Γράφει η Zωή Ράπτη

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ στη Ν.Δ.

«H παραβατικότητα των ανηλίκων είναι από τα κρισιμότερα και πιο δύσκολα ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ακριβώς γιατί έχει να κάνει με παιδιά», δήλωσε σε πρόσφατη σύσκεψη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας βίαια περιστατικά μεταξύ παιδιών και εφήβων.

Είναι όμως αυτό ένα πρόβλημα της νεολαίας ή μήπως είναι η κορυφή του παγόβουνου;

Στην πραγματικότητα η βία και η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι ένα πρόβλημα κατά κύριο λόγο κοινωνικό. Απασχολεί πολλές χώρες στην Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Οι λόγοι πίσω από αυτό είναι πολλοί: η πανδημία με τη συνεπακόλουθη στέρηση της δια ζώσης εκπαίδευσης και συναναστροφής, και την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και της χρήσης του διαδικτύου.

Επίσης, τα συναισθήματα ανασφάλειας λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με τα γεγονότα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως οι πόλεμοι και η ακρίβεια.

Όλα αυτά επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των νέων μας, αυξάνοντας το άγχος, την ανασφάλεια, καθώς και τα περιστατικά αυτοκτονικού ιδεασμού και σχολικού εκφοβισμού, τα οποία τείνουν να πάρουν ευρείες διαστάσεις.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που χρήζει ολιστικής αντιμετώπισης, σε επίπεδο όχι μόνο αστυνομικό, αλλά και κοινωνικό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό.

Οφείλουμε ως κοινωνία να διερευνήσουμε με τη βοήθεια ειδικών τη ρίζα του προβλήματος, όσο πιο βαθιά γίνεται, για να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Από τα πρώτα πράγματα που μας έδειξε η πανδημία ήταν οι ελλείψεις του συστήματος ψυχικής υγείας και η ανάγκη δημιουργίας νέων δομών και υπηρεσιών.

Ήδη στην προηγούμενη τετραετία η Κυβέρνηση, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας, δημιούργησε 106 νέες δομές Ψυχικής Υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και δομές υποστήριξης για την οικογένεια, καθώς και για παιδιά και εφήβους.

Δημιουργήθηκε επίσης η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τον γενικό πληθυσμό, τις γυναίκες και τα παιδιά μας, για δωρεάν παροχή συμβουλευτικής όλο το 24ωρο, με εχεμύθεια και σεβασμό.

Παράλληλα, εντάχθηκαν ψυχολόγοι στα σχολεία, καθώς προσλήφθηκαν, επιμορφώθηκαν και τοποθετήθηκαν ήδη 1.100 ψυχολόγοι, με την υποστήριξη του ΕΣΠΑ (1 ψυχολόγος ανά 5 σχολεία).

Την ανάγκη πρόληψης υπηρετούν και τα ειδικά προγράμματα στα σχολεία για τις έμφυλες σχέσεις και το bullying. Γιατί μόνο με εκπαίδευση από τις μικρές ηλικίες μπορούμε να μεγαλώσουμε μελλοντικούς πολίτες χωρίς ροπή σε κακοποιητικές συμπεριφορές.

Πέρα όμως από την ολιστική προσέγγιση της Πολιτείας, το φαινόμενο της βίας των ανηλίκων, απαιτεί από όλους εμάς, ως γονείς, να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας.

Να ρωτήσουμε και να μάθουμε γιατί, να συζητήσουμε, να συμβουλεύσουμε, να απευθυνθούμε αν χρειάζεται, στους κατάλληλους επαγγελματίες, να αγκαλιάσουμε, να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία όπως ακριβώς και τη σωματική.

Γιατί η υγεία είναι μία και αδιαχώριστη.

https://amarysia.gr/arthra-sxolia-main/%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CE%BB%CE%AF%CE%BA%CF%89%CE%BD-%CF%89%CF%82-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CF%80?fbclid=IwAR2HTRy1SbutvzhaL2KNc3cXBdLY4fZXA-Z2R_eLQPCJi1mMDKs4_DRhtpA