Γράφει η Zωή Ράπτη Υφυπουργός Υγείας Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών.
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην ένιωσε θλίψη, αποτροπιασμό και οργή στο άκουσμα των ειδήσεων για το παιδεραστικό κύκλωμα, που βίαζε και εκμεταλλευόταν το 12χρονο κοριτσάκι στον Κολωνό.
Οι αρμόδιες Αρχές, η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη φροντίζουν ώστε να αποσαφηνιστεί κάθε πτυχή της υπόθεσης. Η έρευνα θα πάει μέχρι το τέλος και οι ένοχοι θα αποδοθούν στη Δικαιοσύνη, ώστε να έχουν τη μοίρα και την ποινή που τους αξίζει.
Η Πολιτεία ήταν παρούσα, από την πρώτη στιγμή, σε όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ψυχολογική στήριξη του παιδιού και των αδελφών του.
Η παρακολούθησή τους, καθώς και η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης γίνεται, βάσει εισαγγελικής εντολής, από το «Αγλαΐα Κυριακού», στο οποίο τα παιδιά μεταφέρονται για τις συνεδρίες τους, από το «Χαμόγελο του Παιδιού», όπου φιλοξενούνται προσωρινά.
Στο Υπουργείο Υγείας έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την Ψυχική Υγεία των παιδιών και των εφήβων.
Ειδικά για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των κακοποιημένων παιδιών, δημιουργούμε με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης δύο Κέντρα Ημέρας για κακοποιημένα παιδιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και τρία Κέντρα για την οικογένεια σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
Επίσης, υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την προστασία των θυμάτων εγκληματικών πράξεων.
Δυστυχώς, το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών είναι πλέον συχνό και στη χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, το ποσοστό των παιδιών, που πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ανέρχεται στο 16%, όταν στην Ευρώπη ένα στα 5 παιδιά είναι θύματα.
Είναι εντυπωσιακό πως 9 στους 10 δράστες είναι από το οικείο, στενό οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού, τον λεγόμενο «κύκλο εμπιστοσύνης» του. Αυτό δυσκολεύει το παιδί να σπάσει τη σιωπή του, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να μην καταγγέλλονται, καθώς συχνά τα παιδιά – θύματα εκβιάζονται συναισθηματικά, φοβούνται, παραπλανώνται και αποτρέπονται από το να μιλήσουν γι’ αυτό που τους συμβαίνει. Γι’ αυτό και μόλις 2 στα 100 περιστατικά φθάνουν στις Αρχές.
Τα παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση παρουσιάζουν συχνά χαμηλή αυτοεκτίμηση, συναίσθημα αγωνίας και φόβου, κατάθλιψη, ακίνητο παγωμένο βλέμμα, ψευτοωριμότητα, τάσεις φυγής από το σπίτι και το σχολείο. Επίσης, παρουσιάζουν στοιχεία νεύρωσης, όπως εφιάλτες, κατάθλιψη, φοβίες, βουλιμία ή ανορεξία, αυτο-υποτίμηση και αυτοκτονικές τάσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις καταφεύγουν σε χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.
Η κυβέρνηση, με οδηγίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συνεργασία 12 υπουργείων προχώρησε στην κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προώθησε σημαντικές αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και της Ποινικής Δικονομίας, με νόμο του 2021, αυστηροποιώντας τις ποινές για τέτοιου είδους αδικήματα, που μπορεί να φτάνουν μέχρι και ισόβια. Στόχος είναι η απόλυτη και αποτελεσματική προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως των ανηλίκων.
Συγκεκριμένα, στη διάταξη του βιασμού σε βάρος ανηλίκου προβλέπεται πλέον ισόβια κάθειρξη. Έτσι, η ποινή έγινε πολύ πιο αυστηρή από ό,τι ήταν μέχρι τότε.
Υπήρξε, ακόμη, αλλαγή στον τρόπο εξέτασης των θυμάτων κακοποίησης, ώστε να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίησή τους.
Στόχος όλων μας είναι να στηρίξουμε τα θύματα, για να καταφέρουν να συνεχίσουν τη ζωή τους, ξεπερνώντας, όσο γίνεται, τις τραγικές εμπειρίες που τα σημάδεψαν.