«Το κράτος πρέπει να είναι έτοιμο για το απροσδόκητο» είναι η πολιτική πεποίθηση με την οποία πορεύεται στην υπουργική της θέση η υφυπουργός Υγείας και βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών Ζωή Ράπτη.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Κι επειδή το μάθημα που πήρε από την έως τώρα κυβερνητική της θητεία είναι αυτό που έλεγαν οι Λατίνοι «Ars longa, vita brevis», «η τέχνη μακρά, ο βίος βραχύς», η Ζωή επιχείρησε και πέτυχε πολλά σε λίγο χρόνο.

Η ψυχική υγεία, που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια ως το Νο1 πρόβλημα της ανθρωπότητας, είναι αυτή στην οποία «επενδύει» η κυβέρνηση, έχοντας στο τιμόνι την υφυπουργό που με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 55.000.000 ευρώ, υλοποιεί σε όλη τη χώρα 106 νέες Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Ενα πληθωρικό έργο που γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό της ανάγκης των πολιτών για «ψυχική βοήθεια» είναι το γεγονός ότι η 24ωρη δωρεάν Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 10306 μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, ως τον Οκτώβριο του 2022, είχε δεχτεί πάνω από 545.000 κλήσεις!

Η Ζωή Ράπτη, επιπλέον, νομοθέτησε και οκτώ Κέντρα Εγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, καθώς 3.500 νέοι τον χρόνο, πολύ μεγάλος αριθμός, διαγιγνώσκονται με ψυχωσικές διαταραχές.

5632737

Μιλώντας για την Εύα Καϊλή, η υφυπουργός υποστηρίζει ότι η πλεονεξία, αρχαίο ελάττωμα όσο και ο άνθρωπος, οδήγησε την εν λόγω ευρωβουλευτή στην καταστροφή. Η Ζωή Ράπτη έτσι κι αλλιώς πιστεύει ότι ο «μεγάλος αντίπαλος των ανθρώπων είναι οι κακές πτυχές του εαυτού τους».

Η βουλευτής του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών ετοιμάζεται για τις εκλογές έχοντας σύμμαχο ζωής και σε αυτή τη μάχη τον γιο της Γιώργο Βασιλακόπουλο. Το 20χρονο αγόρι, φοιτητής σήμερα, υποσχέθηκε στη μαμά του ότι «θα κινητοποιήσει τους συμμαθητές, τους συμφοιτητές και τους φίλους από τον κοινωνικό του περίγυρο» για να ακούσουν και να στηρίξουν τη μητέρα του.

Το 2023 τι χρονιά θα θέλατε να είναι για εσάς;

Οπως όλος ο κόσμος, εύχομαι και προσπαθώ -με τον τρόπο της ζωής που έχω επιλέξει- να έχω την υγεία μου, σωματική και ψυχική. Επιπλέον, προσπαθώ συστηματικά να διατηρώ αρμονικές σχέσεις με την οικογένειά μου, τους φίλους μου, την κοινωνία και τους συνεργάτες, να αγωνίζομαι αποτελεσματικότερα για την πατρίδα, τους πολίτες και την παράταξή μας. Οι νέοι στόχοι μου είναι οι… παλιοί. Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος ιεραρχεί σωστά τις προτεραιότητες και τις αξίες του, δύσκολα μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάποιες.

Στον δρόμο για τις εκλογές και το κλείσιμο αυτής της κυβερνητικής θητείας τι απ’ όλα αυτά που υλοποιήσατε στο υπουργείο σας ξεχωρίζετε;

