Η εμπειρία της πανδημίας και τα όσα επακολούθησαν, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ανέδειξαν με εμφατικό τρόπο τη σημασία της ψυχικής υγείας και το γεγονός πως χωρίς ψυχική υγεία δεν μπορεί να υπάρξει υγεία, προοπτική και προκοπή, τόσο για τον λαό μας, όσο και παγκοσμίως. Οι συγκυρίες, μέσα από πρωτόγνωρες δυσκολίες μας έδωσαν ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Με χρηματοδότηση ύψους 55 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης,δημιουργούμε μία νέα εποχή για την ψυχική υγεία στην Ελλάδα φέρνοντας την φροντίδα των ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές στην κοινότητα και ενισχύοντας παράλληλα τις τοπικές κοινωνίες, σε επίπεδο πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

Με τις 106 νέες δομές που δημιουργούμε στην επικράτεια, αντιμετωπίζουμε όλες τις ανάγκες των πολιτών δίνοντας έμφαση στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Επιπλέον, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε έγκαιρες παρεμβάσεις σε αναδυόμενες νόσους που η συχνότητα εμφάνισης τους εντάθηκε τα χρόνια της πανδημίας και να καταπολεμήσουμε το βαρύ στίγμα που συνόδευε για πολλές δεκαετίες τα ψυχικά νοσήματα, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση και την επανένταξη. Παράλληλα, κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, που ξεκίνησε πριν από χρόνια στην πατρίδα μας, με σύνθημα την αποασυλοποίηση και την μεταφορά της ψυχιατρικής φροντίδας στην κοινότητα, κάνοντας πράξη τη δέσμευση μας πως δεν θα αφήσουμε κανένα μόνο, κανένα πίσω.

Όλα όσα περιλαμβάνει ο σχεδιασμός μας για τη νέα εποχή της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ψυχική υγεία που καταρτίσαμε με ορίζοντα δεκαετίας και πρόσφατα εγκρίθηκε από την Βουλή. Σε διακριτούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης περιγράφεται η λειτουργία των κέντρων ημέρας, των κινητών μονάδων που ξεπερνούν τα γεωγραφικά εμπόδια και τις γεωγραφικές ιδιομορφίες που υπάρχουν στη χώρα μας, η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων και η δημιουργία καινοτόμων δομών που ποτέ πριν δεν υπήρχαν στην χώρα μας για τις οποίες νομοθετήσαμε κιόλας ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν, όπως είναι τα Κέντρα Ημέρας για την στήριξη των φοιτητών μέσα στα πανεπιστήμια, οι Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, και οι ξενώνες Φιλοξενίας για τους παραβατικούς εφήβους.

Από τις 106 νέες δομές έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί και έχουν εκδοθεί οι άδειες ίδρυσης για τις 66, κι έχουν ήδη ξεκινήσει να εγκαινιάζονται οι πρώτες δομές. Ανάμεσα τους περιλαμβάνεται το πρώτο Κέντρο Ημέρας Εργαζομένων στην Ελλάδα, που άνοιξε στον Πειραιά, για την στήριξη των εργαζομένων οι οποίοι σήκωσαν βαρύ φορτίο στην πανδημία και αντιμετωπίζουν σύνδρομο Burnout, εργασιακή ανασφάλεια, καθώς και θέματα εκφοβισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης στη δουλειά. Μάλιστα ο εκφοβισμός στην εργασία είναι ένα ιδιαίτερα σκοτεινό και ύπουλο φαινόμενο, καθώς ο εργαζόμενος είναι εξαρτώμενος από την εργοδοσία.

