Ντόρα Κουτροκόη

«Οι πολίτες επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν επιθυμούν καμία αλλαγή σε κυβερνητικό επίπεδο», δηλώνει στη συνέντευξή της στο «Μανιφέστο» η υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη, η οποία επισημαίνει ότι σήμερα η Ελλάδα έχει βγει από τις περιπέτειες του παρελθόντος, χαρακτηρίζει τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα «αποτυχημένο πείραμα» και παραθέτει όσα πέτυχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη την τελευταία πενταετία.

Η Γαλλία βρίσκεται σε δίνη πολιτικής αβεβαιότητας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής. Πόσο κρίνετε ότι θα επηρεάσει συνολικά την Ευρώπη και ενδεχομένως την Ελλάδα;

Καλό είναι να ξεκινήσουμε με βασικές διαπιστώσεις. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σημειωθούν εξελίξεις σε μια μεγάλη χώρα όπως η Γαλλία και αυτές να μην επηρεάσουν ευρύτερα το γεωπολιτικό περιβάλλον. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν γίνει πολλά τις τελευταίες δεκαετίες, σε διάφορες χώρες, αλλά αυτό δεν επηρέασε τη γενική πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης – κι αυτή η ρότα που έχει χαραχθεί ήδη από την εποχή της ΕΟΚ ενισχύει την τάση για ενοποίηση σε μια σειρά από θεσμούς και διαδικασίες της Ενωσης, διαμορφώνει τους θεσμούς της να συνεχίσουν να προωθούν πολιτικές που υπηρετούν τον άνθρωπο, διασφαλίζουν συνθήκες ισονομίας και ισοπολιτείας, εξελίσσουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας, ενισχύουν την ενωσιακή οικονομία, δίνουν ευκαιρίες και αναδεικνύουν τον πολιτισμό. Δηλαδή, ακόμα και μικρές ή μεγάλες, φαινομενικές ή μη, «ανατροπές» σε πολιτικούς συσχετισμούς κάθε χώρας δεν αλλάζει τη γενική εικόνα. Να χρησιμοποιήσω και ένα κλισέ, που προκάλεσε εντύπωση στην Ελλάδα πριν από μερικές δεκαετίες: το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω… Πάντως, η Γαλλία, που έχει μια εξελιγμένη, ανοιχτή δημοκρατία, δεν θεωρώ ότι θα υποστεί συνέπειες αστάθειας λόγω κάποιου εκλογικού αποτελέσματος.

Ποια είναι η δική σας ερμηνεία για το ποσοστό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές;

Είναι ταυτόσημη με εκείνη του πρωθυπουργού. Οι πολίτες επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν επιθυμούν αλλαγή σε κυβερνητικό επίπεδο. Δεν θέλουν να επιστρέψουν στην περίοδο που η πατρίδα μας αντιμετώπιζε τεραστίων διαστάσεων προβλήματα με capital controls, κλειστές τράπεζες και… δημιουργικές ασάφειες. Κανείς δεν ξεχνά το πρόσφατο παρελθόν, με τους ηλικιωμένους να λιποθυμούν μπροστά από τα ΑΤΜs των κλειστών τραπεζών και δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο να συνωστίζονται στην πλατεία Συντάγματος, περιμένοντας να καλύψουν πλάνα από μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας μας. Ομως, οι Ελληνες με την ψήφο τους έδειξαν ότι αξιώνουν την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας και την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου, το οποίο έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση. Η Ελλάδα του 2024 είναι πολύ καλύτερη και ισχυρότερη από εκείνην του 2019, που άφησε πίσω του το αποτυχημένο πείραμα Τσίπρα. Μέσα σε μια πενταετία επανεκκινήσαμε την οικονομία, μειώσαμε την ανεργία, ενισχύσαμε μισθούς και συντάξεις, αυξήσαμε το εισόδημα των Ελλήνων, περιορίσαμε δραστικά τη γραφειοκρατία, εξορθολογίσαμε τον Ποινικό Κώδικα, θωρακίσαμε αμυντικά την Ελλάδα, αντιμετωπίσαμε την πανδημία του κορoνοϊού, πολεμήσαμε στο μέτρο του δυνατού την ακρίβεια που προκάλεσε η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ολα τα παραπάνω και πολλά άλλα που παραλείπω δεν είναι και λίγα… Ωστόσο, οι Ελληνες ζητούν και αξίζουν περισσότερα. Γι’ αυτά θα προσπαθήσουμε όσο πρέπει και θα τα καταφέρουμε.

Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, και πόσο πιθανές θεωρείτε τις συγκλίσεις, για τις οποίες γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να δημιουργηθεί ο αντίπαλος πόλος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία;

Οι εξελίξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ενδιαφέρον. Ολα όσα αφορούν τον δημόσιο βίο μάς αφορούν, αλλά, φυσικά, εμείς, ως κυβέρνηση, έχουμε αποστολή μας να πράττουμε έργο και όχι να παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων. Αν θα επικρατήσει ο κύριος Κασσελάκης στις ενδοσυριζαϊκές έριδες με τη φρουρά που έχει αφήσει πίσω του ο κύριος Τσίπρας, ενδιαφέρει τα μέλη του κόμματός του και όχι την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το αυτό ισχύει και αν θα μπορέσει ο κύριος Δούκας να πείσει ότι μπορεί να είναι και δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Είναι ζήτημα όσων θα τον ψηφίσουν για αρχηγό τους. Ο πολιτικός σχολιασμός που μπορεί και πρέπει να γίνει σε αυτά τα θέματα πρέπει να επικεντρωθεί στην αμηχανία, στην οποία έχουν περιέλθει αυτά τα κόμματα. Δεν έχουν να προτείνουν κάτι περισσότερο από λεφτόδεντρα και προγράμματα θηριωδών προϋπολογισμών, που δεν γνωρίζουν από πού και πώς θα χρηματοδοτηθούν. Μαζί με αυτά, την παιδαριώδη υποσχεσιολογία, κάνουν αβάσιμη και αυτό που παλαιότερα αποκαλούσαν «δομική κριτική» στην κυβέρνηση, χωρίς να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις. Είναι προφανές ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν ηττηθεί κατά κράτος από την πραγματικότητα και τις εξελίξεις, τις οποίες δεν μπορούν πλέον να ακολουθήσουν. Ας σχηματίσουν όποιον πόλο επιθυμούν και μπορούν. Αλλά πρώτα ας συμβαδίσουν με την εποχή μας. Και τα δύο κόμματα φαντάζουν και είναι αναχρονιστικά.

Ποια είναι η σημασία της παρουσίας μεγάλων ξένων καινοτόμων επιχειρήσεων στην Ελλάδα; Σε όλους τους τομείς και κυρίως στη δημιουργία θέσεων εργασίας…

Η ερώτηση φέρει εντός της την απάντηση. Η ανάπτυξη της οικονομίας μας προϋποθέτει τις επενδύσεις από μεγάλες και σοβαρές επιχειρήσεις, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Καμία οικονομία στον κόσμο δεν είναι πλήρως… αυτοχρηματοδοτούμενη. Ολες οι χώρες, πλην της Βορείου Κορέας, επιδιώκουν επενδύσεις από μεγάλες ξένες καινοτόμες επιχειρήσεις. Η μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας ίσως και να είναι πολύ πιο ωφέλιμη από την εισροή κεφαλαίων. Το στοίχημα των επόμενων δεκαετιών είναι η περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη, η Τεχνητή Νοημοσύνη και το πέρασμα σε μια ψηφιακή οικονομία. Σε αυτά, η συνεισφορά των μεγάλων ξένων επιχειρήσεων, που θεωρούν τη χώρα μας καλό επενδυτικό προορισμό, θα είναι σημαντική.

