η Ευρώπη είναι το πρόβλημα. Όμως σ΄αυτην την κρίση η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα, είναι η λύση. Η κρίση δε δημιουργήθηκε απ΄τις ευρωπαϊκές πολιτικές αλλά από τις λανθάνουσες συμπεριφορές των αγορών και τις εγχώριες πολιτικές αστοχίες. Η Ευρώπη αποδεδειγμένα, δεν είναι λιτότητα, είναι αλληλεγγύη. Άλλωστε τα 20 δις ευρώ που διατίθενται στην Ελλάδα, μόνο ως αλληλεγγύη θα μπορούσαν να εκληφθούν.
Η αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δημοσιονομική εξυγίανση, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο «νοικοκύρεμα» εν τέλει της χώρας, δεν είναι προϊόντα τιμωρίας αλλά σωτηρίας. Η Ελλάδα μετά από μια μακρά περίοδο βαθιάς κρίσης κι οικονομικής συρρίκνωσης ανακάμπτει, ξανακερδίζει τη χαμένη εμπιστοσύνη, δικαιώνει τους πολίτες που διάλεξαν το δύσκολο αλλά σωστό δρόμο για το μέλλον της χώρας. Η έξοδος στις αγορές αποτελεί το πιο τρανταχτό επιχείρημα υπέρ της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής πολίτικης. Η συνταγή της Ευρώπης μας οδήγησε στην άντληση μεγαλύτερων κεφαλαίων, στην πτώση των επιτοκίων δανεισμού κι εν τέλει στη σταδιακή αναγέννηση της οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων.
Στον αντίποδα της ευρωπαϊκής ενθάρρυνσης προβάλλονται τα ευρωπαϊκά λάθη. Φυσικά κι έχουν γίνει λάθη, φυσικά κι η αντίδραση της Ευρώπης απέναντι στον κίνδυνο της κρίσης ήταν καθυστερημένη, αλλά σε μια ένωση τόσων κρατών, η συντονισμένη αποτελεσματική δράση είναι άθλος. Η δημοκρατία δεν αλλάζει με την ταχύτητα των αγορών, η επιβίωση των κρατών πρέπει να στηρίζεται σε γερά θεμέλια, όχι σε σπασμωδικές κινήσεις. Ίσως γι΄αυτό θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε την Ευρώπη, για την αδυναμία της πρόβλεψης του μεγέθους της κρίσης και τη βραδύτητα της αντίδρασης, αλλά όχι για τη δημιουργία της.
Σε μια Ελλάδα που αναγκάζεται να κάνει περικοπές στην καθημερινότητα της, που καλείται να πληρώσει πρόσθετους φόρους, που μαστίζεται από ανεργία, είναι δικαιολογημένος ο θυμός. Αλλά ο θυμός πρέπει να στρέφεται εναντίον αυτών που επί του πρακτέου θα κρατήσουν την Ελλάδα πίσω, εναντίον αυτών που υπόσχονται το παρόν εις βάρος του μέλλοντος.
Οι Έλληνες θέλουν να αντιστρέψουν την παρούσα κατάσταση, θέλουν να την αλλάξουν και θέλουν να την αλλάξουν προς το καλύτερο. Η ψήφος εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που τοποθετείται εντός των ευρωπαϊκών δυνάμεων, καταδεικνύει την ανάγκη των Ελλήνων να διεκδικήσουν και αποκτήσουν μεγαλύτερη μερίδα των ευρωπαϊκών ιδεωδών. Να αποκαταστήσουν τη σχέση τους με το περιβάλλον, να προασπίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους μέσω της συνολικής βελτίωσης της χώρας τους.
Η Ελλάδα μέσω της Ευρώπης διαψεύδει τις Κασσάνδρες που την καταδίκαζαν εις θάνατον, η Ελλάδα επιβιώνει και κάνει βήματα μπροστά. Η Ελλάδα έχει εναλλακτικές, εις πείσμα όσων κενολογούν προτείνοντας απομόνωση αντί για ρεαλιστικές λύσεις. Η Ελλάδα γέννησε την Ευρώπη κι η Ελλάδα πρέπει να τη συνεχίσει.
Πηγή: Electionsnet