Γράφει η Zωή Ράπτη: Υφυπουργός Υγείας, Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών

Πριν λίγες ημέρες, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Bloomberg, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Οργανισμός Vital Strategies και ο Δήμος του Λονδίνου, συγκάλεσαν στη βρετανική πρωτεύουσα την πρώτη Σύνοδο Κορυφής του Δικτύου Υγιών Πόλεων, επιβραβεύοντας πέντε μητροπόλεις της υφηλίου για τα επιτεύγματά τους στην πρόληψη των μη μεταδοτικών νοσημάτων και των τραυματισμών.

Ανάμεσα στις πέντε πόλεις που βραβεύτηκαν είναι και η Αθήνα για τη δημιουργία του πρώτου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης και την εφαρμογή του αντίστοιχου προγράμματος που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας σε χρήστες ουσιών. Η σημαντική αυτή διεθνής διάκριση του Δήμου Αθηναίων αποτελεί μια ιδιαίτερη τιμή και για το Υπουργείο Υγείας, καθώς πρόκειται για εμβληματική δράση, με στόχο τη μείωση της βλάβης από ναρκωτικές ουσίες.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προώθησε δέσμη πρωτοβουλιών μέσω του Χαρτοφυλακίου για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των εξαρτημένων ατόμων, την ισόρροπη θεραπευτική αντιμετώπισή τους, την κοινωνική ενσωμάτωση και τη μείωση του στίγματος.

Άμεσα προχωρήσαμε στη θεσμοθέτηση ενός σαφούς πλέον ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ).

Τον Νοέμβριο 2021, εκδώσαμε την άδεια λειτουργίας του πρώτου σταθερού ΧΕΧ, που λειτουργεί ο ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας, ενώ προχωράμε την αδειοδότηση πέντε κινητών ΧΕΧ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Τολμήσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της εξάρτησης ολιστικά και όπως κάθε ευρωπαϊκή πόλη, διαθέτουμε πλέον χώρους ασφαλείς για τον εξαρτημένο συμπολίτη μας, διασφαλίζοντας την προστασία της δημόσιας υγείας, τη μείωση της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών στον πληθυσμό των τοξικοεξαρτημένων, την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και την προετοιμασία τους για ένταξη σε προγράμματα θεραπείας.

Στους ΧΕΧ αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις υπερδοσολογίας, χάρη στη διεύρυνση του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση της εισπνεόμενης ναλοξόνης. Τη σημαντική αυτή δομή, συμπληρώνει το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων – Υπνωτήριο του ΟΚΑΝΑ, επίσης σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.

Η Δημόσια Υγεία στις κοινωνίες του 21ου αιώνα καλείται να δείξει τόλμη και δημιουργικότητα, ευελιξία και αποδοτικότητα, να συνοδεύεται από μεταρρυθμιστικές τομές, από στρατηγικούς σχεδιασμούς με χρονοδιαγράμματα και να εκφράζει την υλοποίηση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει και σε αυτόν τον τομέα ότι έχει τη θέληση, το σχέδιο και τη δυνατότητα να βοηθήσει τους τοξικοεξαρτημένους συμπολίτες μας και να μη μείνει κανείς πίσω, αβοήθητος.

https://amarysia.gr/arthra-sxolia-main/%ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%81%ce%ac%cf%80%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b9%ce%bc%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%be%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%81