“Η Νέα Δημοκρατία ξέρει πολύ καλά πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”

H φράση «… η ευθύνη που νιώθει κάποιος στη ζωή του, η στάση απέναντι στον εαυτό του, αλλά και στους άλλους, η συμπεριφορά του στην οικογένειά του, στους συναδέλφους του, στους γείτονές του και στους πελάτες του, είναι κάτι που πρέπει να τον συνοδεύει από τα παιδικά του χρόνια μέχρι και το τέλος του βίου του» ήταν εκείνη που έδωσε την άλλη διάσταση στη συζήτηση με τη βουλευτή της ΝΔ Ζωή Ράπτη. Κι αυτό, γιατί μας έδωσε, πέρα από την αγωνιστική διάθεση του ανθρώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αίσθηση ενός άκρως προσγειωμένου πολίτη, χωρίς τα τερτίπια του στείρου πολιτικού λόγου. Μας έβαλε αμέσως στην ουσία της πραγματικής πολιτικής που πρέπει να εστιάζει στην αντιστοιχία λόγων και έργων.

Και η Ζωή Ράπτη, στην αποκλειστική συνέντευξή της ήταν, πράγματι, ουσιώδης. Μίλησε για τα «μεγάλα μαθήματα» που πήρε ως αυτοδιοικητική, θεωρώντας ότι «η παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να σκεφτούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να εισφέρουν στην κεντρική πολιτική σκηνή…», ανέλυσε τη σχέση των πολιτών με τους πολιτικούς, όπως την είδε ως γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος, έδωσε τις προτεραιότητες της ΝΔ, που δεν είναι άλλες από την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της υπερφορολόγησης και της γραφειοκρατίας, αλλά και ότι θέλει να γίνει η Βουλή «αντάξια της τεράστιας δημοκρατικής παράδοσης και της σημασίας του ελληνικού έθνους».

 

Μια επί χρόνια εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης κάνει το μεγάλο βήμα το 2015 για το Κοινοβούλιο, ορκίζεται βουλευτής στη θέση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και κατέρχεται εκ νέου στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών. Τι μεσολάβησε γι’ αυτό;

Μεσολάβησε μια χρονιά η οποία ανέδειξε με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη συμμετοχής στις διαδικασίες του Κοινοβουλίου. Ήταν μια περίοδος κατά την οποία οξύνθηκαν όλα τα συμπτώματα της κρίσης. Στη συνέχεια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κι έπειτα η κυβερνητική κουρελού του ΣΥΡΙΖΑ με τα υπόλοιπα κάποιων κομμάτων, μεγέθυναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα από το 2010 και μετά και κατέδειξαν την ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας της Νέας Δημοκρατίας και στο Κοινοβούλιο και στην κοινωνία. Ήταν τόσο κακές οι επιδόσεις της Κυβέρνησης σε όλα όσα ανέλαβε να κάνει, ώστε δεν μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης έχει στοιχειώδη ευαισθησία, πατριωτισμό και ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο, να απέχει.

Η πορεία σας στην Αυτοδιοίκηση αρκετά μεγάλη και άκρως σημαντική από θέσεις – κλειδιά. Πώς κρίνετε σήμερα αυτή την εμπειρία για το αύριο;

Η παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να σκεφτούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να εισφέρουν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Είναι εύκολο να κάνει κάποιος ασκήσεις επί χάρτου, να σχεδιάζει λύσεις, να κάνει προτάσεις, ακόμα και να διαφωνεί πριν καν ενημερωθεί για οποιοδήποτε ζήτημα, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο να εφαρμόζει πολιτική καθημερινότητας. Σε τελική ανάλυση, η πολιτική λειτουργία, είτε σε τοπικό είτε σε κεντρικό επίπεδο, αυτόν τον στόχο έχει: να εξυπηρετήσει το υπερσύνολο του έθνους, αλλά και τους πολίτες ξεχωριστά, σε όσα ζητήματα αφορούν στην καθημερινότητά τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κατ’ εξοχήν ο τομέας όπου βλέπει κάποιος πόσο προσγειωμένες, εφαρμόσιμες και έξυπνες είναι οι πολιτικές που έχει κατά νου να εφαρμόσει.

Ένα έργο… ζωής, στο οποίο συνέβαλε αποφασιστικά η Ζωή, ποιό θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε;

Ένα έργο για το οποίο είμαι περήφανη είναι η συμβολή μου στην αναδάσωση και περιβαλλοντική προστασία ενός μεγάλου μέρους του ορεινού όγκου των Τουρκοβουνίων, για την οποία συστήσαμε και τον ΣΠΑΤ. Πλέον της δεκαετίας φυτέψαμε πάνω από 50.000 δένδρα και μετατρέψαμε έναν αποψιλωμένο, άγονο τόπο, σε πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής για όλους τους κατοίκους των όμορων δήμων: Φιλοθέης – Ψυχικού, Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας και Αθήνας.

Τα θέματα που αντιμετωπίσατε ως αυτοδιοικητική πολλά, αλλά και η στάση στη Βουλή έχει άλλη βαρύτητα. Ψυχικά, πόσο και πώς έχετε με τα χρόνια προετοιμαστεί γι’ αυτό;

Για όσα υποχρεούμαι ή φιλοδοξώ να κάνω, σε ψυχολογικό επίπεδο, προετοιμάζομαι διαρκώς. Η ευθύνη που νιώθει κάποιος στη ζωή του, η στάση απέναντι στον εαυτό του, αλλά και στους άλλους, η συμπεριφορά του στην οικογένειά του, στους συναδέλφους του, στους γείτονές του και στους πελάτες του, στη συνέχεια όταν ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία, είναι κάτι που πρέπει να τον συνοδεύει από τα παιδικά του χρόνια μέχρι και το τέλος του βίου του.

Πάντα προετοιμάζομαι για ό,τι θέλω να πράξω. Πάντα αντιμετωπίζω με προσοχή και σεβασμό και υπευθυνότητα τις υποχρεώσεις μου. Επίσης, πρέπει να σημειώσω ότι, όταν κάνεις διαχείριση που σχετίζεται με τις ζωές των άλλων, η σοβαρότητα με την οποία υποχρεούσαι να αντιμετωπίζεις τα πράγματα είναι η ίδια, είτε είσαι δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος είτε υπουργός, βουλευτής, πρωθυπουργός ή άλλο στέλεχος της εκτελεστικής εξουσίας. Δηλαδή, δεν μπορείς να πεις ότι «αφού δεν κυβερνώ μια χώρα και απλώς έχω υπό την ευθύνη μου τη διαχείριση των απορριμμάτων ενός Δήμου, μπορώ να αδρανήσω».

Η Νέα Δημοκρατία προετοιμάζεται πυρετωδώς για να κυβερνήσει τον τόπο. Εσείς, με ποιον τρόπο έχετε επηρεαστεί για τη μεγάλη νίκη;

Μεγάλη νίκη για μας θα είναι ο λαός να μας εμπιστευτεί τις τύχες της χώρας και εμείς να φέρουμε σε πέρας με επιτυχία την αποστολή μας. Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε προσγειωμένοι άνθρωποι. Δεν επηρεαζόμαστε από την πιθανότητα μιας εκλογικής επικράτησης. Δεν αντιμετωπίζουμε την πολιτική με τη διχαστική προσέγγιση τύπου «να τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Δεν θεωρούμε ότι το κράτος είναι λάφυρο, το οποίο θα βρίσκεται στη διάθεσή μας μετά από μια νίκη, στη μάχη της κάλπης. Η καλή επιρροή από τη σκέψη μιας νίκης σε εκλογική μάχη είναι να είσαι καλά προετοιμασμένος και να κάνεις γρήγορα το έργο που πρέπει να κάνεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πρώτες θεσμικές ανάγκες της χώρας. Εμείς, οφείλουμε να έχουμε έτοιμα νομοσχέδια που θεωρούμε κρίσιμα για τη συνέχεια της Ελλάδας και να τα περάσουμε χωρίς καμία καθυστέρηση. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Ως Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος, πώς βλέπετε τώρα τη σχέση πολιτών και πολιτικών;

Πρέπει να πω ότι η περίοδος της προεδρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί μια εξαιρετική αρχή επαναπροσέγγισης της Νέας Δημοκρατίας με την κοινωνία. Τα ανοίγματα, τα οποία επιχειρήθηκαν από το κόμμα προς τους πολίτες, ήταν γενναία και ειλικρινή, το μήνυμα ήταν σταθερό και οι απόψεις που αντηλλάγησαν μεταξύ των κοινωνικών φορέων και του τομέα μου, της Γραμματείας Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος, μπορούν, πραγματικά, να μετουσιωθούν σε εφαρμοσμένη πολιτική που θα ωφελήσει το σύνολο.

Φυσικά, μια Γραμματεία σε ένα κόμμα, ακόμα και σε εκείνο που έχει την πιο μεγάλη λαϊκή βάση, όπως η ΝΔ, δεν αρκεί για να αποκατασταθούν οι σχέσεις της κοινωνίας με τους πολιτικούς. Οι Έλληνες, επί σειρά ετών, νιώθουν εξαπατημένοι από την άρχουσα πολιτική τάξη. Η μαύρη περίοδος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τα υπόλοιπα κάποιων κομμάτων, ενέτεινε την καχυποψία με την οποία αντιμετώπιζαν οι πολίτες τους πολιτικούς.

Οι λόγοι είναι προφανείς: όταν οι Έλληνες ακούν για σκίσιμο του μνημονίου, για αποκατάσταση όλων των προβλημάτων που προέκυψαν από τη δανειακή σύμβαση της χώρας με ένα νόμο και ένα άρθρο και ύστερα βλέπουν τους ίδιους ανθρώπους να γίνονται μνημονιακότεροι των μνημονιακών, το αποτέλεσμα είναι να εντείνεται η απαξία του πολιτικού κόσμου, συνολικά.

Όταν εκείνοι που ηθικολογούσαν επί δεκαετίες φροντίζουν στο παρά 5’ του κλεισίματος της Βουλής να μπάσουν από πόρτες και παράθυρα τους συγγενείς τους, παραδεχόμενοι μάλιστα (όπως η αντιπρόεδρος της Βουλής την «εκμετάλλευση διασυνδέσεων» για τα ρουσφέτια τους) οι πολίτες απαντούν με το γύρισμα της πλάτης στην πολιτική. Κι αυτό είναι κάτι που θα το πληρώσει η χώρα, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό, ακριβώς, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθεί να περάσει την εικόνα, αλλά και την ουσία, της αντιστοιχίας λόγων και έργων.

Από τα πολλά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, ποια πιστεύετε πως απαιτούν άμεση προσοχή από την αυριανή κυβέρνηση;

Είναι κατεπείγον να εμπεδωθεί στον λαό το αίσθημα της ασφάλειας. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα, δεν μπορεί να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας, δεν μπορεί να προχωρήσουμε ούτε μισό βήμα μπροστά, αν οι πολίτες νιώθουν ανασφαλείς μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Έχετε δει, έχετε ακούσει και έχετε παρακολουθήσει το τελευταίο διάστημα το όργιο της παραβατικότητας που σαρώνει την Ελλάδα από την ανατολή μέχρι τη δύση και από τον βορρά μέχρι τον νότο. Αυτό πρέπει να παύσει.

Επίσης, είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας η αντιμετώπιση της υπερφορολόγησης και της γραφειοκρατίας. Οι φορολογούμενοι και ειδικά η μεσαία τάξη, την οποία αντιμετώπισε με εχθρικό και εκδικητικό πνεύμα ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν άλλα για να δώσουν! Να μη φορολογούμε τους Έλληνες για χρήματα που δεν βγάζουν, αλλά να δημιουργήσουμε το πλαίσιο για να κινηθεί το χρήμα, να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις, να δημιουργηθεί κεφάλαιο, νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Από τη βουλευτική θητεία σας αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, πώς περιμένατε, πώς είδατε και πώς θέλετε να γίνει η Βουλή, ώστε να μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που απαιτούν οι αυξημένες ανάγκες των πολιτών;

Στη Βουλή υπάρχουν πρόσωπα που μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν το ελληνικό κράτος να ορθοποδήσει και να αποκαταστήσει την εικόνα του, τόσο σε διεθνές επίπεδο αλλά και στις συνειδήσεις των πολιτών. Υπάρχουν βουλευτές και στελέχη κομμάτων που εργάζονται σκληρά, έχουν καλή πίστη και μπορούν να εισφέρουν στις κοινές υποθέσεις. Ωστόσο, όπως έχω με θλίψη διαπιστώσει, υπάρχουν και μια σειρά από κομματικά στελέχη (και αναφέρομαι στην κυβέρνηση), που αντιμετωπίζουν το κράτος σαν λάφυρο, την εξουσία ως δεδομένη και την πολιτική σαν εργαλείο εκτόνωσης απωθημένων – προσωπικών ή συλλογικών. Είναι αυτονόητο το πώς θέλω να γίνει η Βουλή: αντάξια της τεράστιας δημοκρατικής παράδοσης και της σημασίας του ελληνικού έθνους.

