Της ΖΩΗΣ ΡΑΠΤΗ Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου της ΝΔ, Βουλευτού Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών

Πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή κληθήκαμε όχι απλώς να ψηφίσουμε ένα κομβικό νομοσχέδιο αλλά και να εγκρίνουμε μια ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μια γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μια πρωτοβουλία η οποία πρωτίστως ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα, όμως, διαμορφώνει και το πλαίσιο ώστε, επιτέλους, να λειτουργήσουν στη χώρα μας μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Ο νέος νόμος από τη μια πλευρά προσφέρει στους νέους μας περισσότερες ελευθερίες επιλογής ώστε να μπορέσουν να σπουδάσουν στον τόπο τους, και μάλιστα σε σχολές που θα ανταγωνίζονται σε ποιότητα τις δημόσιες, και από την άλλη φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στον διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη ως ένα δυναμικό εκπαιδευτικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τα οφέλη από τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, παραρτημάτων μεγάλων ξένων πανεπιστημίων, είναι πολλά. Όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια οικογένεια όταν αποφασίζει να στείλει ένα ή περισσότερα παιδιά της να σπουδάσουν στο εξωτερικό, με το ενδεχόμενο, μάλιστα, να μην επιστρέψουν ποτέ στην πατρίδα μας.

Η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων αναμένεται να καλύψει τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για πανεπιστημιακές σπουδές και να ανασχέσει την τάση εκπατρισμού των ελλήνων φοιτητών αλλά και την οικονομική αιμορραγία των οικογενειών τους. Ήδη, εκπατρίζονται πάνω από 40.000 φοιτητές μας, την ίδια στιγμή που σε μια χώρα με τον ίδιο πληθυσμό, την Πορτογαλία, εκπατρίζονται μόλις 15.000 φοιτητές.

Επίσης, η οικονομία μας θα ενισχυθεί από την προσέλκυση ξένων φοιτητών, με τις συνακόλουθες δαπάνες και τα έσοδα που θα φέρουν στη χώρα μας, θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, τόσο επιστημονικού όσο και διοικητικού προσωπικού, θα πραγματοποιηθούν ξένες επενδύσεις στην εκπαίδευση και στην έρευνα και θα επαναπατριστούν έλληνες ακαδημαϊκοί και επιστήμονες, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και σε γεωπολιτικό επίπεδο για την Ελλάδα.

Και όλα αυτά υπό την αυστηρή εποπτεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία όχι μόνο θα εποπτεύει τη λειτουργία των παραρτημάτων αυτών αλλά θα είναι και η μόνη αρμόδια, όπως και για τα κρατικά πανεπιστήμια, για την αξιολόγηση και την πιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Με τον νόμο που ψηφίσαμε στη Βουλή δυναμώνουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, καθώς η πλειονότητα των ρυθμίσεων αφορά την ενίσχυσή του.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται, απελευθερώνεται από τη γραφειοκρατία σε ό,τι αφορά τον ΕΛΚΕ, την έγκριση των προϋπολογισμών και την αξιοποίηση της περιουσίας του, κατά πάγιο αίτημα της Συνόδου των Πρυτάνεων, αυξάνονται τα ερευνητικά προγράμματα που το αφορούν, ενώ προάγεται η εξωστρέφειά του και διεθνοποιείται με τη δημιουργία κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων με κορυφαία ξένα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, προβλέπεται χρηματοδότηση, η οποία αθροιστικά θα φτάσει κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ έως το 2027, από ευρωπαϊκούς πόρους και μέσω του σχήματος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Επίσης, περιλαμβάνονται δύο ακόμη εμβληματικές αποφάσεις, που σφραγίζουν τη δεδηλωμένη απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Πρώτον, η ανάδειξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σε μητροπολιτικό, θέτοντας κάτω από την ακαδημαϊκή του «ομπρέλα» τα 30 και πλέον τμήματα της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Οι λόγοι της ενίσχυσής του είναι πρωτίστως εκπαιδευτικοί αλλά και εθνικοί, καθώς το ακαδημαϊκό ίδρυμα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ευαίσθητη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παίρνει, λοιπόν, τη θέση που του αξίζει μεταξύ των κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας. Δεύτερον, ο δυναμικός εκσυγχρονισμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, 30 χρόνια μετά την ίδρυσή του. Ένας θεσμός ο οποίος πλέον αυτονομείται, αποκτώντας τον δικό του, ανεξάρτητο τρόπο διοίκησης, με πρύτανη, Συμβούλιο Διοίκησης και Σύγκλητο, όπως και όλα τα άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Και με τον τρόπο αυτόν η χώρα αποκτά έναν δυναμικό πυλώνα, με αιχμή τη διά βίου μάθηση, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την επιμόρφωση των πολιτών που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Η κυβέρνησή μας έχει αποφασίσει να βαδίσουμε μπροστά σε όλα τα πεδία, να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Στόχος μας είναι το ξερίζωμα των παθογενειών που μας κρατούν ακόμα πίσω. Και στα 50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η τομή αυτή φέρνει την ελληνική πραγματικότητα πιο κοντά στην ευρωπαϊκή, αποδίδοντας και στη δική μας νέα γενιά ίσες ακαδημαϊκές ευκαιρίες που υπάρχουν παντού.

Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, «η Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν μπορεί να περιμένει»!

Πηγή: https://www.paron.gr/2024/03/18/zoi-rapti-sto-quot-p-quot-polla-ta-ofeli-apo-ti-leitoyrgia-mi-kratikon-panepistimion/?fbclid=IwAR0WwbdFe4kPMoMH4CuT0G_lGv1pJ5Jq4yk56e-W_IIKaPSQbQSU9mprYB8