”Νέα Δημοκρατία και κοινωνική πολιτική”

Ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά προβλήματα της χώρας μας δεν βρίσκεται σε κάποιο κέντρο εξουσίας, σε κάποιο υπουργείο, σε κωδικό του προϋπολογισμού αλλά στην άκρη της γλώσσας πολλών εκ των πρωταγωνιστών του δημοσίου βίου – είτε αυτοί είναι πολιτικοί είτε δημοσιολογούντες. Παραβιάζουν συστηματικά το νόημα των λέξεων, παράγοντας με κάθε τους φράση στρεβλά νοήματα και ως εκ τούτου αντίξοο και άχαρο βίο για το σύνολο.

Ένα από τα παραδείγματα είναι η τόσο ταλαιπωρημένη έννοια της κοινωνικής πολιτικής. Η οικτρή τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε τι είχε κατά νου ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ για τον κρίσιμο τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της αλληλεγγύης: σποραδικά χαρτζηλίκια, όλα προεκλογικού και προπαγανδιστικού χαρακτήρα και μια σειρά από λάθη και παλινωδίες στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής.

Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να αφήσει αυτή την ευαίσθητη και κρίσιμη για την κοινωνική συνοχή ομάδα πολιτών έξω από τον σχεδιασμό της και δεν έχει την πρόθεση να προβεί σε νομοθετικές πράξεις της τελευταίας στιγμής χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό, στο πρόγραμμά μας, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα μέτρα:

Καθιέρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για 800.000 συμπολίτες μας με ετήσια δαπάνη 1 δις, αντί των 760 εκατομμυρίων σήμερα.
Αύξηση του προϋπολογισμού για τα επιδόματα ανεργίας κατά 200 εκατ. και ελαστικότερα κριτήρια απονομής τους, ώστε να διπλασιαστεί ο αριθμός των δικαιούχων.
Χρηματοδότηση ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης με υποχρεωτική πιστοποίηση των παρεχόμενων γνώσεων και δεξιοτήτων για όλους τους μακροχρόνια άνεργους ώστε να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.
Προωθούμε πολιτικές ίσων ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία με μέτρα όπως η θεσμοθέτηση της ειδικότητας του προσωπικού βοηθού και η ενίσχυση της “ανεξάρτητης διαβίωσης”
Καθιερώνουμε προγράμματα σπουδών για τις σχολικές δομές ειδικής αγωγής προσαρμοσμένα στο είδος της αναπηρίας και τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που συνεπάγεται.
Αξιοποιούμε, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, διαθέσιμα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται για να δοθούν για την άμβλυνση του προβλήματος των αστέγων.
Με τα παραπάνω σίγουρα δεν λύνεται το σύνολο των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι συνάνθρωποί μας, οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση ανάγκη για βοήθεια. Όμως, όλα τα προαναφερθέντα μαζί δημιουργούν μια βάση εκκίνησης. Από εκεί μπορεί κάποιος, που σε μια περίοδο της ζωής του ή μόνιμα αντιμετωπίζει αυξημένα προβλήματα, να ξεκινήσει έναν δρόμο που θα τον οδηγήσει στην αρμονική ένταξη στο σύνολο.

Οι πολίτες αγανακτούν όταν βλέπουν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ορισμένοι επαγγελματίες «ευαίσθητοι», που δεν χάνουν την ευκαιρία να… κάνουν διακοπές στα κότερα της πλουτοκρατίας. Απαιτούν συγκεκριμένες πράξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κι αυτό είναι μια εθνική αποστολή, που θα κληθεί να εκτελέσει με επιμονή και σύνεση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.