Η διευκόλυνση της επικοινωνίας που προσφέρουν το διαδίκτυο και η ραγδαία ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογία έχουν μεγάλα οφέλη, αλλά και κινδύνους. Ένας από αυτούς είναι ο εθισμός στο Ίντερνετ.
Πολλά παιδιά περνούν μεγάλο κομμάτι της ημέρας τους μπροστά από μια οθόνη, σε σημείο που επηρεάζεται η υγεία τους – ο ύπνος και η διατροφή, η ψυχολογία τους, οι επιδόσεις τους στο σχολείο, καθώς και η επαφή τους με την υπόλοιπη οικογένεια, η κοινωνικοποίηση με τους συνομηλίκους τους και η εμπλοκή τους σε άλλες ωφέλιμες δραστηριότητες.
Οι ειδικοί εξηγούν πως αυτός ο εθισμός μπορεί να έχει και νευρολογικές επιπλοκές και ψυχολογικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, το αυξημένο άγχος, η τάση προς άλλους εθισμούς, και ακόμα και εμφάνιση ψύχωσης.
Η πανδημία της covid-19 επέφερε ραγδαίες αλλαγές στη ζωή των παιδιών και των εφήβων και ενέτεινε την εξάρτηση μερίδας αυτών στο διαδίκτυο, σε βαθμό που εκδηλώνουν σοβαρή παραίτηση από καθημερινές υποχρεώσεις και δραστηριότητες.
Όσον αφορά στις διαφορές της εκδήλωσης των συνεπειών αυτού του εθισμού στα φύλα, πρέπει να επισημανθεί ότι τα αγόρια ασχολούνται κυρίως με παιχνίδια και εκδηλώνουν επιθετικότητα, ενώ τα κορίτσια επιδίδονται σε υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και παρουσιάζουν απόσυρση και καταθλιπτικό συναίσθημα
Σύμφωνα με έρευνες, έχει αυξηθεί ιδιαίτερα η βία στο διαδίκτυο, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η παρενόχληση, και η σεξουαλική εκμετάλλευση.
Το υπουργείο Υγείας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη.
Δράσεις πρόληψης, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και την Αυτοδιοίκηση, και στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποιούν τα 75 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, που λειτουργούν σε όλη την χώρα.
Στα Κέντρα Πρόληψης διασφαλίζεται ολιστική παρέμβαση και δράση για την πρόληψη όχι μόνο των ναρκωτικών, αλλά και των εν γένει εξαρτήσεων, όπως της προβληματικής χρήσης του διαδικτύου, μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων και συμβουλευτικής προς τα παιδιά και τους γονείς.
Συνοδευτικά με τα προγράμματα και τα κέντρα πρόληψης λειτουργούν 6 κέντρα ημέρας και 1 κινητή μονάδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, καθώς και 2 κέντρα ημέρας για τη στήριξη της οικογένειας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ακόμη, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, θα υλοποιηθούν νέες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την απεξάρτηση.
Επίσης, λειτουργούμε την δωρεάν Εθνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, η οποία μέχρι σήμερα, έχει δεχθεί πάνω από 480.000 κλήσεις συνολικά, εκ των οποίων 11.000 αφορούν στην υποστήριξη παιδιών και οικογενειών.
Όλα τα παραπάνω είναι ένα μικρό μέρος από το σύνολο των πρωτοβουλιών για τα παιδιά και τους εφήβους που έχει αναλάβει, σχεδιάσει και υλοποιήσει η κυβέρνηση μας.
Στα προβλήματα και τις προκλήσεις απαντάμε με έργα. Στις δυσκολίες ενώνουμε δυνάμεις και δεν αφήνουμε κανέναν πίσω, δεν αφήνουμε κανένα μόνο.