H υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη μιλάει στην «Political» για το πόσο έχουν επηρεάσει την ψυχολογική υγεία των πολιτών η πανδημία της Covid-19 αλλά και οι πρόσφατες κρίσεις του πολέμου, του πληθωρισμού και της ακριβής ενέργειας.
Συνέντευξη στον: ΣΩΤΗΡΗ ΠΙΚΟΥΛΑ
Αναλύει τον ψηφιακό σχεδιασμό που έχει γίνει με τις δομές Ψυχικής Υγείας στην ελληνική επικράτεια αλλά και για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης δράσεων που αφορούν τον τομέα της. Τέλος, θεωρεί ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται στο τέλος της τετραετίας, διότι η κυβέρνηση θα κριθεί από την εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος του 2019.
Τελικά πόσο επηρέασε την ψυχική μας υγεία η πανδημία του κορονοϊού; Είχε ακουστεί ότι λόγω του lockdown και των περιοριστικών μέτρων είχε αυξηθεί η χρήση των οπιοειδών και πιο σκληρών ναρκωτικών ουσιών.
Διεθνώς η πανδημία επέφερε σημαντική έξαρση των ψυχολογικών προβλημάτων και διαταραχών και διατάραξη των συστημάτων υγείας. Η ψυχική υγεία έχει αναχθεί σε προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις παγκοσμίως και έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένας από τους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής του για την περίοδο 2020-2025.
Διαβλέποντας από νωρίς τις σοβαρές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της υγειονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός προχώρησε στη δημιουργία, για πρώτη φορά στη χώρα μας, ειδικού χαρτοφυλακίου για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις. Η πανδημία δημιούργησε ιδιαίτερα ψυχοπιεστικές συνθήκες στους πολίτες και στη χώρα μας.
Οι πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες επιβάρυναν σημαντικά την ψυχική υγεία όλων, καθώς αυξήθηκαν το άγχος, η κατάθλιψη, ο θυμός, καθώς ακόμη και το αίσθημα μοναξιάς, ελλείματος προοπτικής και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτοκτονικού ιδεασμού.Η συμβίωση στην οικογενειακή εστία ήταν σε πολλές περιπτώσεις πολύ μεγάλη πρόκληση, καθώς ο συγχρωτισμός έφερε δυσκολίες στις ισορροπίες και εντάσεις και συγκρούσειςστις σχέσεις.
Ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση έχουν επηρεάσει την ψυχική υγεία της ελληνικής οικογένειας και των εργαζόμενων μελών;
Στην Εθνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 που δημιουργήσαμε από την έναρξη της πανδημίας και η οποία έχει δεχτεί περισσότερες από 430.000 κλήσεις, οι 410.000 αφορούσαν την ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη για ενήλικες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμμής, οι αφορμές για τις κλήσεις, εκτός των θεμάτων υγείας, αφορούν και τα θέματα της εργασίας και των οικονομικών, καθώς και το άγχος από την επικαιρότητα, που έχουν άμεση συνάρτηση με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο.
Στόχος μας είναι να στηρίξουμε αυτούς τους συμπολίτες μας παρέχοντας, μεταξύ άλλων, ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη, συμβουλευτική διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων, καθώς και τρόπους αντιμετώπισης του φόβου, του άγχους και της αϋπνίας.
Το εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης έχει εφαρμογή στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και σε τι έργα;
Ήμασταν οι πρώτοι που εντάξαμε δράσεις και προγράμματα για την Ψυχική Υγεία στο Ταμείο Ανάκαμψης. Έχοντας εξασφαλίσει 54 εκατ. ευρώ, σχεδιάζουμε Κέντρα Ημέρας σε όλη την επικράτεια για ενήλικες, τρίτη ηλικία, παιδιά και εφήβους, εργαζόμενους και ανέργους, μετανάστες και πρόσφυγες, καθώς και στεγαστικές δομές βραχείας ή μακράς φιλοξενίας, όπως και εξειδικευμένες δομές για τον αυτισμό και την άνοια -alzheimer’s.
Επίσης, δημιουργούμε κινητές μονάδες υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, καθώς και προγράμματα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, τόσο των παράνομων όσο και των νόμιμων, όπως ο καπνός, το αλκοόλ, το Διαδίκτυο και ο τζόγος.