Επίσης ανάμεσα στα πρώτα κέντρα που εγκαινιάζουμε είναι η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση που άνοιξε στην Τρίπολη. Πρόκειται για την πρώτη από τις οκτώ που θα λειτουργήσω στην επικράτεια, για να αντιμετωπίσουν με την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση χωρίς στιγματισμούς και σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον τα συμπτώματα ψύχωσης που εμφανίζουν περίπου 3.500 νέοι ετησίως στην πατρίδα μας. Τα συμπτώματα αυτά πυροδοτούνται από κάποιο ιδιαίτερα στρεσογόνο γεγονός, πουμπορεί να είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις, οστρατός, μία ερωτική απογοήτευση, ένας θάνατος στην οικογένεια. Σε αυτές τις μονάδεςεπαγγελματίες υγείας θα χαράσσουν ένα εξατομικευμένο σχέδιο φροντίδας για τον ίδιο τον ωφελούμενο, την οικογένειά του και τους φροντιστές τους σε άτομα που είτε είχαν το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο είτε υπάρχει υποψία εκδήλωσης ψυχωσικών συμπτωμάτων σε ανθρώπους υψηλού κινδύνου. Εκεί θα υλοποιούνται προγράμματα στήριξης, αντιμετώπισης, θεραπείας, αποκατάστασης και επανένταξης γιατί πρόκειται για νέους ανθρώπους που πρέπει να επανενταχθούν κοινωνικά και επαγγελματικά και να ζήσουν μια παραγωγική ζωή. Από αυτές τις Μονάδες επίσης θα οργανωθούν ενημερωτικές δράσεις στην κοινότητα για την καταπολέμηση του στιγματισμού και οι επαγγελματίες υγείας θα προωθούν τις υγιεινές συνήθειες ζωής, ώστε να βελτιωθούν συνολικά οι δείκτες υγείας του τοπικού πληθυσμού.

Όλες οι νέες δομές προσφέρουν επίσης διασύνδεση με τους άλλους κοινωνικούς φορείς και τις υπάρχουσες Δομές Υγείας, ώστε να δημιουργηθεί ένα πανελλαδικό δίκτυοπροαγωγής της ψυχικής υγείας που στηρίζεται στις συνεργασίες. Άλλωστε και η πανδημία μάς δίδαξε με εμφατικό τρόπο πως οι συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία, άλλα υπουργεία (όπως τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού) και άλλους φορείς όπως τα επαγγελματικά επιμελητήριαείναι απαραίτητες προκειμένου να επιτύχουμε περισσότερα.

Αυτές τις ημέρες προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί για τις επόμενες 30 Δομές ψυχικής υγείας στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές μονάδες για την ακούσια νοσηλεία ψυχιατρικών ασθενών, οικοτροφεία και κέντρα ημέρας για παιδιά και νέους στο αυτιστικό φάσμα, Κέντρα ημέρας για την προαγωγή της ψυχικής υγείας μέσω της τέχνης και κινητές μονάδες για παιδιά και εφήβους.

Η ενσωμάτωση πολλών κινητών μονάδων αποτελεί μια ακόμα καινοτομία στον σχεδιασμό μας ώστε να προσεγγίζουμε πληθυσμούς που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε δομές υγείας είτε γιατί αυτές βρίσκονται μακριά τους είτε γιατί ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και δεν μπορούν να μετακινηθούν, για παράδειγμα κατάκοιτοι ή ΑμεΑ. Μέσα από το έργο που υλοποιούμε δίνουμε έμφαση στην θωράκιση και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων που αποτελούν το μέλλον της χώρας, αλλά και των ηλικιωμένων μας που νοσούν από ήπια νοητική διαταραχήκαι άνοια, δημιουργώντας κέντρα ημέρας και κινητές μονάδες για ασθενείς, φροντιστές και τα μέλη της οικογένειας, αλλά και οικοτροφεία για ασθενείς τελικού σταδίου, δομές που η χώρα μας μέχρι τώρα δεν διέθετε. Επίσης στηρίζουμε τους εργαζομένους, που αποτελούν τον παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας. Παράλληλα, δημιουργούμε ειδικά κέντρα στήριξης παιδιών κι εφήβων και της οικογένειας για να σπάσουμε το απόστημα της ενδοοικογενειακής βίας και της σωματικής, ψυχικής και σεξουαλικής κακοποίησης και φροντίζουμε να λάβουν την πρέπουσα φροντίδα οι νέοι με ψυχικές διαταραχές, εξασφαλίζοντας όραμα και προοπτική για ένα καλύτερο αύριο. Αυτή είναι η δέσμευσή μου και πιστή σε αυτήν, θα συνεχίσω να δουλεύω μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας μου. Οι πολιτικές άλλωστε έχουν νόημα όταν κάνουν καλύτερη τη ζωή των συμπολιτών μας.