Γράφει η Zωή Ράπτη, υφυπουργός Υγείας – Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών. 

H στέρηση της ελευθερίας θεωρείται μια από τις χειρότερες -κατά πολλούς η χειρότερη- συμφορές που δύνανται να βρεθούν στον «δρόμο» κάποιου. Η ανελευθερία μπορεί να προέρχεται από εξωγενή παράγοντα, όπως ο αναγκαστικός εγκλεισμός σε σωφρονιστικό κατάστημα λόγω παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας, αλλά μπορεί να αποτελεί και επιλογή! Να χάνει, δηλαδή, ο άνθρωπος την ελευθερία του επειδή εξαρτήθηκε από κάτι, να μη μπορεί να ζήσει, να κινηθεί, να σκεφτεί, να λειτουργήσει δίχως την εξαρτησιογόνο ουσία ή δραστηριότητα (τζόγος, ναρκωτικά κ.ά).

Η εκτελεστική εξουσία κάθε ευνομούμενης, δημοκρατικής χώρας, όπως η Ελλάδα, έχει την υποχρέωση να διευρύνει τα όρια της ελευθερίας των πολιτών. Γι’ αυτό, στο Υπουργείο Υγείας υλοποιούμε πολιτικές και αναλαμβάνουμε δράσεις, τόσο σε σχέση με τη μείωση της βλάβης, τη θεραπεία και την απεξάρτηση από τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, όσο και αναφορικά με την πρόληψη των εν γένει εξαρτήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε, από τον Μάρτιο του 2020, στη θεσμοθέτηση ενός σαφούς πλέον ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (XEX) και τη χορήγηση της εισπνεόμενης Ναλοξόνης. Προχωρήσαμε, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, στην ίδρυση και λειτουργία του πρώτου σταθερού ΧΕΧ επί της οδού Καποδιστρίου, παράλληλα με τον Σταθμό Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων, τη Μονάδα Άμεσης Βοήθειας και Υποστήριξης, τη Μονάδα Υποκατάστασης Άμεσης Πρόσβασης, την υπηρεσία streetwork (υπηρεσία στο δρόμο) και το δίκτυο θεραπευτικών προγραμμάτων. Προγραμματίζουμε ακόμη, τη λειτουργία πέντε Κινητών Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης στον Δήμο Αθηναίων.

Εγκαινιάσαμε, επίσης, πρόσφατα το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων – Υπνωτήριο, μια νεοσύστατη δομή του ΟΚΑΝΑ, που λειτουργεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και συγχρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής. Η συγκεκριμένη δομή του ΟΚΑΝΑ απευθύνεται σε ανθρώπους εξαρτημένους, που δεν έχουν σταθερή στέγη και τους προσφέρουμε έναν ασφαλή χώρο ξεκούρασης, όπου παρέχονται υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και υγειονομικής και ψυχολογικής φροντίδας από γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Στον χώρο αυτόν λειτουργεί και το Υπνωτήριο, όπου μπορούν να διανυκτερεύσουν με ασφάλεια έως 90 άτομα.

Επιπλέον, τη Δευτέρα 11 Ιουλίου εγκαινιάσαμε τη Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης (DETOX) στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Η Μονάδα αποτελεί σύμπραξη των κυριότερων φορέων απεξάρτησης ΨΝΑ/18 Άνω, ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ. Πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα στην Αττική, που θα κληθεί να ανταποκριθεί και να καλύψει ανάγκες σωματικής αποτοξίνωσης στην Αττική και σε ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας. Η Μονάδα προσφέρει φαρμακευτική, ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη για την αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου από τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών.

Στόχος είναι να αποτελέσει έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της απεξάρτησης και της θεραπείας και αυτό θα επιτευχθεί με την άμεση χρονικά ένταξη των χρηστών σε στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, μετά την ολοκλήρωση της σωματικής αποτοξίνωσης. Και στην πόλεμο εναντίον των εξαρτήσεων το σύνθημά μας γίνεται πράξη. Δεν θα αφήσουμε κανένα πίσω, μόνο, αβοήθητο!