Φιλοξενούμενη η Ζωή Ράπτη σε μία συνέντευξη 10+1 ερωτήσεων, στην Ειρήνη Νικολοπούλου.
1. Ποια είναι η Ζωή Ράπτη;
Είναι δύσκολο να περιγράψεις έναν άνθρωπο με λίγες προτάσεις, χωρίς να τον αδικήσεις, καθώς είμαστε πολυδιάστατα όντα. Αν έπρεπε να περιγράψω με λίγες λέξεις τον εαυτό μου θα έλεγα ότι η Ζωή είναι μια δικηγόρος που την κέρδισε η πολιτική. Μια γυναίκα που ξεκίνησε από την τοπική αυτοδιοίκηση, νιώθοντας την ανάγκη να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, και στη συνέχεια βούτηξε στα βαθιά νερά της ψυχικής υγείας, όταν ο Πρωθυπουργός μας, μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει το Χαρτοφυλάκιο για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, μεσούσης της πανδημίας και των σαρωτικών της επιπτώσεων στην καθημερινότητα των πολιτών.
Θα έλεγα, επίσης, ότι η Ζωή είναι μια αφοσιωμένη μητέρα και όλα τα προηγούμενα μαζί. Η μία μας ιδιότητα δεν αναιρεί τις άλλες. Κάθε γυναίκα μπορεί να σταδιοδρομήσει στον χώρο που επιθυμεί-που αγαπά-και ταυτόχρονα να αποκτήσει οικογένεια. Το δίλημμα επιτυχημένη εργαζόμενη ή μητέρα δεν υπάρχει.
Η Ζωή λοιπόν είναι μια σκληρά εργαζόμενη μητέρα, βουλευτής του Βόρειου Τομέα της Αθήνας, ενός Τομέα που τον θεωρώ ολόκληρο γειτονιά μου.
2. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική:
Η ελληνική παράδοση, απόλυτα και διαχρονικά συνυφασμένη με την ιδέα της συμμετοχής στα κοινά, είναι φυσικό να με έχει επηρεάσει. Επιπλέον, από μικρή ηλικία ένιωθα την ανάγκη να παρεμβαίνω, όπου μπορώ και με χρειάζονται, για να βοηθώ τους συνανθρώπους μου. Άλλωστε και το επάγγελμά μου, η δικηγορία είναι μια μορφή προσφοράς στις κοινές υποθέσεις και δη σ’ έναν τομέα κρίσιμης σημασίας: την απονομή Δικαιοσύνης.
3. Όλοι πιστεύουμε ότι το μέλλον της χώρας είναι οι νέοι. Τι θα θέλατε να τους πείτε, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους νέους;
Να πιστεύουν στην Ελλάδα, στις δυνάμεις και την Ιστορία της, στην οικογένειά τους και τους εαυτούς τους. Να γνωρίζουν ότι τα σημερινά δεδομένα ήταν κάποτε ζητούμενα – όπως π.χ. η δωρεάν Παιδεία και το να έχει μια οικογένεια ένα πιάτο φαγητό για να φάει και τα παιδιά να φορούν παπούτσια. Αν κοιτάξουμε τυχαίες φωτογραφίες από τις δεκαετίες του ’30, του ’50, ακόμα και του ’60 θα δούμε πόσοι μαθητές στα σχολεία δεν φορούσαν παπούτσια και τα φθαρμένα ρούχα τους δεν ταίριαζαν στα σώματά τους. Το επίπεδο ζωής και δημοκρατίας που έχουμε σήμερα το πετύχαμε με τη συμμετοχή, με τη δουλειά, με την πίστη στον Θεό και την αγάπη στους ανθρώπους.
4. Ως γυναίκα προς γυναίκα, τι θα λέγατε σε μία γυναίκα/μητέρα/εργαζόμενη;
Να μην αποκαρδιώνεται. Να εκφράζει τα συναισθήματά της και να μην τα καταπιέζει. Όποτε κρίνει εκείνη σκόπιμο να μην διστάσει ούτε στιγμή να ζητήσει τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία ψυχικής υγείας και – φυσικά – σε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας να ζητήσει τη συνδρομή των αρχών. Υπάρχει μια σειρά από υπηρεσίες και δομές που ασχολούνται με τα ζητήματα ψυχικής υγείας.
