Για την απόφασή της να κατέβει ως υποψήφια για την Ευρωβουλή με τη Νέα Δημοκρατία μίλησε στην «Α» η κυρία Ζωή Ράπτη.  Όπως δήλωσε η ίδια, έθεσε υποψηφιότητα γιατί πιστεύει πως μπορεί να υπηρετήσει το όραμα του κόμματος με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο και γιατί θέλει να προσπαθήσει ώστε η φωνή του  Έλληνα ν’ ακουστεί στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την κ. Ράπτη, για να ανακτήσουν οι  Έλληνες την εμπιστοσύνη τους στην Ευρώπη, θα πρέπει η τελευταία να είναι έμπρακτα παρούσα στην καθημερινότητα του πολίτη, κι όχι μόνο μια λύση έκτακτης ανάγκης. Μόνο έτσι ο  Έλληνας θα μπορέσει να ξεπεράσει τη δικαιολογημένη καχυποψία του για τα κίνητρα της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Παράλληλα, η υποψήφια ευρωβουλευτής τονίζει πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η αργή αλλά σταθερή ανάκαμψη της χώρας δικαιώνουν τις θυσίες του ελληνικού λαού και σιγά σιγά αποκαθιστούν τη χαμένη εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

– Κυρία Ράπτη, μετά την πολύχρονη ενασχόλησή σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

– Αποφάσισα να είμαι υποψήφια για την Ευρωβουλή ακριβώς επειδή έχω ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Έχω έρθει σε επαφή με τα προβλήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μου από κοντά. Προσπαθώντας ν’ αντιμετωπίσω τα καθημερινά προβλήματά των από τις θέσεις της δημοτικής συμβούλου κι αργότερα της αντιδημάρχου Ψυχικού, έχω αντιληφθεί την επιτακτική ανάγκη της έμπρακτης ευρωπαϊκής συμβολής στην περιφέρεια, που κατ’ εμέ είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας.

– Τα τελευταία χρόνια, την περίοδο της κρίσης, οι  Έλληνες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ευρώπη. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί αντιστραφεί το κλίμα του ευρωσκεπτικισμού;

– Αποδεδειγμένα, όταν τα κράτη διανύουν δύσκολες και επώδυνες για τον λαό περιόδους, αναζητούν την ασφάλεια της εσωστρέφειας. Οι λάθος πολιτικές στο εσωτερικό της χώρας «νομιμοποιούνται» βάζοντας μπροστά την κακή Ευρώπη, αντί να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση στην οποία οδηγηθήκαμε. Σε καμία περίπτωση δεν παραβλέπω τα ευρωπαϊκά λάθη, αλλά θέλω να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στην ευρωπαϊκή αρωγή τα τελευταία χρόνια. Από την εμπειρία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχω δει αρκετές κινήσεις τροφοδότησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, υποδομών και εκπαίδευσης. Αλλά αυτή η βοήθεια δεν είναι επαρκής, γι’ αυτό άλλωστε θέλω να προσπαθήσω στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, για να κάνω σαφές πως η Ευρώπη πρέπει να είναι έμπρακτα παρούσα στην καθημερινότητα του πολίτη, κι όχι  μόνο μια λύση έκτακτης ανάγκης. Μόνο έτσι ο  Έλληνας θα μπορέσει να ξεπεράσει τη δικαιολογημένη καχυποψία του για τα κίνητρα της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

–  Η πλειονότητα των Ελλήνων έχει ταυτίσει τη μνημονιακή λιτότητα με την Ευρώπη, γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε την αντιμετωπίζει εχθρικά και με καχυποψία.

– Σε αυτό θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Στις τελευταίες εκλογές η πλειονότητα των Ελλήνων επέλεξε την παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αποφασίζοντας με ρεαλισμό κι αίσθημα ευθύνης. Κανένας δεν αμφισβητεί τη σκληρότητα των μνημονίων, αλλά, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Η έξοδός μας στις αγορές και η αργή αλλά σταθερή ανάκαμψη της χώρας δικαιώνουν τις θυσίες του ελληνικού λαού και, κατά τη γνώμη μου, σιγά σιγά αποκαθιστούν τη χαμένη εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

–  Κυρία Ράπτη, βλέπω στο βιογραφικό σας πως έχετε αναπτύξει έντονη περιβαλλοντική δράση. Μιλήστε μας λίγο για αυτήν.

– Πιστεύω πως η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων μας.  Έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα περιβάλλον καλύτερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό έχω προσπαθήσει να κάνω μέχρι τώρα με όλες μου τις δυνάμεις και στον βαθμό που μου αναλογούσε.

Την περίοδο που ήμουν στον Δήμο Ψυχικού η εικόνα των Τουρκοβουνίων ήταν απογοητευτική, γι’ αυτό εγώ μαζί με άλλους εθελοντές αποφασίσαμε το 2007 να ιδρύσουμε τον Σύνδεσμο Δήμων (Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Φιλοθέης-Ψυχικού) για την Προστασία και Ανάπλαση των Τουρκοβουνίων (ΣΠΑΤ), στον οποίο θήτευσα ως πρόεδρος και στη συνέχεια ως αντιπρόεδρος. Με τον ΣΠΑΤ καταφέραμε να φυτέψουμε δέντρα, μετατρέποντας ξανά το χέρσο κομμάτι των Τουρκοβουνίων σε πνεύμονα πρασίνου.

Γνώμη μου και ελπίδα μου είναι να μην αφήσουμε την κρίση να επηρεάσει τη σχέση μας με το περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή είναι από τα σοβαρότερα θέματα που θα πρέπει ν’ απασχολεί τον καθέναν μας. Γι’ αυτό θέλω να πολεμήσω στην Ευρώπη, και σ’ αυτή την προσπάθεια σας χρειάζομαι μαζί μου.

«Θέλω περισσότερες ευκαιρίες για όλους μας»

–        Εσείς πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλετε στην αλλαγή της στάσης του  Έλληνα πολίτη προς την Ευρώπη;

-Κατ’ αρχάς, θέλω να τονίσω πως συγκαταλέγομαι και εγώ στους  Έλληνες πολίτες.  Έχω και εγώ τις επιφυλάξεις μου, τους φόβους μου για το αύριο, κι ασκώ και εγώ με τη σειρά μου κριτική σε ό,τι μας πληγώνει ως λαό. Και επιλέγω να κάνω κάτι για αυτό. Γιατί θέλω πραγματικά να συνεχίσω να βρίσκομαι ανάμεσα στους ανθρώπους που θα με στηρίξουν στην προσπάθειά μου. Θέλω να βρίσκομαι ανάμεσά τους και να μπορέσω να πολεμήσω μαζί τους ώστε να διεκδικήσουμε περισσότερα από την Ευρώπη. Εγώ, ως  Έλληνας πολίτης πάνω απ’ όλα, δεν θέλω οι εκπρόσωποι του λαού να είναι αποκομμένοι απ’ αυτόν, θέλω μια καλύτερη ποιότητα ζωής με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέλω περισσότερες ευκαιρίες για όλους μας, γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πιστεύω πως η επαγγελματική μου εμπειρία στον χώρο της δικηγορίας αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί ως όπλο στη φαρέτρα των Ελλήνων για όσα παραπάνω πρέπει, και τους αξίζει, να διεκδικήσουν. Γι’ αυτό έθεσα υποψηφιότητα με το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί πιστεύω πως μπορώ να υπηρετήσω το όραμα του κόμματος με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο, γιατί θέλω να προσπαθήσω να κάνω τη φωνή του   Έλληνα  ν’ ακουστεί στην Ευρώπη. Και, τέλος, γιατί πιστεύω πως μπορώ να συμβάλω στην αλλαγή που επιζητούμε όλοι, με καινούργιες κι άφθαρτες ιδέες, από τον πολίτη για τον πολίτη.

Πηγή: Axiaplus