«Είναι εφικτή, όχι εύκολος στόχος, αλλά συνάμα και απολύτως αναγκαία», τόνισε αναφερόμενη στο αν υπάρχει προοπτική να βγει με αυτοδυναμία η ΝΔ στις επικείμενες εκλογές, η υποψήφια στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών, Ζωή Ράπτη, μιλώντας στο «Π». Επίσης αναφέρει ότι «δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε κρυφές ατζέντες. Όλος ο σχεδιασμός μας, όλο το πρόγραμμά μας, όλοι οι άξονες πάνω στους οποίους πρόκειται να κινηθεί η πολιτική μας έχουν ανακοινωθεί επίσημα και βρίσκονται αναρτημένοι στην ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο nd.gr. Εκεί οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για όλα όσα πρεσβεύουμε…».

Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα έχει δώσει και επίσημα η Νέα Δημοκρατία και έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια ο πρόεδρος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε: «Στις 7 Ιουλίου οι Έλληνες θα αποφασίσουν αν η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες με άγνωστη κατάληξη ή αν θα προχωρήσει μπροστά με αλήθεια και ανάπτυξη».

Όσα εννοούμε με τη λέξη «περιπέτειες» έχουν άμεση σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης: το χάος, την ανασφάλεια και τις βαρύτατες οικονομικές συνέπειες του καλοκαιριού του 2015 με το δημοψήφισμα, τις κλειστές τράπεζες, τα capital controls, το τσουνάμι της υπερφορολόγησης των Ελλήνων που προκάλεσαν οι πειραματισμοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και τις πρόσφατες κάκιστες επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τα πρόθυμα… υπόλοιπα άλλων κομμάτων, σε όλους τους τομείς.

Ποια πιστεύετε πως είναι τα «μηνύματα» για τη ΝΔ από την πρόσφατη κάλπη των ευρωεκλογών και πού έχει μπει ο πήχης για τις εθνικές εκλογές;

Οι Έλληνες δεν θέλουν πλέον ούτε να ακούν τι έχει να τους πει ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του. Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει προ πολλού αυτό το σημείο αποτυχίας, όπου οι πολίτες αρνούνται ακόμα και να παρακολουθήσουν την επιχειρηματολογία των κυβερνώντων. Το κρίσιμο επεισόδιο στη σχέση εκλογικού σώματος και κυβέρνησης ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, όπου ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν σεβάστηκε την άποψη και τις ευαισθησίες της πλειοψηφίας, αλλά καθύβρισε και ειρωνεύτηκε τα εκατομμύρια των Ελλήνων που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια.

Είναι εφικτή η αυτοδυναμία της ΝΔ στις εθνικές εκλογές;

Είναι εφικτή, όχι εύκολος στόχος, αλλά συνάμα και απολύτως αναγκαία. Για την κρισιμότητα αυτής της αναμέτρησης θα σας παραπέμψω σε όσα είπε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί για οποιονδήποτε λόγο κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τότε η χώρα, νομοτελειακά, θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική. Το οποίο σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η μόνη κυβέρνηση η οποία θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μια κυβέρνηση –την οποία εγώ δεν την αντιλαμβάνομαι– εθνικής συνεννόησης όπου θα πρέπει στην ουσία το πρώτο και το δεύτερο κόμμα να συνεννοηθούν. Αν αυτό θέλουν οι Έλληνες πολίτες, τότε προφανώς δεν πρέπει να μας δώσουν ισχυρή εντολή. Αλλά δεν αισθάνομαι ότι οι Έλληνες πολίτες θέλουν αυτήν τη στιγμή να υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο το οποίο –σας θυμίζω– θα γίνει κατακαλόκαιρο, θα γίνει με τα εθνικά μας θέματα ανοιχτά και με την οικονομία στην κατάσταση που είναι».

Ποιο είναι το μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η ΝΔ; Υπάρχουν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με τους εταίρους σε δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση, όπως είναι τα υψηλά πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια;

Ελάφρυνση των ασήκωτων βαρών που υποχρεώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ να σηκώνει, μέσω της υπερφορολόγησης, η μεσαία τάξη και ουσιαστική βοήθεια σ’ εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Δηλαδή το μείγμα είναι αυτό που εφαρμόζουν όλες οι σοβαρές φιλελεύθερες κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων κρατών: ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, δημιουργία θέσεων εργασίας και κοινωνική πολιτική ουσίας και όχι εντυπώσεων. Για την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, έχει ήδη τοποθετηθεί, λέγοντας ότι θα το πράξει, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le «Soir».

Η κυβέρνηση σάς κατηγορεί για κρυφή ατζέντα που περιλαμβάνει απολύσεις, σαρωτικές αλλαγές σε ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό και εργασιακά. Ποια είναι η απάντησή σας;

Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε κρυφές ατζέντες. Όλος ο σχεδιασμός μας, όλο το πρόγραμμά μας, όλοι οι άξονες πάνω στους οποίους πρόκειται να κινηθεί η πολιτική μας έχουν ανακοινωθεί επίσημα και βρίσκονται αναρτημένοι στην ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο nd.gr. Εκεί οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για όλα όσα πρεσβεύουμε. Μπορούν, ασφαλώς, να ενημερωθούν και από τις τοπικές του κόμματος και από τους υποψήφιους βουλευτές και τα στελέχη. Δεν είμαστε κλειστό κόμμα που εμφανίζει άλλη εικόνα τη μια ημέρα και άλλη την άλλη. Εμείς δεν έχουμε κάνει δημοψήφισμα για να παραβιάσουμε τη θέληση του λαού εφαρμόζοντας άλλα απ’ όσα ψηφίστηκαν, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε λέγαμε ποτέ «go back κα Μέρκελ» για να γίνουμε στη συνέχεια οι μνημονιακότεροι των μνημονιακών. Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν θα γίνουν. Αυτό το έχει πει κατ’ επανάληψιν ο κ. Μητσοτάκης. Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό έχουν όλες εξηγηθεί διεξοδικά από το κόμμα και με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα φτάνουμε στο σημείο να καταθέτει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου για… πολύμηνη καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων.

Ποια ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας πρέπει να επιλυθούν άμεσα και τι προτείνετε;

Τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας είναι η διάλυση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού λόγω της ανεργίας, της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης και του τρελού «ράλι» της εγκληματικότητας. Η έλλειψη πόρων σε συνδυασμό με την ανασφάλεια μετατρέπουν σταδιακά τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας σε κρανίου τόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για τη μεσαία τάξη. Φορολογεί εκδικητικά και έχει πρώτα και κύρια στο νου του να νομοθετεί υπέρ εγκληματιών όπως ο Κουφοντίνας. Εμείς νοιαζόμαστε για τη μεσαία τάξη, για τη συντριπτική πλειοψηφία των φιλήσυχων και νομοταγών πολιτών, και θα σταθούμε στο πλευρό τους.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο