Τον Ιούνιο του 2023, οι συμπολίτες μας γύρισαν την πλάτη στην τοξικότητα και τον μηδενιστικό λόγο και εμπιστεύθηκαν την Κυβέρνηση της ΝΔ για τη συστηματική της δουλειά και τη συνέπεια λόγων και έργων.

Με την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού, την εβδομάδα που πέρασε, επαναβεβαιώνουμε τη σταθερή πολιτική μας βούληση για συνέχεια των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί, σε συνδυασμό με την οικονομική σταθερότητα που επιτύχαμε.

Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μετά από 14 χρόνια που υλοποιείται με την χώρα μας να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, έναν εθνικό στόχο που  επιτεύχθηκε μέσα από ένα σχέδιο της πολιτείας βασισμένο στην εμπιστοσύνη.

Η εμπιστοσύνη αυτή κρύβεται και πίσω από τους αριθμούς που αποτελούν την ταυτότητα της σημερινής οικονομικής πολιτικής.

Ρυθμό ανάπτυξης 2,4%, τον τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη. Ακόμα, η ανεργία που έπεσε κάτω από το 10%, αυξάνοντας σε 4.250.000 τους εργαζόμενους.

Όλες αυτές οι κατακτήσεις πρέπει να εδραιωθούν και να συνεχιστούν. Αυτό ζητούν άλλωστε οι πολίτες σε κάθε γωνιά του τόπου.

Ο  Προϋπολογισμός εμπεδώνει την αξιοπιστία και την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, καθώς συνοδεύεται, για τρίτο έτος, από τον προϋπολογισμό επιδόσεων, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζει την περιβαλλοντική διάσταση των προγραμμάτων όλων των Υπουργείων και προβλέπει κονδύλια για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα, αποδεικνύει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας στη διεθνή σκακιέρα, μέσα σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας, που πλήττεται ταυτόχρονα από την κλιματική κρίση, καθώς και πολλαπλούς γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς.

Τι προβλέπεται για το 2024:

Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας, και εξυπηρετώντας τις νέες ανάγκες της κοινωνίας, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και υπερδιπλάσιους σε σχέση με την Ευρωζώνη, 2,9% έναντι 1,2%.

Προβλέπει ακόμη, περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,6%, ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους και της ανεργίας, στο 10,6%, δηλαδή στο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς και αύξηση των επενδύσεων κατά 15,1%.

Οι στόχοι του νέου προϋπολογισμού συνδέονται άρρηκτα με την υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων.

Πρώτος στόχος, όπως έχει πει προεκλογικά ο Πρωθυπουργός, είναι οι καλύτεροι μισθοί και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.

Ανάμεσα στις προβλεπόμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 2,5 δις. ευρώ,  περιλαμβάνονται αυξήσεις για πρώτη φορά, μετά από 14 χρόνια, για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, άρση του παγώματος των τριετιών για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, νέα αύξηση των συντάξεων, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους, κατάργηση της περικοπής 30% των συντάξεων, για όσους συνταξιούχους εργάζονται, καθώς και αύξηση του αφορολόγητου, κατά 1.000 ευρώ, για οικογένειες με παιδιά.

Δεύτερος μεγάλος στόχος, είναι η καλύτερη, ποιοτική, δημόσια και δωρεάν υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύονται οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, φθάνοντας τα 5,7 δις ευρώ, αυξημένες κατά 897 εκατομμύρια, το υψηλότερο ποσοστό δαπανών που έχει προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια για την υγεία.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια ιδιαίτερα σημαντική ρύθμιση, η οποία προβλέπει ότι από τον Ιανουάριο 2024 αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ.

Για την ενίσχυση, εξάλλου, του Εθνικού Συστήματος Υγείας προχωρούν το 2024 6.500 προσλήψεις για τα νοσοκομεία και τους οργανισμούς του Υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον, συμβασιοποιούνται έργα που είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και αφορούν εκσυγχρονισμούς νοσοκομείων.

Χρηματοδοτούνται, επίσης, δράσεις, όπως η υλοποίηση του Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο περιλαμβάνει και την επέκταση του Προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» και σε γυναίκες ηλικίας από 45-74 ετών, η ενίσχυση του δικτύου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας με καθολική δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε αυτές, ενώ ενισχύεται ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να ολοκληρώσει τις ψηφιακές υπηρεσίες του.

Τρίτος στόχος είναι ένα αποτελεσματικό, δίκαιο, αλλά και κοινωνικά ευαίσθητο κράτος, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Ο Προϋπολογισμός του 2024 δεν αποτελεί σάλπισμα παροχολογίας, αλλά ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, που πάει τη χώρα μας ένα ακόμα βήμα μπροστά. Προχωράμε σταθεροί στις αξίες μας, με τα πόδια στο έδαφος αλλά το βλέμμα ψηλά, ατενίζοντας μια καλύτερη Ελλάδα, για όλους τους Έλληνες, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

http://top-nea.gr/blog/2023/12/19/kratikos-proypologismos-2024-akomi-vima-mprosta-tin-proodo/