Γράφει η Zωή Ράπτη υφυπουργός Υγείας βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών.

Kάθε φορά που αλλάζει το έτος, οι άνθρωποι, παρόλο που γνωρίζουν ότι το πέρασμα του χρόνου είναι ανεπίστρεπτο, δεν παύουν να νιώθουν την αισιοδοξία που προσφέρει η υπόσχεση του νέου. Η καινούρια χρονιά είναι γεμάτη προσδοκίες για κάτι καλύτερο, για αποκατάσταση σχέσεων και καταστάσεων που παρουσίασαν προβλήματα, για έναρξη δραστηριοτήτων, οι οποίες θεωρούμε ότι μπορούν να βελτιώσουν τις ζωές μας και για διακοπή ή έλεγχο συνηθειών που κρίνουμε αρνητικές.

Πάνω απ’ όλα, κάθε νέα χρονιά είναι ένα κάλεσμα για συμμετοχή σε όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού βίου: στην εκπαίδευση, στην οικονομία, στον πολιτισμό και στην πολιτική. Η πολιτική διαδικασία είθισται να αποτελεί συχνό στόχο της κριτικής πολλών – κι αυτό δεν είναι απλώς συνηθισμένο αλλά επιβαλλόμενο στις δημοκρατίες. Ταυτόχρονα, η πολιτική είναι το οξυγόνο του συλλογικού βίου. Η πολιτική διαδικασία οδηγεί στη σύνθεση των πολλών απόψεων και τελικά στην εφαρμογή τους. Με αυτήν καθορίζεται η πορεία που θα ακολουθήσουν οι κρατικές υποθέσεις, οι κανόνες που θα εφαρμοστούν στις κοινωνικές σχέσεις και τις συναλλαγές, οι εξωτερικές σχέσεις της χώρας, η διδακτέα ύλη και το πνευματικό και ηθικό περιεχόμενο της εκπαίδευσης, η άμυνα, η έρευνα και η τεχνολογία κ.ά.

Το κλειδί στην πολιτική είναι το ίδιο με εκείνο που ξεκλειδώνει τις δυνατότητες και στην καθημερινή ζωή: η συμμετοχή. Δεν χρειάζεται να μας υποδειχθεί ότι πρέπει να είμαστε παρούσες και παρόντες όπου νοιαζόμαστε, για όποιαν και όποιον ενδιαφερόμαστε, για ό,τι αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε. Το κάνουμε δίχως δεύτερη κουβέντα. Και για την Ελλάδα μας, την πατρίδα για την οποία νιώθουμε όλα αυτά τα μοναδικά συναισθήματα και έχουμε συνδέσει τις ζωές μας με εκείνην, πρέπει να δηλώνουμε κάθε στιγμή την παρουσία μας. Δεν γίνεται να απουσιάζουμε όταν κρίνεται το παρόν και το μέλλον της και να μην εισφέρουμε τις δικές μας δυνάμεις στον κοινό αγώνα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, εύχομαι σε όλες και όλους το 2023 να έχουν σωματική και ψυχική υγεία, φώτιση Κυρίου, αγάπη και ειρήνη, ευημερία και θέληση για συμμετοχή στις κοινές υποθέσεις.