Γράφει η Zωή Ράπτη: Αν. Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου Νέας Δημοκρατίας – Βουλευτή Βορείου Τομέα Β’ Αθηνών.

Η 1η Σεπτεμβρίου 2019 ήταν η επίσημη πρώτη της ελληνικής οικονομίας απελευθερωμένης από τα δεσμά των κάπιταλ κοντρόλ που επιβλήθηκαν λόγω της ανερμάτιστης πολιτικής του μοιραίου για την πατρίδα δίδυμου: Αλέξη Τσίπρα και Γιάννη Βαρουφάκη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε βραχύτατο χρονικό διάστημα κάλυψε μεγάλο μέρος από την απόσταση της Ελλάδας με την κανονικότητα, η οποία είχε δημιουργηθεί λόγω της πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 μέχρι το 2019.

Το οικονομικό κλίμα για τη χώρα βελτιώνεται κι αυτό φαίνεται ήδη και από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων. Αξίζει να αναφερθεί το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9% με το οποίο δανειστήκαμε από τις αγορές  2,5 δισ. ευρώ με την έκδοση επταετούς ομολόγου. Επίσης, ελληνικές τράπεζες απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους ενώ ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος σημείωσε την υψηλότερη επίδοση από το 2008, ξεπερνώντας μάλιστα τον μέσο όρο της Ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάψει να εκπέμπεται το μήνυμα πως  ό,τι θετικό κάνει η νέα κυβέρνηση, οφείλεται στην προηγούμενη. Αν, λοιπόν, είναι ορθή η θέση του, προβάλλει το ερώτημα: γιατί δεν έκαναν την άρση των κάπιταλ κοντρόλ οι ίδιοι ώστε να το επικαλούνταν ως ατού κατά την προεκλογική περίοδο; Η Ελλάδα το 2019 επιστρέφει στην κανονικότητα. Το 2015 η πατρίδα μας, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος, παρακολούθησαν μια κακοστημένη παράσταση με ασυνάρτητους διαλόγους, κακογραμμένο σενάριο και αδαείς πρωταγωνιστές. Αυτή η παράσταση είχε μια ιδιομορφία: κυριολεκτικά δεν «βλεπόταν» αλλά κόστισε όσο όλες οι χολιγουντιανές παραγωγές της δεκαετίας.

Ενδεικτικό της καταστροφής που υπέστη η Ελλάδα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτό που αποκάλυψε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ (Ιούνιος 2016) για το κόστος της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης Τσίπρα, της περιόδου Βαρουφάκη, το οποίο «εκτιμάται στα 100 δισ. ευρώ». Εξάλλου δυο χρόνια αργότερα, ο τέως επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα «De Volkskrant» (Φεβρουάριος 2018) έκανε λόγο για διπλάσιο ποσό: «το πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν κόστισε στην Ελλάδα μόνο 100 δισ. ευρώ αλλά τα διπλάσια».

Αυτά που γκρέμισαν με τις αυταπάτες, την οίηση, τον λαϊκισμό και τη διχαστική προπαγάνδα οι πρωταγωνιστές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα ξαναχτίζει με σύστημα, μεθοδικότητα και χαμηλούς τόνους η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα κάπιταλ κοντρόλ είναι παρελθόν και η οικονομία ξαναπαίρνει μπρος. Αυτά είναι γεγονότα που ουδείς δικαιούται να αγνοεί. Οι  Έλληνες δεν έχουν καμία διάθεση να ξαναστηθούν στις ουρές μπροστά σε ΑΤΜ για να σηκώσουν 60 ευρώ με τον τότε Υπουργό Οικονομικών, (ο οποίος σήμερα «δοξάζεται» ως χαρακτήρας σε φιλμ, που γυρίστηκε με κρατικό χρήμα), να δηλώνει ειρωνικά ότι «δεν σκοπεύει να κάνει το ίδιο». Δεν ξεχνάμε τι περάσαμε για να μην ξαναπάθουμε τα ίδια…