5. Η ψυχική υγεία είναι το αντικείμενό σας από τη θέση της Υφυπουργού Υγείας. Ποια βήματα προόδου έχουμε κάνει σε έναν τομέα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς τα τελευταία χρόνια;
Το βασικότερο όλων είναι ότι μπορέσαμε και αναδείξαμε –με μια σειρά από έργα, καινοτόμες υπηρεσίες και πρωτοβουλίες- τη σημασία της Ψυχικής Υγείας ως προϋπόθεση για την προστασία της σωματικής υγείας, αλλά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Μια ψυχικά υγιής κοινωνία είναι ενωμένη, αισιόδοξη και εργάζεται θετικά για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας.
6. Ποια είναι η εικόνα που θα θέλατε να παρουσιάζει η Ελλάδα το 2050;
Μια Ελλάδα με ίσες ευκαιρίες για όλες και όλους, με ανάπτυξη και εξέλιξη στην τεχνολογία και την παραγωγή, με Παιδεία που δεν θα συμβαδίζει απλά, αλλά θα αποτελεί πρότυπο για άλλες χώρες και, φυσικά, με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις που θα εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία της πατρίδας και την ελευθερία μας.
7. Τι σας φοβίζει περισσότερο σήμερα;
Κυρίως η κακή πλευρά του εαυτού μας αλλά και η πιθανότητα να δοθεί στις μηχανές (και αναφέρομαι στην Τεχνητή Νοημοσύνη) μερίδιο της εξουσίας, που θα έπρεπε να έχει ο λαός κάθε χώρας.
8. Ένα γνωμικό ή ρητό που σας εκφράζει και θα θέλατε να μοιραστείτε;
Παν μέτρον άριστον.
9. Μεγαλύτερο προτέρημα και ελάττωμα;
Αυτά καλό είναι να τα κρίνουν οι άλλοι. Η δημόσια αυτομεμψία ή/και επιδαψίλευση προτερημάτων δεν θεωρώ ότι αποτελεί εκδήλωση μετρημένης συμπεριφοράς.
10. Κοιτάζετε τον καθρέφτη. Τι θα λέγατε στον εαυτό σας;
Να συνεχίσω να πράττω το σωστό.
11. Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο, αγαπημένη ταινία, μουσική, φαγητό ή άλλο:
Ο ελεύθερος χρόνος ενός προσώπου με αρμοδιότητες στην εκτελεστική εξουσία είναι εξ ορισμού λίγος. Η δουλειά είναι απαιτητική και οι στιγμές που μένουν για ψυχαγωγία και χαλάρωση είναι ελάχιστες και γι’ αυτό είναι ανεκτίμητες. Όσο ελεύθερο χρόνο διαθέτω τον αφιερώνω στην οικογένεια και τον φιλικό κύκλο μου. Απολαμβάνω όπως κάθε άνθρωπος μια ωραία ταινία παρέα με φίλους, μια θεατρική παράσταση, μια έξοδο για φαγητό.
Αριστούχος απόφοιτος της σχολής Μωραΐτη.
Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε τον τίτλο του Master of Laws (LLM with honours) in International Commercial Law στο University of Kent at Canterbury της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω.
Έχει 16ετή θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου διετέλεσε:
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και Αντιδήμαρχος του Δήμου Ψυχικού, μέλος της Γ.Σ. της ΚΕΔΕ, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Council of European Municipalities and Regions (CEMR) και Πρόεδρος του Συνδέσμου (ΣΛΑΠ) για την Προστασία και Ανάπλαση των Τουρκοβουνίων.
Ως Νομική Σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού, συνεργάστηκε στην επεξεργασία του νομοσχεδίου για την βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. (ΝΟΜΟΣ 3342/2005-ΦΕΚ 131/Α’ /6.6.2005).
Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, την περίοδο 2013-2015.
Διετέλεσε Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος (2016- 2019) και σήμερα είναι μέλος των Τομέων Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας.
Ορκίστηκε Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας στις 6/5/2019 μετά την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Στις 7/7/2019 εξελέγη για δεύτερη φορά Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρώτριας Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας.
Ορίστηκε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, μέλος της Ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής του άρθρου 86 παρ. 3 του Συντάγματος, μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων.
Τον Αύγουστο 2020 ορκίστηκε Υφυπουργός Υγείας με αρμοδιότητες την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις.