Η πανδημία πυροδότησε την κατάθλιψη, ψυχώσεις και εθισμούς που γιγάντωσαν τα προβλήματα στον τομέα της ψυχικής υγείας. Η πλήρης αναδιάρθρωση που πραγματοποιείται για τη φροντίδα των ασθενών με ψυχικά νοσήματα περιλαμβάνει στο πλάνο της 104 νέες μονάδες για εφήβους με ψυχώσεις, παιδιά με αυτισμό, ηλικιωμένους με Αλτσχάιμερ και χρονίως πάσχοντες, όπως οι καρκινοπαθείς.    

portrait
Ζωή Ράπτη,
υφυπουργός Υγείας, Υπεύθυνη του τομέα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων

Το πλάνο της πλήρους αναδιάρθρωσης της ψυχικής υγείας με τη δημιουργία 104 νέων μονάδων που θα λάβουν χρηματοδότηση 55 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιείται, με τους διαγωνισμούς για τη δημιουργία των πρώτων 64 δομών να έχουν ολοκληρωθεί.

Όπως εξηγεί η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, οι μονάδες ψυχικής υγείας που πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία τους προσεχείς μήνες αφορούν καταρχάς δώδεκα οικοτροφεία και έναν ξενώνα για την υποστήριξη ενηλίκων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές στην Αττική, στον Πειραιά, στο Ρέθυμνο Κρήτης, στη Μεσσηνία, στη Θεσπρωτία και στη Μακεδονία. Επίσης, επίκειται η λειτουργία οκτώ μονάδων για την έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση σε Αττική, Πειραιά, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Τρίπολη και Ηράκλειο Κρήτης.

Σειρά θα πάρουν τα 6 κέντρα ημέρας και οι 5 κινητές μονάδες υποστήριξης ενηλίκων για την κάλυψη των αναγκών σε Αττική και Μακεδονία και τα 4 κέντρα ημέρας για την υποστήριξη εργαζομένων στη Δυτική Αττική, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στα παιδιά και στους εφήβους που βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών κάθε παρέμβασης στην ψυχική υγεία. Στις δώδεκα νέες μονάδες που πρόκειται να λειτουργήσουν για ανηλίκους περιλαμβάνονται έξι κέντρα ημέρας και μία κινητή μονάδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Αττική και στα Τρίκαλα, με τα δύο κέντρα ημέρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να αφορούν διατροφικές διαταραχές. Επίσης, θα ανοίξουν τρεις ξενώνες για παραβατικούς εφήβους σε Αθήνα, Πειραιά και Μακεδονία και δύο κέντρα ημέρας για τη στήριξη της οικογένειας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Πρόβλεψη υπάρχει και για την τρίτη ηλικία, καθώς δημιουργούνται οκτώ οικοτροφεία σε Αττική, Αθήνα, Καστοριά, Φθιώτιδα, Λάρισα, Ηλεία, Κέρκυρα και Ρόδο, έξι κέντρα ημέρας και 4 κινητές μονάδες για ασθενείς με άνοια και Αλτσχάιμερ σε Αττική, Πειραιά, Άρτα, Ηράκλειο Κρήτης, Πιερία και Εύβοια. Σημαντικά έργα θα γίνουν και στον τομέα του αυτισμού μέσω κέντρων πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, ώστε να εντοπίζεται η διαταραχή από τα πρώτα δύο χρόνια.

«Στην Ελλάδα πολλά παιδιά λαμβάνουν διάγνωση για τον αυτισμό στο πέμπτο ή στο έκτο έτος, που είναι ήδη πολύ αργά, γιατί έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος θεραπευτικής παρέμβασης», εξηγεί η κ. Ράπτη. Μείζονος σημασίας είναι και το έργο που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σχετικά με την ψυχική στήριξη των ογκολογικών ασθενών.

https://www.lifo.gr/thegoodlifo/ygeia-eueksia/nea-epohi-gia-tin-psyhiki-ygeia-me-104-monades-gia-paidia-neoys-kai?fbclid=IwAR1bR2QwhdVOW8YtyUfsf1SD3a1ALpAty5OgvjNk0SehclJ8nqj-3cONEjQ