Είναι τόσο πολύπλευρο το έργο της κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα, που δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω κάτι απ’ όλα. Απλώς θα υπενθυμίσω ότι από την έναρξη της πανδημίας λειτουργεί η 24ωρη δωρεάν Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 10306, που έως τον Οκτώβριο του 2022 είχε λάβει πάνω από 545.000 κλήσεις! Για τα παιδιά και τους εφήβους, που αναδείχθηκαν σε μία από τις ομάδες που βίωσε τις πιο σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις από την πανδημία, αναπτύχθηκαν εξειδικευμένες δράσεις και υπηρεσίες. Νομοθετήθηκαν πρώτη φορά και δημιουργούνται οκτώ Κέντρα Εγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, καθώς 3.500 κάθε έτος νέοι διαγιγνώσκονται με ψυχωσικές διαταραχές, ενώ ενισχύθηκε το ΕΣΥ με νέες κλίνες στα Παιδοψυχιατρικά Τμήματα των νοσοκομείων με ίδιους πόρους, αλλά και δωρεές για να αντιμετωπίσουμε νέες ανάγκες, όπως στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Πάτρας, στην Ψυχιατρική Κλινική Εφήβων στο Νοσοκομείο Νίκαιας – Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» και ετοιμάζεται η Παιδοψυχιατρική Κλινική Παιδιών και Εφήβων στο Ασκληπιείο Βούλας. Επιπλέον, δημιουργήθηκε η πρώτη Μονάδα Ψυχογενούς Ανορεξίας για εφήβους στο ΕΣΥ στο Σισμανόγλειο. Για τους ηλικιωμένους μας που βίωσαν απομόνωση, άγχος, μοναξιά και κατάθλιψη την περίοδο της πανδημίας αναπτύξαμε Προγράμματα Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης, σε συνεργασία με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, με κινητές μονάδες, σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας, στα νησιά των Κυκλάδων, στα χωριά του Εβρου και της ορεινής Αχαΐας.

Τι άλλαξε στην ψυχική υγεία αφότου αναλάβατε; Είναι ο τομέας αυτός το επόμενο μεγάλο θέμα της ανθρωπότητας και γιατί;

Η βασική θετική μεταβολή είναι ότι στην πατρίδα μας, από το 2019, με πρωτοβουλία και απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η ψυχική υγεία αποτέλεσε προτεραιότητα για το κράτος. Συστάθηκε και λειτούργησε το υφυπουργείο Υγείας με αρμοδιότητες για την ψυχική υγεία. Από τους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας μας πέσαμε στα… βαθιά της πανδημίας του Covid-19, η οποία είναι πλέον γνωστό σε όλους πόσο έντονα επηρέασε και ακόμα επηρεάζει την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Ομως, η πατρίδα μας, παρά τις αντιξοότητες και τις ήδη υπάρχουσες δυσχερείς συνθήκες, τα κατάφερε και σε αυτόν τον τομέα. Με τη διαρκή στήριξη του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ελληνικού λαού κατορθώσαμε μέσα σε τρία έτη τη δημιουργία νέων δομών, υπηρεσιών και καινοτόμων δράσεων για τους πολίτες που δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες. Ολα αυτά είναι προσβάσιμα και εντελώς δωρεάν! Αναφορικά με το σκέλος του ερωτήματός σας για την ψυχική υγεία ως «επόμενο μεγάλο θέμα της ανθρωπότητας» θα σημειώσω ότι είναι ήδη ένα τεράστιο ζήτημα. Μόνο σε ό,τι αφορά την κατάθλιψη και το άγχος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα κόστη που επιφέρουν στην οικονομία προσεγγίζουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε χαμένη παραγωγικότητα.

Πόσο έχει βοηθήσει το Ταμείο Ανάκαμψης τη χώρα και το έργο σας;

Ενδεικτικά αναφέρω ότι με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 55.000.000 ευρώ υλοποιούμε σε όλη τη χώρα 106 νέες Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Σε αυτές περιλαμβάνονται Κέντρα Ημέρας σε όλη την επικράτεια για την ψυχολογική υποστήριξη σε ενηλίκους, τρίτη ηλικία, παιδιά και εφήβους, εργαζομένους και ανέργους, διατροφικές διαταραχές, θέματα ενδοοικογενειακής βίας, μετανάστες και πρόσφυγες, καθώς και στεγαστικές δομές βραχείας ή μακράς φιλοξενίας. Υπάρχουν πολλά που έχουμε ακόμα να φτιάξουμε με την αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης – Θεού θέλοντος και λαού επιτρέποντος, φυσικά.

Τι «μαθήματα» έχετε πάρει από την υπουργική σας θητεία; Τι άλλαξε μέσα μας;

Το βασικό μάθημα που έχω πάρει είναι ότι η υπηρεσία σε υπουργική θέση είναι σαν την τέχνη. Πώς έλεγαν οι Λατίνοι «Ars longa, vita brevis» (Η τέχνη μακρά, ο βίος βραχύς). Το αυτό ισχύει και για την εφαρμοσμένη πολιτική. Πολλά να κάνουμε σε ελάχιστο χρόνο. Μέσα μου άλλαξε κυρίως ότι το απρόσμενο το θεωρώ πλέον αναμενόμενο και οφείλω να ετοιμάζομαι και να προετοιμάζω τους άλλους γι’ αυτό. Αλήθεια, περίμενε κάποιος εξ ημών την πανδημία στις αρχές του ’20; Το κράτος έπρεπε να είναι έτοιμο και για το απροσδόκητο.

Στην περίοδο αυτή, που προετοιμάζεστε για τις εκλογές, υπάρχει κάτι που φοβάστε περισσότερο ή σας αγχώνει πιο πολύ;

Με αγχώνει -πολύ συχνά με δημιουργικό τρόπο- να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εργασία όλων μας στο υπουργείο. Οι εκλογές είναι μια διαδικασία οξυγόνο για τη δημοκρατία μας, αλλά η ζωή πρέπει να συνεχιστεί, να υπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και την περίοδο που άπαντες προετοιμάζονται για τις εκλογές. Σ’ αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις ή αναβολές. Πρώτα η εργασία στο υπουργείο, και οι πολιτικές καμπάνιες έπονται και τους αφιερώνεται ο χρόνος που περισσεύει, αν περισσέψει.

Ποιος είναι ο αληθινός αντίπαλός σας στη ζωή;

Κατά κύριο λόγο σε όλους μας ο μεγάλος αντίπαλος είναι οι κακές πτυχές του εαυτού μας, σε συνδυασμό με τους δυσάρεστους αστάθμητους παράγοντες, που, όταν ενσκήπτουν, κυριαρχούν. Δυστυχώς και ευτυχώς, πρέπει να κάνουμε τους σχεδιασμούς μας, αλλά το απρόβλεπτο, όταν συμβαίνει, επηρεάζει δραματικά τις ζωές μας και πρέπει να είμαστε ηθικά και ψυχικά θωρακισμένοι να μην του δίνουμε το πηδάλιο διακυβέρνησης του «σκάφους» μας.

Τώρα που πλησιάζουμε σε εκλογές πώς βλέπετε τους Τσίπρα, Ανδρουλάκη; Τι «ψάρια» θα πιάσουν;

Για τα «ψάρια» που θα πιάσουν θα αποφανθεί ο λαός, όχι εγώ. Εγώ μια ψήφο διαθέτω, την κοινή εμπειρία και την άποψή μου. Με βάση την εμπειρία μου σκέπτομαι ότι ο κύριος Τσίπρας δεν μπορεί να πείσει πλέον, διότι δοκιμάστηκε, απέτυχε οικτρά, καθώς επί των ημερών του επιβλήθηκαν capital controls, έκλεισαν οι τράπεζες, συνήψε αχρείαστο Mνημόνιο με βαρύτατους όρους, άλλα υποσχέθηκε κι άλλα έκανε, πραγματοποίησε δημοψήφισμα για να κάνει ακριβώς το αντίθετο απ’ όσα του υπέδειξε η τότε πλειοψηφία, και ο λαός δεν έχει σταματήσει να τον αποδοκιμάζει από το 2019. Ο κ. Ανδρουλάκης ως νέο πολιτικό πρόσωπο στην ηγεσία του κόμματος είχε μια ιστορική ευκαιρία να μπολιάσει κάτι παλιό με νέα πνοή, νέα άφθαρτα πρόσωπα και σύγχρονες προτάσεις. Αντ’ αυτού επέλεξε έναν μισαλλόδοξο πολιτικό λόγο, που παραπέμπει σε εποχές που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Επιπλέον θάμπωσε την προοπτική του ίδιου και του κόμματός του με τη δήλωσή του ότι θέλει να στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και -κατά τα συμφραζόμενά του- να κυβερνήσει ως δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ.

DSC 193401

Την Εύα Καϊλή τη γνωρίζατε; Eχετε άποψη;

Για να την προφυλακίσει η βελγική Δικαιοσύνη, κάτι ξέρει παραπάνω από εμάς. Είμαι δικηγόρος και αναγνωρίζω το τεκμήριο της αθωότητας κάθε κατηγορουμένου. Εύχομαι να είναι αθώα, αλλά, εδώ που τα λέμε, το να υποδεικνύεις στον πατέρα σου να απομακρύνει βαλίτσα με μετρητά δεν είναι και κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από τον λαό ούτε από τις Αρχές οποιασδήποτε χώρας.

Τι είναι αυτό που οδηγεί, κατά τη γνώμη σας, μια κοπέλα που έχει τα πάντα να ρισκάρει να τα χάσει όλα;

Η πλεονεξία. Αρχαίο ελάττωμα όσο και ο άνθρωπος.

Πιστεύετε στις συνεργασίες των κομμάτων;

Πιστεύω σε ό,τι ζητήσει και υποδείξει ο λαός μας. Για να ευοδωθεί συνεργασία πρέπει να υπάρχει, φυσικά, μια ελάχιστη πολιτική-προγραμματική συμφωνία και να τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Ωστόσο, για να μην αφήσω να αιωρείται ίχνος αμφιβολίας στους αναγνώστες σας, θα πω ότι πιστεύω πως συνολικά η εκλογική διαδικασία θα οδηγήσει σε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

ΜΜΕ και πολιτικοί. Ποια η σχέση σας;

Αρμονική. Οπότε έκαστος κοιτάζει τη δουλειά του και δεν κάνει… εισπήδηση στα «χωράφια» του άλλου. Ο πολιτικός δεν πρέπει να παρεμβαίνει στα ΜΜΕ και ο δημοσιογράφος μπορεί και επιβάλλεται να έχει πολιτική άποψη, αλλά δεν πρέπει να εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα.

Τι χάνει μια γυναίκα στην πολιτική; «Ανδροποιείται» λιγάκι; Στεγνώνει από συναισθήματα ή θηλυκότητα;

Μια γυναίκα, όπως κι ένας άνδρας, στην πολιτική δεν «χάνει» αλλά διαθέτει άφθονο χρόνο και κάματο. Η γυναίκα δεν στεγνώνει από οτιδήποτε, αλλά δεν έχει χρόνο για πολλές δραστηριότητες πλην της πολιτικής. Είναι απαιτητική υπόθεση, ως γνωστόν…

5608712

Ο Γιώργος πώς θα βοηθήσει στις εκλογές τη μαμά του;

Θα κινητοποιήσει τους συμμαθητές, συμφοιτητές και φίλους από τον κοινωνικό του περίγυρο προκειμένου να έρθουν και να με ακούσουν στις πολιτικές μας εκδηλώσεις και εν συνεχεία να αποφασίσουν μόνοι τους.

Ευτυχισμένη στη ζωή;

Είμαι χαρούμενη και σε ειρήνη με τον εαυτό μου, την οικογένειά μου, τους φίλους και τους συμπολίτες μου, αφού γνωρίζω ότι προσπαθώ συστηματικά και ενσυνείδητα για το καλύτερο. Θα δυστυχούσα αν γνώριζα ότι μπορώ να προσφέρω περισσότερα και δεν το πράττω ή αν ζούσα κόντρα στις αρχές μου. Επίσης, πρέπει να σημειώσω ότι η πίστη μου στον Θεό και η αγάπη μου για την Ελλάδα είναι δύο αξίες που με κάνουν ευτυχισμένη και με σηκώνουν ψηλά πνευματικά, όταν νιώθω ότι με καταβάλλουν η κούραση και η πίεση της καθημερινότητας.