Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με πολλές δημοσιεύσεις, αρθρογραφία στελεχών και ποικίλες παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ έχει επισημάνει ότι μέχρι το 2030 η κατάθλιψη προβλέπεται να γίνει η πιο διαδεδομένη αιτία αναπηρίας. Η σωματική υγεία, δηλαδή, των πολιτών, σ’ ολόκληρο τον κόσμο απειλείται άμεσα από τη διασάλευση της ψυχικής υγείας!

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το υπουργείο Υγείας προωθούμε προς υλοποίηση μια σειρά από πρωτοβουλίες και προγράμματα που θα προσφέρουν λύσεις και διεξόδους σε όσα σήμερα φαντάζουν ως ανυπέρβλητα προβλήματα.Σε αυτά περιλαμβάνονται προγράμματα άμεσης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για το γενικό πληθυσμό, τα οποία θα λειτουργήσουν στα ήδη υπάρχοντα Κέντρα Υγείας, άμεσης διάγνωσης και παρέμβασης στην ψύχωση,  παροχής πρώτων βοηθειών με στόχο την υποστήριξη του πληθυσμού σε περιόδους κρίσης και την ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας. 

Θα δοθεί ιδιαίτερη προτεραιότητα στη δημιουργία κινητών μονάδων στήριξης παιδιών και εφήβων και την ενίσχυση των Κέντρων Ψυχικής Υγείας με ιατροπαιδαγωγικές διεπιστημονικές ομάδες. Στις δράσεις του Υπουργείου έχουν προγραμματιστεί η δημιουργία ψηφιακού μητρώου ασθενών με άνοια και η δημιουργία ιατρείων άνοιας και κέντρων ημέρας για ασθενείς με άνοια.

Στα σχέδια του υπουργείου είναι και η ανάπτυξη συστήματος τηλεψυχιατρικής «Smart Mental Health» με σκοπό την αρχική αξιολόγηση της υγείας των χρηστών και την αρχική τους υποστήριξη.Ειδικά για τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας έχουμε προβλέψει δράσεις για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πασχόντων, των επιβιωσάντων, των οικογενειών τους, τον γενικό πληθυσμό και τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Παράλληλα θα υπάρξουν προγράμματα για την εκπαίδευση σε θέματα ψυχικής υγείας και ψυχολογική υποστήριξη μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή του COVID – 19 (ενδο-εξωνοσοκομειακά) και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την αποστιγματοποίηση των νοσούντων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τα παραπάνω αναφέρονται ενδεικτικά, καθώς βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες και δράσεις για την ψυχική υγεία, οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.Από τις δράσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο για την στήριξη των πολιτών να αντιμετωπίσουν πολλά θέματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία τους αλλά και την ψυχολογική επιβάρυνση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού είναι η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, η οποία βρίσκεται πλέον στη διάθεση του κοινού!

Η Γραμμή 10306 λειτουργεί ως ένας δωρεάν δίαυλος επικοινωνίας που ενημερώνει ανώνυμα και εμπιστευτικά τους πολίτες που αναζητούν ψυχολογική, κοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη.
Στελεχώνεται από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι στηρίζουν και ενδυναμώνουν όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Μέχρι σήμερα κάλεσαν τον αριθμό της γραμμής περισσότεροι από 85.000 συμπολίτες μας.
Οι πολίτες μπορούν να καλέσουν το 10306 για:

1. Παροχή ψυχολογικής στήριξης καθημερινά όλο το εικοσιτετράωρο καθώς η υπηρεσία αυτή εξυπηρετείται κατά μέσο όρο από 70 ψυχολόγους σε 4 βάρδιες.

2. Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και εφήβων καθημερινά όλο το εικοσιτετράωρο, που εξυπηρετείται από  ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς του Χαμόγελου του Παιδιού με εκτροπή στο νούμερο του τηλεφωνικού κέντρου του στο 105633.

3. Παροχή στήριξης σε κοινωνικά θέματα καθημερινά από τις 09.00 έως τις 21.00. Τα ερωτήματα που απαντώνται  συνδέονται κυρίως με τις υπηρεσίες πρόνοιας.Σημειώνεται ότι παρέχεται η δυνατότητα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής, μέσω skype στο «10306 psychosocial support», με λειτουργία chatroom, ενώ η γραμμή έχει σχεδόν μηδενική αναμονή και μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει παράπονα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η λειτουργία του 10306 θα ενισχυθεί με την ανάπτυξη σημαντικών ψηφιακών εργαλείων και με την πρόσληψη έμμισθων στελεχών.

Στην περίπτωση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας οι πράξεις και η προώθηση λύσεων στα χρονίζοντα προβλήματα είναι περισσότερες από τις διακηρύξεις – κι αυτό αποτελεί και είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, για την οποία δουλεύουμε όλοι.

https://www.athensvoice.gr/life/health/684427_o-agonas-gia-tin-psyhiki-ygeia?fbclid=IwAR3_nbKm7xeqg6IstsPG83pVQrC0qxdsbg3m5AvGNsCmKcDJhMqqnUvMSs0