Σε ποια φάση βρίσκεται το πρόγραμμα «Ερευνώ-Καινοτομώ»;

Στην Α΄ Προγραμματική Περίοδο του Προγράμματος τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά, καθώς σημειώθηκε απορρόφηση της τάξης του 93% και αναμένουμε σύντομα την πλήρη απορρόφηση στο 100%. Περιμένουμε τα ίδια εξαιρετικά αποτελέσματα και στην παρούσα πρόσκληση που είναι ανοιχτή και για την οποία έχει δοθεί παράταση για να μπορέσουν να συμμετάσχουν περισσότερες επιχειρήσεις και ερευνητικοί οργανισμοί. Ειδικότερα, οι καταληκτικές ημερομηνίες είναι:

• Για την Παρέμβαση Ι η Τρίτη 30.7.2024.

• Για την Παρέμβαση ΙΙ η Δευτέρα 9.9.2024.

Βασικός στόχος της Δράσης, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021-2027, είναι η σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων προς τις διεθνείς αγορές. Η υγιής επιχειρηματικότητα συμβάλλει στη συλλογική ευημερία και στη διασφάλιση μιας ελεύθερης και ανταγωνιστικής οικονομίας, καθώς και στη δημιουργία νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Στηρίζονται ειδικότερα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς είναι απαραίτητη η συμμετοχή στη δράση τουλάχιστον μίας από αυτές.

Με ποια εργαλεία βοηθά η κυβέρνηση τις νεοφυείς επιχειρήσεις;

Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ερευνας για Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία (ΕΣΕΤΑΚ), το υπουργείο Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας στηρίζουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις με πλήθος πρωτοποριακών δράσεων, όπως οι Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας-Clusters, τα Κέντρα Ικανοτήτων, οι Ευρωπαϊκοί Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας και τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνογνωσίας/Τεχνολογίας (TTOs) στα πανεπιστήμια και τα δημόσια ερευνητικά κέντρα, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, ενώ προβλέπεται η διευκόλυνση της ίδρυσης τεχνοβλαστών (Spinoffs), δηλαδή εταιρειών που αναφύονται από τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια. Η εικόνα των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα μας αποτυπώνεται στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece», που αποτελεί το επίσημο μητρώο καταγραφής των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) στην Ελλάδα και στο οποίο εγγράφονται επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα βασικά κριτήρια της καινοτομίας και της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος (scalability). Eως σήμερα, έχουν εγγραφεί στο μητρώο 828 νεοφυείς επιχειρήσεις. Για την οικονομική ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων έχουμε θεσπίσει φορολογικά κίνητρα, εκπτώσεις δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, ενώ με τη δράση «Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου “Elevate Greece” για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 – Α΄ & Β΄ Κύκλος» ενισχύθηκε η ρευστότητα των νεοφυών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία. Ο πρωθυπουργός δεν έχει πάψει ούτε μία στιγμή να διακηρύττει την αναγκαιότητα, αλλά και να καταβάλλει εργώδεις προσπάθειες ώστε να ενισχύσει η κυβέρνηση τη νεανική επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις μικρές και πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, τον τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές του, αλλά και για να γίνει πραγματικότητα στη χώρα μας η πράσινη ανάπτυξη. Γι’ αυτό εργαζόμαστε όλοι, για να στηρίξουμε την κοινωνία ενισχύοντας τα πεδία της δραστηριότητας που μπορούν να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να αυξήσουν το εισόδημα και τις ευκαιρίες βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, κάτι που περιλαμβάνεται ξεκάθαρα ως στόχευση της Εθνικής Στρατηγικής Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, που έχει εκπονηθεί και θα παρουσιαστεί σύντομα.

https://tomanifesto.gr/zoi-rapti-sto-manifesto-syriza-kai-pasok-echoyn-ittithei-apo-tin-pragmatikotita-kai-tis-exelixeis-178227?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3tjP9fuvGQztiYaq6T2RzyDRzOCZfwP7KhrgboYkwpAqAFXIJtq6zNjQc_aem_8B49RCx8YJdnF6NC6UARJQ