Τα τελευταία 4 χρόνια η Ελλάδα πραγματοποίησε έναν οικονομικό άθλο, καθώς κατάφερε να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να αποκαταστήσει την πληγωμένη της εικόνα στο Εξωτερικό, στην πιο ιδιαίτερη και δύσκολη συγκυρία, εν τω μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Σε εποχές πρωτόγνωρες, μέσα στον κλοιό μιας υγειονομικής κρίσης που δεν είχε ξαναβιώσει η χώρα, καταφέραμε πρώτα από όλα να διαχειριστούμε με επιτυχία την πανδημία και να αντιμετωπίσουμε με άμεσες και καίριες δράσεις τις συνέπειές της.

Παράλληλα, παρότι οι πόροι μας ήταν  εκ των πραγμάτων περιορισμένοι, πετύχαμε να αυξήσουμε τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας ώστε σήμερα να  μιλάμε με αισιοδοξία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα δώσει νέα ώθηση στην Εθνική Οικονομία.

Οι εξωγενείς συνθήκες ωστόσο δεν μάς χαρίστηκαν. Αμέσως μετά την αποκλιμάκωση της πανδημίας-και χωρίς να έχουμε προλάβει να πάρουμε ανάσα-νέες προκλήσεις αναδύθηκαν όπως το άλμα του πληθωρισμού, η ενεργειακή κρίση μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ακρίβεια κ. ά. Κι όμως σε πείσμα των δύσκολων συνθηκών η χώρα μας συνέχισε τον αναπτυξιακό της άθλο, αφήνοντας πίσω εποχές φόβου και αβεβαιότητας, που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Μέσα σε αυτό το ρευστό παγκόσμιο περιβάλλον, καταφέραμε να αυξήσουμε τα έσοδα από τον τουρισμό, ώστε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για τη  λήψη  μέτρων στήριξης της κοινωνίας, καθώς ήδη αρκετές πληθυσμιακές ομάδες δοκιμάζονται σκληρά από το  συνεχιζόμενο κύμα της ακρίβειας.  

Πέρα από τα μεγάλα έργα στις υποδομές και τις βαθιές τομές για την διόρθωση στρεβλώσεων ολόκληρων δεκαετιών,  που συνέβαλαν στην αλλαγή πορείας της χώρας, βρίσκεται σε εξέλιξη και μια  εκ βάθρων  μεταρρύθμιση στην υγεία, με τον Πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει ότι η στήριξη της Υγείας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη τετραετία. Η αλλαγή του προσώπου της Ψυχικής Υγείας οποία πραγματοποιείται με πόρους που αξιοποιήσαμε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα  είναι η πρώτη χώρα σε απορρόφηση των πόρων που  διατίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με χρηματοδότηση ύψους 55 εκατ. ευρώ, δημιουργούμε 106 νέες δομές στην κοινότητα, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες στήριξης των πολιτών σε θέματα ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, δίνοντας έμφαση στις ευάλωτες ομάδες. Για τις 66 από αυτές τις Δομές έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι, ενώ για τις 56 έχουν εκδοθεί οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας, ώστε να ξεκινήσουν να προσφέρουν άμεσα  τις υπηρεσίες τους  στους συμπολίτες μας.

Παράλληλα, το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ψυχική υγεία, που κατάρτησε επιτροπή από 35 εμπειρογνώμονες  στο πεδίο, με την τεχνική υποστήριξη του ΠΟΥ  εστιάζει στην πρόληψη και γι’ αυτό προβλέπει τη δημιουργία δομών και υπηρεσιών έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης. Η ιδανική αντιμετώπιση κάθε νόσου είναι η αποτροπή της και η καταπολέμησή της στα αρχικά της στάδια. Το Εθνικό σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει όλους τους άξονες που δείχνουν τον δρόμο στον οποίο πρέπει να κινηθεί η χώρα για να διασφαλίσει κοινωνική ευημερία κι έχει ορίζοντα δεκαετίας. Περιλαμβάνει την δημιουργία κέντρων έγκαιρης παρέμβασης (π.χ. για την ψύχωση στους νέους), με στόχο την αποφυγή της ασθένειας, όπως και την χρήση κινητών μονάδων για να προσφέρουμε υπηρεσίες υγείας σε απομακρυσμένους και αποκομμένους πληθυσμούς, για παράδειγμα τους  κατοίκους των μικρών νησιών και των δύσβατων ορεινών χωριών.

Επίσης στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία ξεχωριστή θέση κατέχει η αξιοποίηση του μαθήματος της πανδημίας με τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων που δεν υπόκεινται σε γεωγραφικούς περιορισμούς. Σε μια Ελλάδα με αναπτυξιακή τροχιά, ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τις νέες και τους νέους μας που αποτελούν τους πολίτες του αύριο και πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο ώστε να εξασφαλίσουν ψυχική ανθεκτικότητα! Αυτό το πετυχαίνουμε με διεθνείς συνεργασίες με φορείς όπως είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Child Mind Institute που εδράζεται στη Νέα Υόρκη, μέσα από μια 5ετή πρωτοβουλία που θα αναλάβει την ψυχική θωράκιση και ενδυνάμωση των παιδιών και των εφήβων.  

Ο αναπτυξιακός άθλος της Ελλάδας επιτεύχθηκε με συνεργασίες και ομαδική δουλειά. Και καθώς τα πράγματα πάνε ήδη καλύτερα και έρχονται αυξημένα έσοδα στα ταμεία, θα μπορέσουμε να επενδύσουμε ακόμα περισσότερους πόρους στην αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα στην στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Γιατί η κοινωνική ευημερία και η πρόοδος επιτυγχάνονται όταν προχωράμε μπροστά όλοι μαζί, χωρίς να μένει κανένας πίσω.     

Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας: “Τα 4 χρόνια που άλλαξαν την Ελλάδα”