Υπάρχει σχεδιασμός για την αύξηση των Κέντρων Ψυχικής Ίασης στην Ελλάδα και κυρίως στονΝομό Αττικής;
Όταν ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας και των Εξαρτήσεων, μια από τις πρώτες ενέργειές μου ήταν να δρομολογηθεί ο ψηφιακός χάρτης των δομών Ψυχικής Υγείας της χώρας μας.Με τον ψηφιακό χάρτη, που θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, έχουμε την πλήρη εικόνα για τη λειτουργία των δομών Ψυχικής Υγείαςτους, τα οικονομικά τους, τους εργαζόμενους, τις υπηρεσίες που παρέχουν. Διαθέτουμε τώρα το βασικό εργαλείο ώστε να μπορέσουμε να παρέμβουμε, να αξιολογήσουμε και να επανασχεδιάσουμε αυτό το πεδίο. Έχουμε ήδη δει τις ελλείψεις και πάμε στοχευμένα για την κάλυψή τους.
Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στη δημιουργία ψυχιατρικών δομών για παιδιά και εφήβους.Εγκαινιάσαμε ήδη την Ψυχιατρική Κλινική Εφήβων του Νοσοκομείου Νίκαιας – Δυτικής Αττικής «Ιωάννης Αγγελικούσης», στο πλήρως ανακαινισμένο και σύγχρονο κτίριο «Κοπανάρη» στην Αγία Βαρβάρα για την ψυχιατρική φροντίδα των νεαρών ασθενών 14-18 ετών.
Επίσης, αναπτύξαμε νέες παιδοψυχιατρικές κλίνες στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας, στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου της Τρίπολης, στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝΑ Αλεξανδρούπολης και ετοιμάζουμεκλίνες στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ασκληπιείου Βούλας.
Δημιουργούμε νέες δομές ψυχικής υγείας για τα παιδιά και τους εφήβους στην κοινότητα με πόρους που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα,δημιουργούμε κινητές μονάδες,κέντρα ημέρας και για διατροφικές διαταραχές, κέντρα για έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση, κέντρα ημέρας για αυτισμό, κέντρα ημέρας για υποστήριξη φοιτητών και ξενώνες για παραβατικούς εφήβους και πρόσφυγες.
Ιδιαίτερα μέριμνα έχουμε και για τους εργαζόμενους και μάλιστα τους υγειονομικούς μας, οι οποίοι εμφάνισαν υψηλά ποσοστά κόπωσης και εξουθένωσης. Σε έκθεση του Medscape για το 2022 η κόπωση φτάνει το 67,9% και η επαγγελματική εξουθένωση το 42,9%.Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης προχωράμε σε ανάπτυξη 7 κέντρων ημέρας ειδικά για εργαζόμενους ,καθώς και προγραμμάτων για την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ψυχοεκπαίδευσης των εργαζομένων.
Ως βουλευτής του Βορείου Τομέα Αθηνών τι παράπονα ακούτε από τους πολίτες που έρχεστε σε επαφή; Είστε υπέρ των εκλογών το φθινόπωρο;
Τα παράπονα και τα αιτήματα των συμπολιτών μας είναι κατανεμημένα εξίσου σε όλη την Ελλάδα. Και είναι αυτά που απασχολούν όλους μας. Είναι η ανασφάλεια για την πανδημία, καθώς όλοι αναρωτιούνται πότε θα τελειώσει. Είναι ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση, καθώς και τα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν κάθε Έλληνα πολίτη από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη, από το πιο μικρό χωριό έως την πρωτεύουσα.
Όσον αφορά τις εκλογές, θεωρώ ότι κάθε κυβέρνηση εκλέγεται για μια τετραετία. Και αυτή την τετραετία πρέπει να ολοκληρώνει ώστε να εφαρμόζει και το πρόγραμμά της με βάση το οποίο εκλέχθηκε. Είμαι σίγουρη πάντως ότι και στις επόμενες εκλογές η ΝΔ, υπό τη στιβαρή ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα αναδειχθεί και πάλι πρώτη δύναμη!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL