Οι ιστορίες κακοποίησης, βίας κατά παιδιών και γυναικών, τα εγκλήματα που το πανελλήνιο παρακολουθεί σοκαρισμένο, αποτελούν μόνο την κορυφή του… παγόβουνου και αποτυπώνουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι κοινωνικές ομάδες στο πλαίσιο της ψυχικής υγείας
Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η κοινωνία βάλλεται από πολλές πλευρές, με τις νέες προκλήσεις να αφήνουν βαρύ «αποτύπωμα» στην ψυχική υγεία, που ήδη είχε επιβαρυνθεί σημαντικά από την πανδημία, όπως προκύπτει από πληθώρα μελετών. Μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα, που καθιστά ακόμα πιο ευάλωτους τους ευάλωτους και δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο, το Χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας προχωρά με γρήγορους ρυθμούς μια εφ’ όλης της ύλης Μεταρρύθμιση, στηρίζοντας την ψυχική υγεία σε κάθε ηλικία.
Οι ιστορίες κακοποίησης, βίας κατά των παιδιών και των γυναικών, τα εγκλήματα που το πανελλήνιο παρακολουθεί σοκαρισμένο, αποτελούν μόνο την κορυφή του… παγόβουνου και αποτυπώνουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι κοινωνικές ομάδες, παιδιά, νέοι, οικογένειες, εργαζόμενοι, ηλικιωμένοι, προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης παρέμβασης.
Ούτε λεπτό δεν πρέπει να χαθεί και η δημιουργία των 104 νέων Μονάδων, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ήδη δρομολογηθεί, με τους διαγωνισμούς να ολοκληρώνονται για την ανάπτυξη των 66 πρώτων νέων Δομών. Οι 66 Μονάδες που θα ενισχύσουν την ψυχική υγεία των συμπολιτών μας κάθε ηλικίας αφορούν καταρχάς 12 Οικοτροφεία και 1 Ξενώνα για την υποστήριξη ενηλίκων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, που θα εγκαινιαστούν σε 6 περιοχές, την Αττική, τον Πειραιά, το Ρέθυμνο, τη Μεσσηνία, τη Θεσπρωτία και τη Μακεδονία. Επίσης, θα εγκαινιαστούν 8 μονάδες για την έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση παιδιών και εφήβων σε Αττική, Πειραιά, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Τρίπολη και Ηράκλειο Κρήτης. Στην Αττική θα λειτουργήσουν δύο Κέντρα, στον κεντρικό και τον Βόρειο Τομέα. Στις δράσεις του Χαρτοφυλακίου για την Ψυχική Υγεία περιλαμβάνονται επίσης 6 Κέντρα Ημέρας και 5 Κινητές Μονάδες υποστήριξης ενηλίκων, για την κάλυψη των αναγκών σε Αττική και Μακεδονία και 4 Κέντρα Ημέρας για την υποστήριξη των εργαζομένων στη Δυτική Αττική, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στήριξη των οικογενειών με ανήλικα τέκνα, όπου βλέπουμε ότι υπάρχει και η μεγαλύτερη ανάγκη πολύπλευρης υποστήριξης, μετά από τα σοκαριστικά περιστατικά κακοποίησης που δημοσιοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Στον τομέα αυτό δημιουργούνται 12 νέες μονάδες για την υποστήριξη παιδιών και εφήβων και της οικογένειας, επίσης ανοίγουν 6 Κέντρα Ημέρας και τίθεται σε λειτουργία μία Κινητή Μονάδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Αττική και άλλη μια Κινητή Μονάδα στα Τρίκαλα.
Από τα 6 Κέντρα ημέρας, τα δύο αφορούν διατροφικές διαταραχές, οι οποίες επίσης κατέγραψαν έξαρση μέσα στην πανδημία. Τα Κέντρα διατροφικών διαταραχών θα λειτουργήσουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ για το λεκανοπέδιο Αττικής έχει ήδη ξεκινήσει από το καλοκαίρι η λειτουργία του πρώτου Κέντρου για διατροφικές διαταραχές μέσα σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, που εδράζεται στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο. Παράλληλα, θα τεθούν σε λειτουργία 3 Ξενώνες για παραβατικούς εφήβους στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Μακεδονία, καθώς και 2 Κέντρα ημέρας για τη στήριξη της οικογένειας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Πρόβλεψη υπάρχει και για την τρίτη ηλικία, που επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι ηλικιωμένοι μας βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον φόβο της ασθένειας και του θανάτου, απομονώθηκαν από τα αγαπημένα τους πρόσωπα και βίωσαν μαζί με τον φόβο τη μοναξιά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις απορρυθμίστηκαν τα χρόνια νοσήματά τους. Στο πλαίσιο της προστασίας των ηλικιωμένων, δημιουργούνται για ασθενείς με Ανοια και νόσο Alzheimer’s, 8 οικοτροφεία στην Αττική (Αθήνα), την Καστοριά, τη Φθιώτιδα, τη Λάρισα, την Ηλεία, την Κέρκυρα και τη Ρόδο. Επίσης, θα τεθούν σε λειτουργία 6 Κέντρα Ημέρας και 4 Κινητές Μονάδες για ασθενείς με Άνοια και νόσο Alzheimer’s σε Αττική, Πειραιά, Αρτα, Ηράκλειο Κρήτης, Πιερία και Εύβοια. Για πρώτη φορά υλοποιείται στην πατρίδα μας τέτοιας έκτασης πρόγραμμα συντονισμένα και ολιστικό για τη στήριξη της ψυχικής υγείας των συμπολιτών μας. Προχωράμε στη νέα εποχή, ενδυναμώνοντας την κοινωνία χωρίς να αφήσουμε κανέναν μόνο, κανέναν πίσω.* Η Ζωή Ράπτη είναι Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για τα θέματα Ψυχικής Υγείας