”Υφεσιακός Σύριζα, αναπτυξιακή ΝΔ”

Της Ζωής Ράπτη, Δικηγόρου , LL.m*

Οι άνθρωποι ενίοτε ψεύδονται, οι αριθμοί όχι. Τα νούμερα είναι γνωστά και προκαλούν ντροπή: σήμερα, ένας στους τρείς Έλληνες (34,8%) ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού και ένας στους τέσσερις Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή, κάτω από ένα κατώφλι που το 2010 ήταν λίγο πάνω από τα 7.000 ευρώ και σήμερα έχει κατρακυλήσει στα 4.500 ευρώ. Περίπου 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας δεν μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες τους.

Η φορολογία επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη –σκόπιμα κατά τη δήλωση του κ Χουλιαράκη. Ο ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε η κυβέρνηση θα αυξηθεί. Εξίσου μεγάλο βάρος αποτελούν και οι ασφαλιστικές εισφορές σε πάνω από 1,4 εκ πολίτες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με το νέο μισθολόγιο θα χάσουν πάνω από 230 ευρώ το μήνα. Με την κατάργηση του ΕΚΑΣ σε πάνω από 50.000 συμπολίτες μας και τη μείωση του στο ποσό των 35 ευρώ για 185.000 άλλους, η φτωχοποίηση θα εξαπλωθεί έτι περαιτέρω και θα επιδεινωθεί με την καθυστέρηση της απονομής άνω των 300.000 νέων κύριων και επικουρικών συντάξεων και της έκδοσης των αντίστοιχων εφάπαξ των πολιτών αλλά και με την παρακράτηση των οφειλομένων χρημάτων στους ιδιώτες- προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών προς το κράτος.

Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για success story της Κυβέρνησης αλλά για καταστροφή.

Αν σε αυτά προσθέσουμε: τις ψηφισμένες από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις πάνω από 21 φορές από το 2015 μέχρι σήμερα αλλά και τις επερχόμενες μειώσεις σε αυτές βάσει του Νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016 αρ 14 ) σε ποσοστό μεσοσταθμικά πάνω από το 18% -αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές-, τη μείωση του αφορολογήτου από το 2019 στα 5.600 ευρώ, τότε καταλαβαίνουμε ότι ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΘΑ χάσουμε ένα μηνιαίο μισθό περίπου αλλά και από μία έως τρείς συντάξεις οι 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι το 2019!

Η Νέα Δημοκρατία αντιπροτείνει:

Να δημιουργήσουμε μια οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύσει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις, με εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, την Πρωτογενή παραγωγή, τη Βιομηχανία, την Ενέργεια, τη Ναυτιλία, τις Υπηρεσίες.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο, που μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% για την τριετία 2019-2021. Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, 600.000 νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2017.

Στόχος δεύτερος: Να ενδυναμώσουμε υπάρχοντες θεσμούς και να δημιουργήσουμε νέους.

Να δοθούν επιπλέον 240 εκατομμύρια ευρώ στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ώστε να φτάσει το 1 δις ευρώ, από 760 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται το 2018.

Σ’ αυτό το μοτίβο θα συμπεριλαμβάνονται και οικονομικές πρωτοβουλίες όπως η χορήγηση μικρών δανείων -γνωστά ως μικροπιστώσεις Micro credits-, ένα μέτρο στο οποίο ο Πρόεδρός μας πιστεύει πάρα πολύ. Εφαρμόστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία.

Επιπλέον, τα κριτήρια για την απονομή του επιδόματος ανεργίας πρέπει να γίνουν λίγο ελαστικότερα, ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των δικαιούχων και να προωθηθεί η κατάρτιση για την απόκτηση δεξιοτήτων (με πιστοποίηση) για τους μακροχρόνια ανέργους.

Φυσικά, είναι πρώτιστο μέλημά μας η στήριξη της οικογένειας. Είναι δέσμευσή μας ότι κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού! Το αφορολόγητο θα αυξάνεται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί για όλες τις οικογένειες και, βέβαια, θα τηρήσουμε και τη δέσμευση μας για Ολοήμερα Σχολεία παντού, με σχολικά γεύματα εξασφαλισμένα.

Έχοντας όλα τα παραπάνω κατά νου, οι Έλληνες μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις τους…

*Η Ζωή Ράπτη είναι Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας- Κόμματος στη Νέα Δημοκρατία

Υφεσιακός Σύριζα, αναπτυξιακή ΝΔ