Το Υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας τους ταχείς κυβερνητικούς ρυθμούς στην εφαρμογή και την υιοθέτηση όλων των τεχνολογικών εργαλείων που είναι διαθέσιμοι σ’ αυτή την αντίξοη και τόσο ενδιαφέρουσα εποχή προωθεί δράσεις που θα έχουν άμεσο, θετικό αντίκτυπο στην υγεία όλων. Το Υπουργείο Υγείας σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή τις ακόλουθες δράσεις:

Εφαρμογή Υγείας για έξυπνα κινητά: μέσω mobile app θα παρέχονται στον πολίτη άμεση και εύκολη πρόσβαση στα στοιχεία που περιέχονται στη συνταγογράφηση και τα παραπεμπτικά για τον ίδιο και τα πρόσωπα που έχουν οριστεί ως προστατευόμενα μέλη του.

Ιατρικές Ψηφιακές Βεβαιώσεις: στο σύστημα της συνταγογράφησης θα προστεθεί σύντομα η δυνατότητα κατάρτισης και ανάρτησης ψηφιακών ιατρικών βεβαιώσεων, με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας εγγραφής σε χώρους άθλησης και συλλόγους.

Προληπτική ιατρική: οι νέοι γονείς θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις στο κινητό τους ως υπενθύμιση για τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Περαιτέρω, προβλέπεται οι πολίτες να λαμβάνουν εξατομικευμένες ενημερώσεις για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων με βάση την ηλικία και το φύλο τους.

Τηλεσυμβουλευτική: με την αξιοποίηση των σχετικών τεχνολογικών εργαλείων, πρόκειται να επεκταθεί η παροχή εξ’ αποστάσεως συμβουλών από γιατρούς. Η πρωτοβουλία αυτή, που θα ξεκινήσει από την ψυχική υγεία και τα δερματολογικά νοσήματα, είναι ιδιαίτερα σημαντική ιδίως για τις ακριτικές ορεινές  και νησιωτικές περιοχές.

Είναι προφανές ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να διευκολύνουν την καλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Αυτή η πρόσβαση, όμως, είναι δημόσιο αγαθό και δικαίωμα για όλους τους πολίτες και γι’ αυτό το Υπουργείο πρέπει να διασφαλίζει την πρόσβαση σε όλους.

Όπως σημείωσε στη Διάσκεψη Κορυφής για Ψηφιοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα μειώσουμε τις ανισότητες ώστε όλοι να μπορούν να επωφεληθούν, παρά να αυξήσουν το ψηφιακό χάσμα και να δώσουμε τη δυνατότητα σε εκατομμύρια πολίτες να αυξήσουν ψηφιακά την πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη και να βελτιώσουν την ευημερία τους».

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη έχει δώσει μέχρι τώρα σημαντικά δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση –έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει και την φοβερή παγκόσμια κρίση της πανδημίας. Όπως ξεκινήσαμε, έτσι θα συνεχίσουμε, με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα, έχοντας ως πρώτο μέλημά μας την υγεία των πολιτών και τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους.

https://www.real.gr/ygeia/arthro/zoi_rapti_to_stoixima_tis_psifiakis_ygeias-745150?fbclid=IwAR0pkYP9Vpb2i-HnQZ8JQolbx8Cr1sFbx9R6z5srZlZ0BqoIiXZUj0UVm1I