Η κοινωνία μας όλες αυτές τις ημέρες βιώνει ένα συλλογικό τραύμα και εξακολουθεί να είναι βυθισμένη σε συλλογικό πένθος. Η επικαιρότητα από την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών μάς έχει συγκλονίσει όλους και έχει επισκιάσει τα πάντα όπως είναι απολύτως ανθρώπινο.
Η θλίψη μας είναι βαθιά για τα θύματα αυτού του άνευ προηγούμενου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην πατρίδα μας. Για τους συμπολίτες μας, τους νέους μας που έχασαν τη ζωή τους, τις οικογένειές τους, τις μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους, η απώλεια είναι δυσαναπλήρωτη, τα τραύματα τους δύσκολα θα επουλωθούν και η διαδικασία της διαχείρισης του πένθους θα είναι επίπονη και μακριά. Θα διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, με τις σκέψεις μας και τις προσευχές μας να είναι μαζί τους.
Από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκα για το τραγικό δυστύχημα, δεν μπορούσα να κάνω τίποτε διαφορετικό από το να βρίσκομαι εκεί, δίπλα στους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Από τις πρώτες πρωινές ώρες μετά το δυστύχημα, έδωσα εντολή να συγκροτηθούν κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, αποτελούμενα από ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
Παράλληλα, στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους συγγενείς των θυμάτων, τους τραυματίες, τους οικείους τους και τους 192 επιβαίνοντες του μοιραίου τρένου, που βγήκαν από τα πίσω βαγόνια, μέσα από την Εθνική Γραμμή Δωρεάν Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, η οποία θα παραμείνει στην διάθεση των πληγέντων για όσο διάστημα απαιτηθεί.
Η ψυχολογική υποστήριξη και συμπαράσταση στους πληγέντες των Τεμπών συνεχίζεται και στους τόπους διαμονής τους, μέσα από ένα οργανωμένο δίκτυο, το οποίο δημιουργήσαμε, όπου έχουν ενταχθεί ψυχιατρικές κλινικές Πανεπιστημιακών και γενικών νοσοκομείων καθώς και Κέντρα Ψυχικής Υγείας από όλη τη χώρα.
Μέσα από τα κλιμάκια των επαγγελματιών ψυχικής υγείας που παραμένουν στα νοσοκομεία όπου διακοσμήθηκαν οι τραυματίες για να συνεχίσουν να στηρίζουν τους νοσηλευόμενους και τους συγγενείς τους, την Εθνική Γραμμή, που έχει επικοινωνήσει με τους επιβαίνοντες του μοιραίου τρένου και δεκάδες συγγενείς των θυμάτων και τραυματίες, αλλά και από το οργανωμένο Δίκτυο Δομών που δημιουργήσαμε μέσω των νοσοκομείων μας και των κέντρων ψυχικής υγείας σε όλη την επικράτεια, οι πληγέντες των Τεμπών θα έχουν ψυχολογική στήριξη και συμπαράσταση, για όσο καιρό χρειαστεί.
Στο χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας έχουμε θέσει από την πρώτη μέρα ως προτεραιότητα την υποστήριξη όλων των πληθυσμιακών ομάδων ανεξαιρέτως δίνοντας έμφαση στο σχεδιασμό μας στις ευάλωτες ομάδες. Στις δράσεις μας για την στήριξη όλων των συμπολιτών μας, πέραν της επιτόπου διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων κρίσης, περιλαμβάνονται 106 νέες Μονάδες Ψυχικής Υγείας, που δημιουργούμε με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Εξ αυτών έχουν ήδη αδειοδοτηθεί οι 56 Δομές, για την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων, των ενηλίκων, των ηλικιωμένων, της οικογένειας, καθώς και των εργαζομένων. Για τις οικογένειες, που έχουν δεχτεί σημαντικό ψυχικό φορτίο στα χρόνια της πανδημίας και προτού προλάβουν να συνέλθουν δοκιμάζονται από τέτοια τραγικά γεγονότα καθώς και άλλες προκλήσεις (ακρίβεια, πόλεμος στην Ουκρανία), δημιουργούμε 2 Κέντρα Ημέρας για την υποστήριξη των παιδιών και άλλα 2 Κέντρα Ημέρας για την ολιστική υποστήριξη των οικογενειών που βρίσκονται σε ανάγκη.
Παράλληλα, δημιουργούμε άμεσα 4 Κέντρα Ημέρας για την υποστήριξη εργαζομένων στη Δυτική Αττική, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία), όπου εξειδικευμένοι επαγγελματίες θα παρέχουν συμβουλευτική σε θέματα διαχείρισης: άγχους και θυμού, συγκρούσεων στο εργασιακό περιβάλλον, επαγγελματικής εξουθένωσης και προβλημάτων από τις ψυχοπιεστικές συνθήκες στην εργασία.
Η πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη, όπου διασώστες και επαγγελματίες ψυχικής υγείας λύγισαν από την θλίψη εξαιτίας του ξαφνικού και βίου θάνατου τόσων νέων ανθρώπων αναδεικνύει την ανάγκη των εργαζομένων να στηριχθούν ψυχοκοινωνικά, ειδικά όσων επιχειρούν σε δύσκολα πεδία. Παράλληλα, στεκόμαστε δίπλα και στους φοιτητές, δημιουργώντας κέντρα ημέρας για την ψυχολογική υποστήριξή τους μέσα στα πανεπιστήμια, με το πρώτο Κέντρο Ημέρας να ξεκινά την λειτουργία του άμεσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα.
Η τραγωδία στα Τέμπη έπληξε τον φοιτητικό κόσμο της πατρίδας και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να παράσχουμε με κάθε τρόπο την βοήθεια μας και την συμπαράσταση μας στους συνανθρώπους μας, που δοκιμάζονται.
Η Ζωή Ράπτη είναι Ελληνίδα δικηγόρος, πολιτικός και Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας. Είναι επίσης Βουλευτής της Β1 Εκλογικής Περιφέρειας Βόρειου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.
Άρθρο της υφυπουργού Υγείας, κ. Ζωής Ράπτη, στο inthecity.gr