Μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέντευξη που μας παραχώρησε η Υφυπουργός Υγείας και Βουλευτής του Βορείου Τομέα Αθηνών, κα Ζωή Ράπτη, καθώς ενημερώνει τους πολίτες για το σημαντικότερο θέμα της επικαιρότητας, τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικά, η Υφυπουργός ανέφερε ότι ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια και τόνισε πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού.
Γενικότερα για την πανδημία η κα Ράπτη επισήμανε πως επιβεβαιώνεται και από τους τελευταίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη, σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Βεβαίως, η Υφυπουργός μίλησε και για το έργο της στο Υπουργείο Υγείας, πέρα από τον κορωνοϊό και ιδιαίτερα για τις συγκεκριμένες πολιτικές που αφορούν στην Ψυχική Υγεία όπου φέτος θα παρουσιάσει το Νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία με ορίζοντα δεκαετίας.
Επίσης, η κα Ράπτη που θυμίζουμε πως έχει διατελέσει δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Ψυχικού και στη συνέχεια Φιλοθέης – Ψυχικού, επί 16 χρόνια, ρωτήθηκε και για το πόσο εύκολο είναι με τις υποχρεώσεις στο Υπουργείο να κρατά επαφή με την εκλογική της περιφέρεια τονίζοντας: “Σήμερα, οι ανάγκες επαφής με την περιφέρειά μου είναι πολύ μεγαλύτερες”.

Κυρία Υφυπουργέ, θα θέλαμε αρχικά ένα γενικό σχόλιό σας για τον τρόπο που η χώρα μας αντιμετώπισε και συνεχίζει βέβαια να αντιμετωπίζει την πανδημία του κορωνοϊού.
Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου. Υπάρχει  μείωση των ενεργών κρουσμάτων αλλά και της πίεσης στο Σύστημα Υγείας.  Αυτό, άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τους τελευταίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC), που δείχνουν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η πανδημία, ωστόσο, αποτελεί δυναμικό -και όχι στατικό- φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί να είναι γραμμικές. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα δεδομένα και προχωρά με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, βήμα-βήμα έχοντας ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.  Κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η Επιτροπή των επιστημόνων, προκειμένου να κάνει τις εισηγήσεις της, και στη συνέχεια θα ανακοινώνονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Ν. Χαρδαλιά, οι κυβερνητικές αποφάσεις για το επόμενο διάστημα.

Έχουν πλέον, ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, θα μας ενημερώσετε συνοπτικά για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί;
Ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια. Έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί σε 106 νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και 5 στρατιωτικά. Σε πολλά από αυτά έχει ολοκληρωθεί ήδη ο εμβολιασμός των υγειονομικών με την πρώτη δόση του εμβολίου και ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις σε 19 σημεία της νησιωτικής χώρας για να ξεκινήσουν και εκεί οι εμβολιασμοί. Επίσης, προχωρά κανονικά και ο εμβολιασμός των διαμενόντων και εργαζόμενων σε οίκους ευγηρίας από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ. Την εβδομάδα αυτή ξεκίνησε ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού σε ιδιωτικά νοσοκομεία και τις επόμενες ημέρες ο εμβολιασμός των ιδιωτών ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, οδοντιάτρων και φαρμακοποιών σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι και Τρίτη 12 Ιανουαρίου είχαν εμβολιαστεί 55.988 συμπολίτες μας. Είναι η πιο σύνθετη επιχείρηση που έχει αναλάβει το ελληνικό Κράτος εδώ και πάρα πολύ καιρό. Υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού. Κάθε πολίτης μπορεί να βλέπει τον αριθμό των εμβολίων που έχουν γίνει και να γίνονται και συγκρίσεις με τις υπόλοιπες χώρες.
Και όπως δείχνουν τα στοιχεία είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες ως προς την ταχύτητα του εμβολιασμού.

Έχουμε προαγοράσει τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό,τι χρειαζόμαστε. Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού.
Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου άνοιξε η πλατφόρμα  για να μπορούν όλοι οι πολίτες άνω των 85 ετών να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους πολίτες για τον εμβολιασμό;
Φέτος οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ήταν διαφορετικές μακριά από τους αγαπημένους μας, χωροταξικά  αλλά όχι συναισθηματικά. Ήταν όμως και ελπιδοφόρες. Το εμβόλιο είναι ήδη στη χώρα και οι εμβολιασμοί των πολιτών προχωράνε με πολύ ικανοποιητικό βαθμό.  Αυτό όμως που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ιού και θα μας δώσει τη δυνατότητα να πάρουμε τη ζωή ξανά στα χέρια μας, πιο δυνατοί και πιο ώριμοι από πριν, είναι ο εμβολιασμός ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Πρώτοι, έδωσαν το παράδειγμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και  ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης. Ας τους ακολουθήσουμε ΟΛΟΙ.

Είναι λογικό η πανδημία να “σκεπάζει” όλα τα υπόλοιπα θέματα όμως θα μπορούσατε να μας πείτε για τις υπόλοιπες δράσεις σας στο Υπουργείο Υγείας, όπως τον τομέα της Ψυχικής Υγείας;
Το Υπουργείο Υγείας, υλοποιεί συγκεκριμένες πολιτικές που αφορούν στην Ψυχική Υγεία προς πέντε (5) κατευθύνσεις:

Πρώτον αναπτύσσουμε σειρά προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τις ψυχολογικές συνέπειες του Covid 19 στους πολίτες,  για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Πιο συγκεκριμένα:

  • Λειτουργούμε σε 24ωρη βάση την τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, ανώνυμα και εμπιστευτικά, από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής Υγείας, σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου, την Ομοσπονδία «Αργώ» και το «Χαμόγελο του παιδιού».

Η Γραμμή 10306 έχει απαντήσει μέχρι σήμερα σε περισσότερες από 80.000 κλήσεις συμπολιτών μας και έχει διαχειριστεί αιτήματα που εκφράζουν άγχος και φόβο για τον κορονοϊό (82%), ανασφάλεια για το αύριο σε οικονομικό και προσωπικό επίπεδο (70%), και αίσθημα απομόνωσης και κόπωσης (65%).

  • Στο ίδιο πλαίσιο αναπτύσσουμε προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης με τηλεσυμβουλευτική μέσω διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας (skype, messenger κ.λ.π) για τους ασθενείς που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε καραντίνα κατ’ οίκον, για τα μέλη των οικογενειών τους και για το υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων μας, το οποίο καθημερινά αγωνίζεται για να σώσει τις ζωές των συμπολιτών μας.

Δεύτερον αναπτύσσουμε προγράμματα εξ’ αποστάσεως ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό με έμφαση στους ανέργους, στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις αλλά και στα παιδιά και τους εφήβους.
Τις αμέσως επόμενες μέρες θα υπάρξουν αναλυτικές πληροφορίες  για τους φορείς  ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που έχουν αναλάβει τις εν λόγω δράσεις και ενημέρωση, από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας για το πώς μπορούν οι πολίτες να έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους.

Τρίτον έχουμε ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, στην ενότητα «Ψυχική Υγεία», απλές κατανοητές και υποβοηθητικές συμβουλές για τον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών της Covid19, ως πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας.  Εκεί υπάρχουν φάκελοι  με οδηγίες για τα παιδιά καθώς και για την αντιμετώπιση της απομόνωσης.

Τέταρτον ειδικά για την στήριξη του υγειονομικού μας προσωπικού  έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας τον ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ COVID-19, ο οποίος εκπονήθηκε από την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και απευθύνεται στο υγειονομικό προσωπικό,  ενώ δρομολογήθηκε  και ειδική ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ (BurnOut Syndrome) που βιώνουν οι υγειονομικοί μας, στα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς COVID-19 ,ούτως ώστε να τους στηρίξουμε αποτελεσματικά.

Πέμπτον ενισχύουμε με προσλήψεις ψυχιάτρων τις δομές ψυχικής υγείας της χώρας  που είχαν αποδεκατισθεί από προσωπικό, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών από τη διασπορά του κορωνοϊού, με ταχύτατες διαδικασίες.

Είστε Βουλευτής του Βορείου Τομέα Αθηνών, πόσο εύκολο είναι με τις υποχρεώσεις στο Υπουργείο να καταφέρνετε να κρατάτε επαφή με την εκλογική σας περιφέρεια;
Όπως γνωρίζετε έχω υπηρετήσει ως  αυτοδιοικητική, επί 16 χρόνια, και έχω μάθει να συνεργάζομαι με όρους ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης τόσο με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας ,της κοινωνίας των πολιτών αλλά και με τους ίδιους τους συμπολίτες μου σε καθημερινή βάση για την επίλυση των προβλημάτων τους.
Σήμερα, οι ανάγκες επαφής με την περιφέρειά μου είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς καλούμαι να δώσω λύσεις και συμβουλές για τα ζητήματα που αφορούν την πανδημία, τους εμβολιασμούς και φυσικά ζητήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου μου. Η πανδημία έχει επηρεάσει τις ζωές όλων μας και στο Υπουργείο Υγείας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας πίσω.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη νέα χρονιά που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες;
Στόχος μου είναι να επαναπροσδιοριστεί σε στέρεες βάσεις στο μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, για αυτό το 2021 θα παρουσιάσουμε το Νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία με ορίζοντα δεκαετίας. Πρόκειται για ένα απαιτητικό στόχο,  ώστε να ανταποκριθούμε τόσο στις υφιστάμενες όσο και στις νέες, αναδυόμενες, ανάγκες του πληθυσμού, για παροχή σύγχρονων, αποτελεσματικών και ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους πολίτες.

https://www.xtypos.gr/πολιτική/h-ζωή-ράπτη-στον-χ-τύπο-μέχρι-τον-ιούνι/?fbclid=IwAR18zhaclWjO9HSzLwYLf2oEEbhiMrvcbptxlz8tKPnPYuEaqqBRi_L2qDM