Η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για την ψυχική υγεία, βουλευτής Ν.Δ. στον Βόρειο Τομέα, μιλά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για το διακύβευμα των εκλογών, την υπόθεση Γεωργούλη, αλλά και τη μεταρρύθμιση που πραγματοποίησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε θέματα ψυχικής υγείας.

Η κ. Ζωή Ράπτη μεταξύ άλλων τονίζει: «Γνωρίζουμε τι κατάφερε η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλα τα πεδία του συλλογικού βίου, παρά τις εισαγόμενες παγκόσμιες κρίσεις (πανδημία, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, εκτόξευση πληθωρισμού και ακρίβειας σε παγκόσμιο επίπεδο). Γνωρίζουμε επίσης και την πανωλεθρία που υπέστη η χώρα την τετραετία Τσίπρα – Καμμένου. Εκτιμώ ότι η μνήμη και η κρίση θα βοηθήσουν τους πολίτες ώστε στην κάλπη να επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Η μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία είναι σε εξέλιξη. Πού βρισκόμαστε και τι θα ακολουθήσει;

Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 αλλάζουμε ριζικά το πρόσωπο της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα δημιουργώντας νέες δομές και νέες υπηρεσίες, στην κοινότητα, για όλους τους πολίτες, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες. Ηδη έχουμε ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς κι έχουν εκδοθεί οι άδειες ίδρυσης για τις 66 από τις 106 νέες δομές, ενώ έχουμε ήδη εγκαινιάσει 13 δομές που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα πρώτα κέντρα ημέρας για τη στήριξη των εργαζομένων, των ενηλίκων και της οικογένειας, η πρώτη μονάδα εγκαιρης παρέμβασης για την ψύχωση στους νέους, κέντρα ημέρας και κινητές μονάδες για την άνοια, κινητή μονάδα για την υποστήριξη των ενηλίκων και το πρώτο οικοτροφείο για ασθενείς με άνοια τελικού σταδίου. Επίσης έχουμε εγκαινιάσει άλλα 3 οικοτροφεία για ψυχογηριατρικούς ασθενείς, ένα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και δύο του Δρομοκαΐτειου.

Στις πρώτες 66 δομές περιλαμβάνονται επίσης κέντρα ημέρας μέσα στα πανεπιστήμια για την στήριξη των φοιτητών, κέντρα ημέρας για κακοποιημένα παιδιά και ξενώνες φιλοξενίας για παραβατικούς εφήβους. Αυτές τις ημέρες ξεκινούν να προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί για τις 30 από τις υπόλοιπες 40 δομές, που αφορούν σε κινητές μονάδες, κέντρα ημέρας και οικοτροφεία για άτομα που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα, κινητές μονάδες για την ακούσια νοσηλεία ψυχιατρικών ασθενών και κινητές μονάδες για παιδιά κι εφήβους.

Τι καινούργιο φέρνουν οι νέες δομές που τίθενται σε λειτουργία;

Η πλειονότητα των νέων δομών που δημιουργούμε στην επικράτεια είναι καινοτόμες και πρωτοποριακές και προσφέρουν υπηρεσίες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, αναδεικνύοντας την ψυχική υγεία ως μια έννοια πολύ ευρύτερη από την ύπαρξη ή την απουσία της ψυχικής νόσου. Ολες οι υπηρεσίες είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες. Πρόκειται για υπηρεσίες που αξιοποιούν τα ψηφιακά εργαλεία (τηλεϊατρική, Διαδίκτυο) ώστε να φτάνουν σε πληθυσμούς που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές ή που για άλλους λόγους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στις δομές υγείας, εξασφαλίζοντας ψυχική υγεία ισότιμα για όλους και καταπολεμώντας τους στιγματισμούς. Με τις νέες δομές ενδυναμώνουμε το άτομο, την οικογένεια και την κοινωνία. Η λειτουργία των 106 δομών περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία που καταρτίσαμε με ορίζοντα 10ετίας και εγκρίθηκε από τη Βουλή. Ενα παράδειγμα αποτελούν οι μονάδες έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση που συμβάλλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ψυχωσικών επεισοδίων σε εφήβους και νέους μετεφηβικής ηλικίας. Στη χώρα μας περίπου 3.500 άτομα νεαρής ηλικίας εκδηλώνουν ψυχωσικά συμπτώματα ετησίως και με τη βοήθεια αυτών των δομών τα περιστατικά αντιμετωπίζονται σε ένα φιλικό εξωνοσοκομειακό περιβάλλον, με εξατομικευμένη παρέμβαση, υποστήριξη και επανένταξη. Αλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν την κινητή μονάδα για διατροφικές διαταραχές -μια αναδυόμενη νόσο που κατέγραψε αύξηση στα χρόνια της πανδημίας- και τα κέντρα ημέρας για τα κακοποιημένα παιδιά όπου αντιμετωπίζονται ολιστικά τα περιστατικά σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης. Επίσης, το Κέντρο Ημέρας Στήριξης Εργαζομένων, η πρώτη δομή που άνοιξε στην Ελλάδα, απευθυνόμενη σε άτομα χωρίς διάγνωση ψυχικής νόσου η οποία βοηθά τους εργαζόμενους να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες αυξημένου στρες, εργασιακού burn out, ανασφάλειας, παρενόχλησης, ακόμα και μπούλινγκ. Οι δομές αυτές εισάγουν μια νέα νοοτροπία, δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα και κάνουν πράξη μια καινοτόμο θεραπευτική προσέγγιση μαζί με δράσεις πρόληψης για την κοινότητα.

Στον σχεδιασμό σας πού δίνετε ιδιαίτερη έμφαση;

Οι νέες δομές είναι για όλους τους πολίτες, αλλά ειδική μέριμνα λαμβάνεται για δύο ηλικιακές ομάδες. Καταρχάς, για τα παιδιά και τους εφήβους που δέχτηκαν το μεγαλύτερο ψυχικό φορτίο στην πανδημία και με τα όσα επακολούθησαν (π.χ. πόλεμος στην Ουκρανία, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση) και αφετέρου για τους ηλικιωμένους. Τα παιδιά από τη μία είναι το μέλλον της χώρας και έχουν ανάγκη από υποστήριξη και επανένταξη. Οι ηλικιωμένοι είναι οι άνθρωποι που μας μεγάλωσαν, που τους χρωστάμε τα πάντα, συνεπώς πρέπει να διασφαλίσουμε την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Είναι γεγονός πως η πανδημία επιδείνωσε πολύ την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων, ειδικά των ατόμων που νοσούν με άνοια και συναφείς διαταραχές και ανέδειξε την ανάγκη να δημιουργήσουμε δομές για την υποστήριξη των ασθενών με άνοια σε ένα πληθυσμό που διαρκώς γηράσκει. Ας μην ξεχνάμε πως έχουμε έναν από τους πιο γηρασμένους λαούς στην Ευρώπη.

Γιατί να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία οι πολίτες;

Για να πάμε μπροστά, να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα προόδου στο μέλλον και να μη γυρίσουμε πίσω στις κλειστές τράπεζες, τα capital controls, τη διεθνή χλεύη και απομόνωση, την απαξία του λαού από την κυβέρνηση με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων όπως αυτό του 2015.

Γνωρίζουμε τι κατάφερε η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλα τα πεδία του συλλογικού βίου, παρά τις εισαγόμενες παγκόσμιες κρίσεις (πανδημία, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, εκτόξευση πληθωρισμού και ακρίβειας σε παγκόσμιο επίπεδο). Γνωρίζουμε επίσης και την πανωλεθρία που υπέστη η χώρα την τετραετία Τσίπρα – Καμμένου. Εκτιμώ ότι η μνήμη και η κρίση θα βοηθήσουν τους πολίτες ώστε στην κάλπη να επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τι δείχνει η σύγκριση των δύο τετραετιών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας;

Για να κάνουμε με ορθό τρόπο τη σύγκριση κυβερνητικών πεπραγμένων, υποχρεωτικά θα πρέπει να αναφέρουμε στατιστικά και αριθμούς, που αφορούν στην πορεία της οικονομίας.

Με βάση στοιχεία που είχε παρουσιάσει, ήδη από τον Ιανουάριο του 2023, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η ανεργία μειώθηκε κατά 7% επί ΣΥΡΙΖΑ ενώ μειώθηκε επιπλέον κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες επί Νέας Δημοκρατίας, παρά τις εξωγενείς κρίσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πανδημία της Covid-19 κ.ά.

Επί ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα αφού υποβαθμίστηκε από τους οίκους αξιολόγησης 10 φορές, στη συνέχεια αναβαθμίστηκε 18 φορές. Επί Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα μόνο αναβαθμίζεται, 11 φορές μέχρι σήμερα και έχει φτάσει στα πρόθυρα της επενδυτικής βαθμίδας!

Σε επίπεδο 9μήνου 2022, η άνοδος του διαθέσιμου εισοδήματος ήταν 10 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Για την ανάπτυξη την περίοδο Τσίπρα ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν 2,08% ενώ ο μέσος όρος στην Ελλάδα 0,53%! Δηλαδή, το ¼ του μέσου ευρωπαϊκού όρου!

Την περίοδο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο μέσος όρος ανάπτυξης στην ευρωζώνη ήταν 1% ενώ ο μέσος όρος στην Ελλάδα 1,73%. Δηλαδή, σχεδόν διπλάσιος. Για τα «κόκκινα» δάνεια, που διαρκώς κόπτεται ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα παρέλαβε στο 43,5% του συνόλου και τα παρέδωσε στο ίδιο ποσοστό ενώ τον Ιανουάριο του 2023 έφτασαν στο 9,7%!

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί και το ζήτημα των τραπεζικών καταθέσεων. Επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν κατά 11 δισ. ευρώ ενώ επί Νέας Δημοκρατίας έχουν αυξηθεί κατά 48 δισ. ευρώ!

Τα παραπάνω, νομίζω, είναι πολύ εύγλωττα και αποκαλύπτουν την αλήθεια για τις τετραετίες ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στην άκρα δεξιά, τη Χρυσή Αυγή, το κόμμα του Κασιδιάρη, καθώς δεν ψήφισε την τροπολογία για το μπλόκο σε κάθοδό τους στις εκλογές;

Ας μη λησμονούμε το βασικότερο, ο κ. Τσίπρας όχι μόνο κλείνει το μάτι στην άκρα δεξιά, αλλά συγκυβέρνησε μαζί της επί μία τετραετία – κι εδώ ο λόγος γίνεται για το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου, που ήταν κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα, στην υπόθεση του νεοναζιστικού μορφώματος του Ηλία Κασιδιάρη, που έχει καταδικασθεί ως διευθυντικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται με μια κοντόθωρη μικροκομματική οπτική. Δεν ψήφισε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Ν.Δ. ώστε να αποκομίσει εκλογικά οφέλη… Λες κι έχουν σχέση οι ψηφοφόροι μας με εκείνους που κάνουν έξαλλες, νεοναζιστικές επιλογές, όπως το κόμμα Κασιδιάρη.

Ειλικρινά, δυσκολεύομαι να σχολιάσω τέτοιου είδους πολιτικές συμπεριφορές.

Η υπόθεση του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη μονοπωλεί την επικαιρότητα αυτές τις μέρες. Ποια είναι η θέση σας;

Στην υπόθεση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γεωργούλη, πρέπει να τονιστεί ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πολιτικοποιεί το θέμα, δεν προβαίνει σε εύκολες κατηγορίες και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, όπως έχει κάνει σε άλλες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ, χρεώνοντας προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση της Ν.Δ. υποθέσεις που αφορούσαν παραβατική συμπεριφορά προσώπων που δεν ήταν μέλη του κόμματος και δεν είχαν ποτέ διατυπωθεί κατηγορίες εις βάρος τους.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού όφειλαν να γνωρίζουν για την κρυφή δραστηριότητα του Δημήτρη Λιγνάδη, για τον οποίον δεν είχε γίνει καταγγελία, αλλά από την άλλη, ο κ. Τσίπρας δεν είχε υποχρέωση να γνωρίζει για μια καταγγελία που είχε γίνει εδώ και 3 χρόνια!

Εμείς δεν μπορούμε και δεν πρέπει να προβούμε σε κρίσεις πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε οπισθοδρόμηση και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας και για την κοινωνία. Ομως η φύση του αδικήματος για το οποίο καταγγέλλεται επωνύμως ο Αλέξης Γεωργούλης φέρει τεράστια απαξία. Οι πολιτικοί πρέπει να είναι παραδείγματα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή!