Πτυχιούχος της Νομικής, εργατική κι επίμονη η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη του Βόρειου Τομέα της Αθήνας, λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου μιλάει στην Ειρήνη Νικολοπούλου και την ενότητα Smart Interviews για τη ζωή της, το έργο της και το τι κάνει στον ελάχιστον ελεύθερο χρόνο που διαθέτει.
19 Μαΐου 2023 – 6:39μμ
- Share
- https://platform.twitter.com/widgets/tweet_button.2b2d73daf636805223fb11d48f3e94f7.en.html#dnt=false&id=twitter-widget-0&lang=en&original_referer=https%3A%2F%2Fm.eirinika.gr%2Farticle%2F253278%2Fi-zoi-rapti-sto-eirinika-i-eytyhia-stin-zoi-einai-stigmes-niotho-kala-me-ton-eayto%3Ffbclid%3DIwAR02dhOASBIXTeIdb10TzUS-kYuOWjF2gWxMk6rC6hTvo6UTN6F5thjinZY&size=m&text=%CE%97%20%CE%96%CF%89%CE%AE%20%CE%A1%CE%AC%CF%80%CF%84%CE%B7%20%CF%83%CF%84%CE%BF%20eirinika%3A%20%CE%97%20%CE%B5%CF%85%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1%20%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%B6%CF%89%CE%AE%20%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9%20%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%AD%CF%82%20-%20%CE%9D%CE%B9%CF%8E%CE%B8%CF%89%20%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AC%20%CE%BC%CE%B5%20%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CE%B5%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%20%CE%BC%CE%BF%CF%85%20(%CF%86%CF%89%CF%84%CF%8C)%20%7C%20eirinika.gr&time=1684911752695&type=share&url=https%3A%2F%2Fm.eirinika.gr%2Farticle%2F253278%2Fi-zoi-rapti-sto-eirinika-i-eytyhia-stin-zoi-einai-stigmes-niotho-kala-me-ton-eayto&via=enikolopoulou
Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και εμείς στο eirinika και στην ενότητα smart interview θέλουμε να παρουσιάσουμε, να γνωρίσουμε τους ανθρώπους και το έργο τους. Αυτά πρέπει να βαρύνουν την απόφασή μας πριν από την κάλπη.
Ποια είναι η Ζωή Ράπτη:
Είναι αριστούχος απόφοιτη της σχολής Μωραΐτη και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε τον τίτλο του Master of Laws (LLM with honours) in International Commercial Law στο University of Kent at Canterbury της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω. Έχει 16ετή θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου διετέλεσε: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και Αντιδήμαρχος του Δήμου Ψυχικού, μέλος της Γ.Σ. της ΚΕΔΕ, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Council of European Municipalities and Regions (CEMR) και Πρόεδρος του Συνδέσμου (ΣΛΑΠ) για την Προστασία και Ανάπλαση των Τουρκοβουνίων. Ως Νομική Σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού, συνεργάστηκε στην επεξεργασία του νομοσχεδίου για την βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. (ΝΟΜΟΣ 3342/2005-ΦΕΚ 131/Α’ /6.6.2005). Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, την περίοδο 2013-2015 και Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος (2016- 2019) και σήμερα είναι μέλος των Τομέων Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας. Ορκίστηκε Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας στις 6/5/2019 μετά την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στις 7/7/2019 εξελέγη για δεύτερη φορά Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρώτριας Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας. Ορίστηκε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, μέλος της Ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής του άρθρου 86 παρ. 3 του Συντάγματος, μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων. Τον Αύγουστο 2020 ορκίστηκε Υφυπουργός Υγείας με αρμοδιότητες την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις.
Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;
Ξεκίνησα την πορεία μου στην πολιτική μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από μια ανάγκη να συνεισφέρω στις ανάγκες της κοινωνίας. Να συμβάλλω με τις δυνάμεις μου για να γίνει η ζωή των συμπολιτών μου καλύτερη. Αφοσιώθηκα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για 12 χρόνια,πάλεψα για την γειτονιά μου, τον βόρειο τομέα της Αθήνας και δεν την εγκατέλειψα ποτέ. Αυτή η πορεία με οδήγησε στην Βουλή και στην ανάληψη του Χαρτοφυλακίου για την Ψυχική Υγεία, που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά, αναδεικνύοντας την ανάγκη να
σχεδιάσουμε και να επενδύσουμε σε πολιτικές οι οποίες θωρακίζουν την ψυχική υγεία. Γιατί δεν νοείται υγεία χωρίς ψυχική υγεία και δεν νοείται δημιουργία, προκοπή και μέλλον χωρίς την υγεία, προαπαιτούμενο!
Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους νέους;
Να έχουν ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον, να μην χάνουν την πίστη τους και την όρεξη τους για δουλειά. Το παρόν και το μέλλον το χτίζουμε εμείς, δεν μας χαρίζεται! Χρειάζεται θέληση, επιμονή, υπομονή, δεξιότητες και πνεύμα συνεργασίας, όπως μας δίδαξε η πανδημία. Και να μην ξεχνάμε πως δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε ο καθένας μόνος του, αλλά μαζί μπορούμε περισσότερα. Όπως λέει και ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όταν πρέπει, οι Έλληνες ενωνόμαστε, γινόμαστε μια γροθιά και κάνουμε θαύματα». Οι νέοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στην τοξικότητα, την πόλωση, τη βία και την ισοπέδωση θεσμών και αξιών που δεν οδηγούν πουθενά.
Τι κάνετε για να στηρίξετε αυτή την ηλικιακή ομάδα;
Για να θωρακίσουμε και να ενδυναμώσουμε τους νέους μας δημιουργούμε καινοτόμες δομές ψυχικής υγείας, που προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους πολίτες, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Σε αυτό το πνεύμα δημιουργούμε σε όλη την επικράτεια με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, Κέντρα ημέρας και κινητές μονάδες για τα παιδιά και τους εφήβους, με μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς ή ανάγκη ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και επανένταξης, κέντρα ημέρας για κακοποιημένα παιδιά και για την ολιστική υποστήριξη της οικογένειας, Κέντρα ημέρας για νέους με ογκολογικά νοσήματα, Κέντρα ημέρας υποστήριξης φοιτητών μέσα στα πανεπιστήμια, ξενώνες φιλοξενίας για παραβατικούς εφήβους, κέντρα ημέρα, κινητές μονάδες και οικοτροφεία για τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση. Οι τελευταίες αποτελούν μια καινοτόμο προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ψύχωσης σε εφήβους και νέους, που πυροδοτείται από κάποιο στρεσογόνο γεγονός όπως είναι ο στρατός, οι πανελλαδικές εξετάσεις ή μια ερωτική απογοήτευση.
Έχετε εντοπίσει τα ζητήματα που αντιμετωπίζει μία γυναίκα/μητέρα/εργαζόμενη και τι προτείνετε;
Οι γυναίκες σήκωσαν βαρύ ψυχικό φορτίο στην διάρκεια της πανδημίας κι εξακολουθούν να βάλλονται καθημερινά από παντού. Έχουν να αντιμετωπίσουν την εργασιακή ανασφάλεια, την παρενόχληση στο επαγγελματικό περιβάλλον, την ενδοοικογενειακή βία, την διαχείριση των εντάσεων στο σπίτι, την επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στην εργασία και την οικογένεια. Η πίεση και οι δυσκολίες είναι ακόμα μεγαλύτερες για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Για να υποστηρίξουμε την γυναίκα, εργαζόμενη, σύντροφο, μητέρα δημιουργούμε Δομές με την μορφή των κέντρων ημέρας και των κινητών μονάδων που προσφέρουν δωρεάν ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική και συνηγορία, διάγνωση και θεραπεία για ψυχικές διαταραχές καθώς και για αναδυόμενα νοσήματα όπως είναι η νευρογενής ανορεξία.
Ποια είναι η εικόνα που θα θέλατε να παρουσιάζει η Ελλάδα το 2050;
Την εικόνα ενός σύγχρονου κράτους σε κάθε τομέα, όπου κανείς δεν θα μένει μόνος, κανείς δεν θα μένει πίσω. Αυτό είναι άλλωστε και το σύνθημα μας στο Υπουργείο Υγείας. Ο πρωθυπουργός μας έχει δεσμευτεί πως για την επόμενη 4ετία οι προτεραιότητες του θα περιλαμβάνουν την ενίσχυση της Υγείας και την επαναφορά των μισθών στο ευρωπαϊκό μέσο όρο, εφόσον ο ελληνικός λαός του εμπιστευτεί ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας. Η εικόνα που επιθυμώ να παρουσιάζει η Ελλάδα το 2050 είναι η εικόνα που θα χτίσουμε όλοι μαζί προχωρώντας σταθερά, τολμηρά μπροστά.
Τι σας φοβίζει περισσότερο σήμερα;
Με προβληματίζει-δεν με φοβίζει- η έξαρση της βίας και των εξαρτητικών συμπεριφορών-φαινόμενα των καιρών που εντάθηκαν στην διάρκεια της πανδημίας και για τα οποία δημιουργούμε νέες δομές ώστε να τα αντιμετωπίσουμε και να προλάβουμε την επανεμφάνισή τους. Επίσης, με ενοχλεί- δεν με φοβίζει-το στίγμα και γι αυτό φέρνουμε την φροντίδα των ψυχικά ασθενών στην κοινότητα, ώστε να καταπολεμήσουμε το στίγμα και να βοηθήσουμε στην ταχύτερη επανένταξη των ατόμων, που συμβίωσαν με μια ψυχική διαταραχή. Είναι υπό μια έννοια τρομακτικό να σκέφτεσαι ότι στην εποχή μας υπάρχουν θεραπείες σχεδόν για τα πάντα, αλλά το στίγμα εξακολουθεί να ρίχνει βαριά σκιά-βαρύτερη από αυτή της νόσου. Για να σβήσει αυτή η σκιά πρέπει να δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Ένα γνωμικό ή ρητό που σας εκφράζει και θα θέλατε να μοιραστείτε;
«Ουκ εν τω πολλώ το ευ». Η ευτυχία στην ζωή είναι στιγμές και πρέπει να ικανοποιούμαστε με αυτά που φέρνει η στιγμή. Να αντλούμε δύναμη από την οικογένειά μας, την δημιουργία στον επαγγελματικό στίβο, την αγάπη των παιδιών μας. Κακό πράγμα η απληστία!
Μεγαλύτερό προτέρημα και ελάττωμά;
Θα ξεχώριζα σαν προτερήματα την εργατικότητα και την επιμονή, αν και κανονικά οι άλλοι πρέπει να κρίνουν τα προτερήματά μας. Όσο για ελαττώματα, δεν υπάρχει ο τέλειος άνθρωπος, χωρίς ψεγάδια, αλλά νομίζω πως οι περισσότεροι έχουμε συνήθως να αναμετρηθούμε με τον κακό εαυτό μας. Αυτόν πρέπει να διορθώσουμε, για να ξεκινήσουμε να διορθώσουμε τον κόσμο.
Κοιτάζετε τον καθρέφτη. Τι θα λέγατε στον εαυτό σας;
Πως νιώθω καλά με τον εαυτό μου! Πρέπει πρώτα να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, για να μπορούμε να προσφέρουμε στους άλλους. Τα έχω καλά με την Ζωή, γιατί εργάζεται ακούραστα, με πάθος και αφοσίωση. Τα έχω καλά ακόμα και με τον χρόνο που περνά κι αφήνει τα σημάδια του πάνω μας. Είναι σημάδια ωριμότητας. Με τις εμπειρίες, την προσπάθεια, την δουλειά, γινόμαστε καθημερινά καλύτεροι. Τα τελευταία χρόνια περάσαμε πολλά και μάθαμε ακόμα περισσότερα. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε έναν καταιγισμό από εισαγόμενες κρίσεις, που μάς χτύπησαν η μία μετά την άλλη. Και τα καταφέραμε. Σε ό,τι με αφορά, στο Χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις, υλοποιήσαμε ένα σημαντικό έργο που αφήνουμε κληροδότημα στην χώρα και στον λαό μας: 106 νέες Δομές Ψυχικής Υγείας, με δωρεάν υπηρεσίες για όλους τους πολίτες, εκ των οποίων έχουν εκδοθεί οι άδειες ίδρυσης για τις 66 Δομές και μέχρι τις εκλογές θα έχουμε εγκαινιάσει τις 24. Και έπονται άλλες 30 Μονάδες για τις οποίες έχουν προκηρυχθεί ήδη οι διαγωνισμοί. Νιώθω χαρά και υπερηφάνεια για αυτό!
Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο, αγαπημένη ταινία, μουσική, φαγητό ή άλλο;
Όσοι έχουμε αφοσιωθεί στην πολιτική και στα κοινά, έχουμε ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Τον περνάμε όπως όλοι, με τους δικούς μας ανθρώπους, απολαμβάνοντας μια καλή ταινία, ένα θεατρικό έργο, την αγαπημένη μας μουσική. Όλα αυτά συνθέτουν εκείνες τις στιγμές χαλάρωσης που χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να συνεχίσουμε την δουλειά, με περισσότερη όρεξη την επόμενη ημέρα.