Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη προστατεύει το εισόδημα και την πρώτη κατοικία των Ελλήνων με απτά έργα. Πρώτα απ’ όλα νομοθέτησε ένα ευρύ πλέγμα μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 55 δισ. ευρώ, για να στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την ρευστότητα των επιχειρήσεων, αποτρέποντας τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους. Μέσω των Προγραμμάτων «Γέφυρα» επιδοτήθηκαν, για πρώτη φορά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, τόσο εξυπηρετούμενα όσο και ρυθμισμένα «κόκκινα».

Επιπλέον θέσπισε δυνατότητες προστασίας και αναστολής πλειστηριασμών για την προστασία της ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ευάλωτων οφειλετών. Βασικοί πυλώνες των δυνατοτήτων αυτών είναι η κρατική επιδότηση των δόσεων (έως 210 ευρώ) των ευάλωτων δανειοληπτών, η αναστολή μέτρων των πιστωτών για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Μαζί με τα παραπάνω υλοποιείται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, με βάση τον Νόμο 4738/2020 ενώ οι τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων ρυθμίζουν διμερώς μη-εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσίευσαν οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων, στις 2 Φεβρουαρίου 2023, έχουν πραγματοποιηθεί ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 590.000 δανειολήπτες.

Τέλος, νομοθετήθηκαν και αξιοποιούνται σύγχρονα εργαλεία για την ορθή παρακολούθηση και διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, όπως είναι η ίδρυση του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων και η ίδρυση του Παρατηρητηρίου Πιστοληπτικής Επέκτασης.
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ που φωνασκεί για την «αναλγησία» της κυβέρνησης είναι το κόμμα που, συγκυβερνώντας με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας με το νόμο 4346/2015 και υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τον Φεβρουάριο του 2019.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το νόμο πώλησης δανείων σε funds με το νόμο 4354/2015. Εκεί προβλέπεται ότι οι αδειοδοτούμενες εταιρείες διαχείρισης δανείων νομιμοποιούνται να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων.
Μαζί με τα παραπάνω πρέπει να αναφερθεί ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έφερε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όχι μόνο έδωσε την δυνατότητα πώλησης «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες στα funds, αλλά προχώρησε και στην κατάργηση της υποχρέωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να ενημερώνουν τους δανειολήπτες 12 μήνες πριν από τη μεταβίβαση του δανείου. Πρόβλεψε, επίσης, πως οι εταιρείες «Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» θα μπορούσαν να έχουν έδρα στο εξωτερικό.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Στη διάρκεια που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πάνω από 30.000 πλειστηριασμοί. Το 2018 έγιναν 17.125 πλειστηριασμοί, ενώ το πρόγραμμά τους για το 2019 προέβλεπε 18.241 πλειστηριασμούς.

Αν μη τι άλλο είναι υποκριτικό να κατηγορείται για «κοινωνική αναλγησία» η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που αποδεδειγμένα προστατεύει την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, από τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας και άνοιξε τον δρόμο για μαζικούς, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς