Γράφει η Zωή Ράπτη, Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος στη Ν.Δ.

H ενίσχυση του τομέα της Υγείας βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών προτεραιοτήτων για τη Νέα Δημοκρατία, όπως αποδεικνύεται από όσα έχουν γίνει κατά την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης, καθώς και από όσα προχωρούν ήδη, από τους πρώτους μήνες της δεύτερης θητείας.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης της ΝΔ υλοποιήσαμε μια σειρά από σημαντικά βήματα στον τομέα της υγείας και αντιμετωπίσαμε τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ που παραλάβαμε το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ανάγκες, ωστόσο, στον χώρο της υγείας είναι πολλές και διαρκώς μεταβαλλόμενες.

Προς υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη φέρει στη Βουλή, τρία νομοσχέδια, που ψηφίστηκαν.

Το πρώτο νομοσχέδιο αφορούσε στην ενίσχυση του ΕΚΑΒ με επιπλέον προσωπικό και σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές της χώρας, για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των απομακρυσμένων περιοχών.

Το δεύτερο νομοσχέδιο δίνει έμφαση στην ανάγκη να παραμείνουμε θωρακισμένοι έναντι του COVID. Γι’ αυτό παρατείνονται μια σειρά από συμβάσεις εργαζομένων σε καίριες θέσεις.

Επίσης, καθιερώνεται η ηλεκτρονική ενιαία λίστα χειρουργείων, ώστε να οργανώνονται ψηφιακά και να παρακολουθούνται σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας τα περιστατικά που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, για να επιτευχθεί σημαντική μείωση αναμονής των ασθενών.

Καθιερώνεται για πρώτη φορά το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαχείρισης Φαρμάκων, το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση σε πραγματικό χρόνο, ώστε να καλύπτονται εγκαίρως περιπτώσεις ελλείψεων και να ενισχύεται καθημερινά η εφοδιαστική αλυσίδα.

Τέλος, για την εξυπηρέτηση των ασθενών, παρέχεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 δυνατότητα στους ασφαλισμένους που λαμβάνουν για πρώτη φορά φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών, να τα λαμβάνουν στο σπίτι τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς, δίκτυο που έχει χρησιμοποιηθεί ήδη αποτελεσματικά για την αποστολή φαρμάκων COVID.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στην Υγεία, ψηφίσαμε στη Βουλή νομοσχέδιο που δημιουργεί 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις υψηλότερες θέσεις πανευρωπαϊκώς, με περίπου 57.000 εγκεφαλικά επεισόδια το χρόνο, εκ των οποίων 11.300 είναι θανατηφόρα και 14.000 εξ αυτών έχουν ως αποτέλεσμα υπολειμματική αναπηρία. Για τον λόγο αυτόν, είναι απαραίτητη η δημιουργία των Μονάδων αυτών, οι οποίες θα έχουν 24ωρη λειτουργία και αναμένεται να επιταχύνουν την παροχή βοήθειας προς τους πολίτες που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, και, κατά συνέπεια, να μειώσουν τα ποσοστά θανάτων και υπολειμματικής αναπηρίας που προκαλούνται από αυτά.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η ενίσχυση του τομέα της Υγείας αποτελεί προτεραιότητα για την παρούσα κυβέρνηση, για την ανακούφιση των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης μια σειρά από έργα υποδομής σε 80 νοσοκομεία της χώρας και σε 156 κέντρα υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ πραγματοποιούνται σημαντικές αναβαθμίσεις στα νοσοκομεία, με έμφαση στα ΤΕΠ.

Επίσης, δημιουργείται ενιαίο κέντρο συντονισμού για τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας.

Προχωρά η ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας· ειδικότερα, η δημιουργία του ατομικού φακέλου ασθενούς και του ψηφιακού μητρώου ασθενών.

Υλοποιείται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, με εγκαίνια νέων Δομών, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, από το Υπουργείο Υγείας προωθούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και το ελληνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση δύο πολύ σοβαρών νοσημάτων: της άνοιας και της νόσου Alzheimer. Πρόκειται για νοσήματα που χρήζουν ενδελεχέστερης αντιμετώπισης και χρηματοδότησης, καθώς είμαστε ένα έθνος που γηράσκει και τόσο οι νοσούντες, όσο και τα μέλη των οικογενειών που τους φροντίζουν, αυξάνονται καθημερινά.

https://amarysia.gr/arthra-sxolia-main/%ce%b7-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1%ce%b9%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%cf%85?fbclid=IwAR33l92Rzxt5PoGZ9VEHAGmletEHbyGFr2crBsRag2F4rImmtD9QRU-pmKU