Η έλευση του νέου έτους προκαλεί σε όλες και όλους συναισθήματα χαράς και ελπίδας αλλά και αδημονίας να ξεφύγουμε επιτέλους από τον βραχνά της πανδημίας της covid-19. Η κυρίαρχη συζήτηση αυτή την περίοδο γίνεται για τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που προκαλεί η μετάλλαξη «Ο».
Η μετάλλαξη «Ο» έχει επικρατήσει πλέον σε ολόκληρο τον πλανήτη και κατέστη κυρίαρχη και στην Ελλάδα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου το 70% των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής σχετίζονται με αυτή την μετάλλαξη. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να αναλυθούν ιδιαίτερα τα δεδομένα για να διαπιστώσουμε ότι αυτή η μετάλλαξη παρουσιάζει πρωτόγνωρη μεταδοτικότητα. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια θετική διάσταση: Όπως φαίνεται τόσο από την εμπειρία στις χώρες που προηγήθηκαν, όσο και από τις πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων- προκαλεί χαμηλότερη νοσηρότητα. Φέρνει δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα, αλλά λιγότερες νοσηλείες σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις.
Όλα τα προαναφερθέντα συντείνουν στα εξής, τα οποία οφείλουμε να επισημαίνουμε σε κάθε περίπτωση: Να τηρούμε σχολαστικά όλα τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί -μάσκες, αποστάσεις και διενέργεια συχνών τεστ και να ενισχύσουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν με τη δική τους συμμετοχή και εκείνοι που μέχρι σήμερα παραμένουν επιφυλακτικοί αλλά και όσοι έχουν συμπληρώσει τρίμηνο από τη δεύτερη δόση και μπορούν να προχωρήσουν στην αναμνηστική.
Αυτές είναι οι προτάσεις των ειδικών επιστημόνων και μόνο έτσι μπορούμε να περιορίσουμε δραστικά, τουλάχιστον τις πιο δυσάρεστες συνέπειες της πανδημίας, τις διασωληνώσεις και τις ανθρώπινες απώλειες.
Στην Ελλάδα το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται πολύ καλά. Στις 3 Ιανουαρίου είχαμε ξεπεράσει σε αριθμό τους 17.600.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 7.485.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,3% του γενικού πληθυσμού και 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μια δόση είναι 72,7% του γενικού πληθυσμού και 83,6% του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 7.070.000 Έλληνες ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους (αντιστοιχεί σε ποσοστό 67,3% του γενικού πληθυσμού και 76,8% του ενήλικου πληθυσμού) ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 69,1% του γενικού πληθυσμού και 79,1% του ενήλικου πληθυσμού.
Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι στους εμβολιασμούς έχουμε προσεγγίσει σε απόσταση αναπνοής τον μέσο όρο της Ε.Ε. Με προσοχή, τήρηση των μέτρων και θετική αντιμετώπιση των προκλήσεων μπορούμε ενωμένοι να ξεπεράσουμε τον σκόπελο της πανδημίας και μέσα στο 2022 να την αφήσουμε πίσω μας.
Καλή χρονιά σε όλες και όλους!