Η σύνδεση του οικοσυστήματος της καινοτομίας και της ερευνητικής κοινότητας με την πραγματική οικονομία και την επιχειρηματικότητα αποτελούν την στρατηγική προτεραιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία με τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού προτύπου, καθώς και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών μέσα από τη μετατροπή των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
Tης Ζωής Ράπτη, Υφυπουργού Ανάπτυξης
Με τις δράσεις που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, στοχεύουμε να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα, την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, και την τεχνολογική πρόοδο, ώστε να επιτύχουμε την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας παραγωγής, τη δημιουργία εισοδήματος, συντελώντας στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, προωθούμε πρωτοβουλίες, στις οποίες εντάσσεται, μεταξύ άλλων, ο νέος κύκλος της δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ», του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα». Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 με προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ και δίνεται έμφαση στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και την προώθηση τους στην αγορά μέσω της συνεργασίας με μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήδη στο πλαίσιο της Παρέμβασης Ι «Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις» υποβλήθηκαν 427 προτάσεις με Δημόσια Δαπάνη 178,5 εκατ. ευρώ και προϋπολογισμό 237,4 εκατ. ευρώ, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου λήγει και η προθεσμία υποβολής προτάσεων στην Παρέμβαση ΙΙ.
Στην προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά, καθώς η απορρόφηση άγγιξε το 100%, εντάχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν 1.118 έργα με συνολική χρηματοδότηση 599 εκατ. και συνολικό προϋπολογισμό που έφτασε στα 709 εκατ. ευρώ μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή των επιχειρήσεων.
Επίσης, με το εργαλείο Elevate Greece φροντίζουμε για την εξωστρέφεια του ελληνικού συστήματος start ups δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις σε Επενδυτικούς Αγγέλους. Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων το 2020, έχουν εγγραφεί πάνω από 800 νεοφυείς επιχειρήσεις, ανάμεσά τους περισσότεροι από 50 τεχνοβλαστοί (spin-off) από ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα.
Παράλληλα, στηρίζουμε τους επιστήμονες και τους ερευνητές μας στα 14 Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικούς Φορείς, που εποπτεύει το Υπουργείο Ανάπτυξης, και οι οποίοι διαθέτουν και προάγουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την παραγωγή γνώσης, Έρευνας και Καινοτομίας, δημιουργώντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, που μπορούν να αναβαθμίσουν την εξωστρέφεια της χώρας μας.
Τα ερευνητικά μας κέντρα ενισχύονται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 346 εκατ. ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη τόσο υπερσύγχρονων κτιριακών υποδομών, όσο και τεχνολογικά προηγμένου επιστημονικού εξοπλισμού.
Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας μπορεί να εκμεταλλευθεί το εξαιρετικό σε ποιότητα, ανθρώπινο κεφάλαιο, επιστημόνων, ερευνητών και να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε έναν κόμβο καινοτομίας, ανταγωνιστικό και ικανό να προσελκύει, αφενός επενδύσεις μεγάλης εμβέλειας, αφετέρου επιστημονικά και επιχειρηματικά ταλέντα, συμβάλλοντας στην αντιστροφή του brain drain.
Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και να χτίσουμε το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας που θα πρωταγωνιστεί στις διεθνείς εξελίξεις.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης εργαζόμαστε και υλοποιούμε το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους μας. Κι αυτό είναι το στοίχημα που οφείλουμε να κερδίσουμε όλοι!