Μέσα σε ένα χρόνο εκλεχθήκατε Βουλευτής στο Βόρειο Τομέα, αναλάβατε καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και τώρα Υφυπουργός Υγείας. Ποιο είναι το συστατικό της επιτυχίας; «Το συστατικό της επιτυχίας δεν είναι τίποτα περισσότερο από την καθημερινή σκληρή δουλειά και την αποτελεσματικότητα. Έμαθα να βάζω στόχους και να εργάζομαι για την πραγμάτωσή τους όσο υψηλοί κι αν ήταν. Εξάλλου, από τα πρώτα χρόνια της πολιτικής μου δραστηριοποίησης συνεργάζομαι με όρους ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης προς όλους. Αυτή ήταν η μόνη και πραγματική δύναμη που είχα όταν ξεκίνησα και που συνεχίζω να έχω».
Και το κίνητρο; Γιατί σίγουρα υπάρχει. «Βέβαια, υπάρχει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο που έχουμε όσοι υπηρετούμε αυτή την Κυβέρνηση, από οποιαδήποτε θέση και αγαπάμε την πατρίδα∙ είναι η πίστη στο μεταρρυθμιστικό έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η ανάγκη να διαμορφώσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος, την Ελλάδα που οραματίζεται κάθε Έλληνας. Μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή Ελλάδα που δεν θα είναι ο παρίας της Ευρώπης, αλλά ισότιμος συνομιλητής, ένα σύγχρονο κράτος που θα πρωτοπορεί σε όλους τους τομείς και που θα εξασφαλίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών του. Αυτό είναι το πιο ισχυρό κίνητρο και η μεγαλύτερη δύναμη μου».
Ο Πρωθυπουργός σας εμπιστεύτηκε σε μια κρίσιμη συγκυρία το χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας και των εξαρτήσεων. Ποια είναι η σχέση σας με τον τομέα της Υγείας; «Η σχέση μου με τον Τομέα της Υγείας δεν ξεκινά ασφαλώς από την ανάληψη των καθηκόντων μου. Έχω εις βάθος ασχοληθεί με τα προβλήματα και τις ανάγκες της Υγείας. Έχω εμπειρία στον τομέα και κατά τη διάρκεια των μνημονίων υπηρέτησα ως νομικός στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας∙ οπότε, γνωρίζω από μέσα τον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ και τις ανάγκες που έχουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και οι ψυχιατρικές κλινικές εντός των γενικών νοσοκομείων, όπως επίσης οι υγειονομικές περιφέρειες, τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και ούτω καθεξής. Η δική μου εμπειρία είναι ακριβώς η γνώση της λειτουργίας τους και είμαι σίγουρη ότι σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για την χάραξη της στρατηγικής μας και θα πράξουμε τα δέοντα και στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων».
Να κάνουμε μια στροφή στην επικαιρότητα, πάντα στα θέματα Υγείας, και να επισημάνουμε ότι η διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας, σε πρώτο στάδιο, υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένη. Τα δύσκολα, όμως, ως φαίνεται, είναι μπροστά μας. Πώς θα διαχειριστεί η πολιτεία το δεύτερο κύμα κορωνοϊού; «Πράγματι υπήρξε επιτυχημένη αντιμετώπιση. Από την πρώτη στιγμή σε συνεργασία με τους ειδικούς η Κυβέρνηση έλαβε έκτακτα μέτρα συστήνοντας τον ΕΟΔΥ, διπλασιάζοντας τις ΜΕΘ και ενισχύοντας με προσωπικό και συγκεκριμένα με πάνω από 5000 προσλήψεις το ΕΣΥ. Καταφέραμε να προετοιμαστούμε επαρκώς και να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την εξάπλωση της πανδημίας κάνοντας την Ελλάδα διεθνές παράδειγμα.
Επίσης, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα: διευρύναμε το ποσοστό του πληθυσμού που υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο, 15πλασίασαμε τον ημερήσιο αριθμό διενεργούμενων εξετάσεων, πολλαπλασιάζοντας τα σημεία διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων. Περαιτέρω, μειώσαμε το κόστος του εξεταζόμενου δείγματος και εξασφαλίσαμε διαθεσιμότητα και επάρκεια αντιδραστηρίων και αναλυτών, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Ενώ παράλληλα, αυξήσαμε τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων από 800 τεστ την ημέρα στο τέλος Φεβρουαρίου, σε 4.500 τεστ το Μάιο, 6.500 τεστ τον Ιούνιο και σήμερα, σε 12.000 τεστ ημερησίως.
Δεν εφησυχάζετε όμως; «Κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται, διότι ο ιός είναι εδώ, και τρέφεται από τον εφησυχασμό. Γι’ αυτό, μάλιστα, η έναρξη του νέου σχολικού έτους στις 14/9 , θα γίνει με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Το σχέδιο λειτουργίας βασίζεται στην εισήγηση και τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, η οποία έλαβε υπόψη τα τελευταία επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η εξέλιξη της πανδημίας είναι μία δυναμική διαδικασία, κάθε βήμα θα αξιολογείται και θα επικαιροποιείται –αν χρειαστεί– ανάλογα με την εξέλιξης της πανδημίας, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός η Κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.
Είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού γι’ αυτό, όσο κι αν ακούγονται κλισέ οι φράσεις, οφείλουμε:
- Να Φοράμε μάσκες.
- Να Μένουμε μακριά από ευπαθείς ομάδες.
- Να Αποφεύγουμε το συνωστισμό και
- Να Ακούμε τους ειδικούς, για να είμαστε Ασφαλείς»
Να επανέλθουμε στις αρμοδιότητές σας και να πούμε ότι μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία για την υγεία, ο τομέας της Ψυχικής Υγείας ήταν μέχρι σήμερα κάπως παραγκωνισμένος. Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να ενισχύσει τον τομέα αυτό επιλέγοντας εσάς. «Θα συμφωνήσω μαζί σας και θα προσθέσω ότι τα τελευταία χρόνια ο τομέας της οικονομίας κυριαρχούσε έναντι όλων των υπολοίπων τομέων κυβερνητικής δράσης. Το ενδιαφέρον των προηγούμενων κυβερνήσεων είχε εστιαστεί κυρίως στην οικονομία, αφήνοντας πολλά άλλα σημαντικά ζητήματα σε δεύτερη μοίρα. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όμως επιλέγει να μεταρρυθμίσει και να αναμορφώσει μια σειρά από τομείς που θα συνδράμουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών.
Μία από τις αρμοδιότητές μου είναι και η Ψυχική Υγεία. Στην Ελλάδα, οι προκαταλήψεις, το στίγμα και οι συνακόλουθες διακρίσεις προς τα άτομα με ψυχικές διαταραχές είναι πάντα στο προσκήνιο και έχουν ως αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται στο έπακρο οι διαθέσιμοι φορείς και οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας από τους πολίτες που τις χρειάζονται.
Αποτελέσματα ερευνών αποδεικνύουν ότι η επιβάρυνση που προκαλούν οι ψυχικές διαταραχές είναι ιδιαίτερα μεγάλη και η θεραπεία τους είναι δαπανηρή. Είναι όμως πιο δαπανηρό να αφεθούν αθεράπευτες, αν συνυπολογιστεί το άμεσο και το έμμεσο κόστος των επιπτώσεων τους.
Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει; «Έχουμε θέσει τέσσερις βασικούς στόχους:
α) να σχεδιάσουμε και εφαρμόσουμε συνεκτικές πολιτικές και στρατηγικές, αξιοποιώντας την τεχνολογική εξέλιξη για την ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων και την ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης προς τον στόχο της βελτίωσης της Ψυχικής Υγείας των πολιτών,
β) να αξιοποιήσουμε με τον πλέον αποδοτικότερο τρόπο τους υπάρχοντες πόρους με όρους διαφάνειας και να εξασφαλίσουμε νέους για την ενίσχυση του συστήματος -και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ψηφιοποιήσουμε τον τομέα της Υγείας,
γ) να παρέχουμε αποτελεσματικές υπηρεσίες σ’ αυτούς που τις έχουν ανάγκη και
δ) να συμβάλουμε ουσιαστικά στην επανένταξη των ατόμων με ψυχικές διαταραχές σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.
Και βέβαια, είναι απαραίτητη η αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ώστε οι δομές να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες των ασθενών.
Άλλωστε, αμέσως μετά την ορκωμοσία μου, επισκέφθηκα το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και πραγματοποίησα συναντήσεις με εκπροσώπους των φορέων Υγείας, όπως με την Αντιπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα, τον Πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ καθώς επιθυμώ να καταγράψω τις ανάγκες και να δω «ιδίοις όμμασι» τα προβλήματα, ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις. Θεωρώ ότι είναι προϋπόθεση για κάθε πολιτικό πρόσωπο να γνωρίζει από πρώτο χέρι τον κλάδο αρμοδιότητάς του».
Συμπερασματικά, τι θα λέγατε; «Σήμερα, οι ανάγκες παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σκοπεύουμε, αυτές τις έκτακτες καταστάσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε να τις διαχειριστούμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τόσο για την ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας -για τις περιπτώσεις που χρήζουν εσωτερικής νοσηλείας, όσο και για τις περιπτώσεις ανθρώπων που χρειάζονται συμβουλές σε ζητήματα που τους απασχολούν και δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία του καθ’ ημέραν βίου τους».