Μητρότητα, δικηγορία και πολιτική χωρούν στην ίδια μασχάλη; Πώς έχετε διαχειριστεί τον χρόνο σας για να ανταπεξέρχεστε σ’ όλα αυτά με επιτυχία;

Πολλοί διαφορετικοί ρόλοι, με μεγάλες ευθύνες, μπορούν να συνδυαστούν, όταν υπάρχει προσωπική βούληση και στήριξη από την οικογένειά σου. Από μικρή έχω αφιερώσει πάρα πολύ χρόνο στον Εθελοντισμό και με την εκλογή μου το 1998, πολλές ώρες στην Αυτοδιοίκηση. Ως μητέρα αγωνίζομαι καθημερινά να βρίσκομαι δίπλα στο παιδί μου. Προσπαθώ να του εμφυσήσω τις αξίες για τις οποίες διαχονικά μάχομαι και παράλληλα να τον στηρίξω στις επιλογές, τους στόχους και τα όνειρά του. Η δικηγορία παραμένει διαχρονική αγάπη, γι’ αυτό προσπαθώ πάντοτε να βρίσκομαι δίπλα στους συναδέλφους μου και να υπερασπίζομαι όλα τα δίκαια αιτήματα του κλάδου.

Ποια είναι η Ζωή Ράπτη

Γεννήθηκε στην Αθήνα· κατοικεί στον Δήμο Φιλoθέης – Ψυχικού

• 2019 (Απρίλιος έως σήμερα): 
βουλευτής Β’ Αθηνών με τη ΝΔ.

• 2016 έως σήμερα: Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος και μέλος του Τομέα Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας.

• 2015: Υποψήφια βουλευτής στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και 20ης Σεπτεμβρίου στην Περιφέρεια Β’ Αθηνών με τη ΝΔ
(β’ επιλαχούσα).

• 2014 – 2015: Γραμματέας του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής»

• 2014: Υποψήφια ευρωβουλευτής στις εκλογές με τη ΝΔ.

• 2013 – 2014: Μέλος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

• 2013 – 2014: Μέλος της Επιτροπής του ΥΠΕΚΑ για την εκπόνηση και έγκριση Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (Σ.Ο.Α.Π.) του Κέντρου της Αθήνας.

• 2012 – 2014: Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR).

• 2010 – 2014: Mέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

• 2010: Υποψήφια δήμαρχος για τον ενιαίο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού.

• 2009: Αντιδήμαρχος Δήμου Ψυχικού.

• 2008 – 2013: Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων
(Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας, Φιλοθέης – Ψυχικού) για την Προστασία και Ανάπλαση των Τουρκοβουνίων.

• 2007 – 2010: 
- Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ.
- Μέλος Γ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ).

• 2007: Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ψυχικού.

• 2005 – 2006: Αντιδήμαρχος Δήμου Ψυχικού.

• 1998 – 2014: Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ψυχικού,
ήδη Φιλοθέης – Ψυχικού.

Επαγγελματική Πορεία

• 2004 – 2006: Συνεργάστηκε ως νομική σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική αξιοποίηση 
των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

• 2001 – 2005: Συνεργάστηκε ως δικηγόρος με το «Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας» υπό τον Πρόεδρο και Επίτιμο Αντιπρόεδρο του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Μ. Δεκλερή.

• 1991 – 2014: Δικηγόρος Αθηνών στο Συμβούλιο της Επικρατείας με ειδίκευση σε θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.

Σπουδές

• 1990 – 1991: Μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Kent at Canterbury της Μ. Βρετανίας (Master of Laws with Honours in International Commercial Law).

• 1984 – 1989: Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

• 1984: Αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη

Συνέντευξη: Γιώργος Αράπογλου