Ενα οργανωμένο σύστημα δωρεάν ψυχικής υποστήριξης των πολιτών, με ιδιαίτερη μέριμνα για παιδιά και εφήβους ακόμη και μέσα στα πανεπιστήμια, έχει ξεκινήσει να υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας. Η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για την Ψυχική Υγεία, Ζωή Ράπτη, ξεδιπλώνει με συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής όλους τους βασικούς άξονες των σχετικών δράσεων, μια εποχή που τα ψυχικά προβλήματα έχουν αυξηθεί εξαιτίας της πανδημίας.

Γράφει η ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Κυρία Ράπτη, όπως φαίνεται και από διεθνείς μελέτες, τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι η μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας της πανδημίας. Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα; Εχουν επιδεινωθεί τα ψυχικά προβλήματα λόγω πανδημίας;

Κυρία Γεωργαντά, είναι αλήθεια, και αυτό έχει καταγραφεί όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι η επέλαση της πανδημίας της Covid-19 δοκίμασε πολύ έντονα την ψυχική υγεία των πολιτών.

Ολοι, μηδενός εξαιρουμένου, αισθάνθηκαν ανασφάλεια, άγχος, φόβο μη χάσουν γνώριμα πρόσωπα, ανησυχία για το μέλλον της οικογένειάς τους, ταραχή, απαισιοδοξία, απειλή απώλειας της εργασίας τους, καθώς και άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Και μπορεί τα συστήματα Υγείας να καταγράφουν τους νεκρούς, τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους, αλλά υπάρχουν χιλιάδες συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας, αλλά δεν έχουν καταγραφεί πουθενά.

Εχουμε μπροστά μας μια κοινωνική ωρολογιακή βόμβα, που οφείλουμε ως κοινωνία, ως Πολιτεία να την απενεργοποιήσουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου στο κομμάτι της Ψυχικής Υγείας και των Εξαρτήσεων, δημιουργήσαμε και αναβαθμίσαμε, αξιοποιώντας και τις ψηφιακές δυνατότητες, δομές και υπηρεσίες για την προστασία και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των Ελλήνων.

Δομές που θα μείνουν και για την επόμενη ημέρα, όταν η Covid-19 θα έχει κοπάσει, αλλά οι επιπτώσεις της θα συνεχίζουν να υπάρχουν στην κοινωνία.

Ποιες είναι οι κινήσεις του υπουργείου Υγείας, ώστε να υποστηρίζονται επαρκώς και δωρεάν οι πολίτες για ζητήματα ψυχικής υγείας; Πού υστερεί η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα έως σήμερα;

Θα είμαι συνοπτική, καθώς πραγματικά έχει γίνει αρκετή δουλειά σε αυτόν τον τομέα, με το δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας πραγματικά ευαισθησία, είχε θέσει το ζήτημα της Ψυχικής Υγείας, πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία, δημιουργώντας ειδικό χαρτοφυλάκιο στο υπουργείο Υγείας.

Eνα από τα βασικά προβλήματα στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, όταν παραλάβαμε, ήταν η έλλειψη πόρων.

Πετύχαμε μέσα στο 2021 να αυξήσουμε τις προβλεπόμενες δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού για τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης κατά 62%, και συγκεκριμένα από 34 σε 58 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, για την προώθηση των πολιτικών μας, υποβάλαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση πρωτογενείς δράσεις για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις ύψους περίπου 374 εκατ. ευρώ. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι χρηματοδοτούμε για πρώτη φορά τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) για την υποστήριξη της επανένταξης των ψυχικά πασχόντων στην κοινωνία.

Μία από τις πρώτες δράσεις μας ήταν η δημιουργία τηλεφωνικών γραμμών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας (10306), για τους ογκολογικούς ασθενείς και για τους καπνιστές (2152152121), σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, και για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια και τους φροντιστές τους (1102). Παράλληλα με τα παραπάνω, παρέχουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη ασθενών με Covid-19, που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, των οικογενειών τους και του υγειονομικού προσωπικού σε συνεργασία με 24 Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες, οι οποίες επιχορηγούνται από το υπουργείο Υγείας. Ολα τα προγράμματα και οι δράσεις του υπουργείου Υγείας που σχετίζονται με την ψυχική υγεία των πολιτών παρέχονται δωρεάν.

Ειδικά όσον αφορά στα παιδιά και τους εφήβους, ποιοι τομείς χρειάζονται ενίσχυση και τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας;

Το υπουργείο Υγείας, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έθεσε σε προτεραιότητα τις δράσεις για τη βελτίωση της ψυχικής ανθεκτικότητας του πληθυσμού, δίνοντας έμφαση στα παιδιά και τους εφήβους.

Γι’ αυτό νομοθετήσαμε τη Σύσταση Μονάδων Eγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση και δημιουργούμε αντίστοιχες Μονάδες σε όλη την επικράτεια. Επιπλέον, νομοθετήθηκε η Σύσταση Κέντρων Ψυχικής Υγείας εντός ΑΕΙ για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη φοιτητών και ήδη τώρα υλοποιείται η πρώτη Μονάδα Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ταυτόχρονα υλοποιούμε εξειδικευμένες δράσεις για την πρόληψη των εξαρτήσεων σε μαθητές, σε συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης και τον ΟΚΑΝΑ, σε όλη τη χώρα, καθώς και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μαζί με τα παραπάνω προχωράει η διαδικασία για τη δημιουργία 2 νέων παιδοψυχιατρικών κλινικών στην Αττική (Ασκληπιείο Βούλας και «Αγία Βαρβάρα»), καθώς και παιδοψυχιατρικών κλινών στα νοσοκομεία της Τρίπολης και της Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα προχωρήσαμε στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη UNICEF για την παροχή πρόληψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα παιδιά και τους εφήβους, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης σε διατροφικές διαταραχές.
Επίσης, υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και το Child Mind Institute της Νέας Υόρκης για την ανάπτυξη 5ετούς επιστημονικού προγράμματος παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών και εφήβων σε όλη την επικράτεια.

Με την πανδημία η εξ αποστάσεως επαφή μπήκε στην καθημερινότητά μας. Αναπτύσσετε σύστημα τηλεσυμβουλευτικής για ζητήματα ψυχικής υγείας; Και εάν ναι, έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και πού;

Η πανδημία λειτούργησε για εμάς ως επιταχυντής σε διάφορα ζητήματα που αφορούσαν την ψηφιακή μετάβαση.

Στο πλαίσιο αυτό τρέξαμε, και το θεωρούμε από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις μας, το δίκτυο τηλεψυχιατρικής, υπό τη μορφή ολοκληρωμένου ψηφιακού εξωτερικού ιατρείου (συνταγογράφηση, γνωματεύσεις, έκδοση πιστοποιητικών).

Hδη ξεκίνησε πιλοτική εφαρμογή στο Καστελλόριζο και τη Σύμη, ενώ σχεδιάζονται άμεσα ανάλογες Μονάδες σε νησιά και ορεινές περιοχές.

Οι δεσμεύσεις μας και οι εξαγγελίες δεν μένουν στο πεδίο των λόγων. Υλοποιούνται γρήγορα και με σωστό τρόπο, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, τον ιδιωτικό τομέα, όπου απαιτείται η συνδρομή του, και τις οργανώσεις ασθενών και εθελοντών. Στόχος μας είναι να μην είναι κανείς μόνος, κανείς αβοήθητος.

https://eleftherostypos.gr/politiki/918436-rapti-ston-e-t-i-pandimia-dokimase-tin-psyxiki-ygeia-ton-politon/